Omelas bilimkurgu acik radyo

Omelas: Bugün, Yarın ve Daima Bilimkurgu

Omelas [42] Douglas Adams ve Otostopçunun Galaksi Rehberi

Yayın Tarihi: 14 Ocak 2025

Jülide Kayaş ve İsmail Yamanol, Omelas’ın 42. bölümünde Douglas Adams‘a ve “Otostopçunun Galaksi Rehberi“ne değiniyor. Kainattaki en komik, en absürt ve bir o kadar da anlamlı bir yolculuğun hikâyesini anlatan eser, ortaya çıktığı günden beri milyonlarca insanı eğlendirmeye ve peşinden sürüklemeye devam ediyor.

“Hayata, evrene ve her şeye dair nihai soru”nun bir cevabı var mı? Douglas Adams’ı bu kült eseri üretmeye iten koşullar nelerdi? Seri hangi kitaplardan oluşuyor? Ve tabii ki otostopçular neden yanlarında mutlaka bir havlu bulundurmalı?

Keyifli bir yolculuğa hazır olun!

Omelas [43] Feraye Şahin ile Bilimkurgu ve Sinema

Yayın Tarihi: 28 Ocak 2025

Omelas’ın 43. bölümüne senarist ve bilimkurgu yazarı Feraye Şahin konuk oluyor. Dev bütçelerine rağmen gişede iş yapmayan bilimkurgu filmleri olduğu gibi neredeyse sıfır bütçeyle çekilip kült hâline gelen yapımlar da var.

Peki ama bunun sebebi ne? Bir sinema filmini batıran ya da çıkaran etkenleri sıralamak mümkün mü? Hikâye ve hikâye anlatıcılığın sinemadaki rolüne odaklanan bölüm, bilimkurgu film ve dizilerine bol referanslı bir yarım saat vadediyor.

Omelas [44] Yavuz Kerem Arslanlı ve Ervin Sezgin ile Bilimkurgu ve Mimari

Yayın Tarihi: 11 Şubat 2025

Gökyüzüne uzanan mega yapılar, devasa kubbelerle korunan şehirler, modüler yaşam birimleri… Bilimkurgu sadece teknolojik yeniliklerle değil, mimariye dair olağanüstü vizyonlarla da geleceği şekillendiriyor. Omelas’ın bu bölümünde, İTÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama bölümünden Kerem Yavuz Arslanlı ve Ervin Sezgin, bilimkurgu ile mimarlık ilişkisine yönelik merak edilenleri cevaplıyor.

Bilimkurgu eserlerinde mimarinin rolü ne kadar önemli? Geleceğin kentleri tasarımlarımızı nasıl dönüştürebilir? Bilimkurgu eserlerinden ilham alan mimari projeler gerçekten mümkün mü? Ekolojik felaketlerin ardından doğan distopik şehirler, mimaride nasıl yansımalar buluyor? Ve tabii ki geleceğin yaşam alanları nasıl görünecek?

Omelas [45] Ayşegül Yalvaç ve Merve Tabur ile İklim-Kurgu

Yayın Tarihi: 25 Şubat 2025

İklim krizi, çevresel felaketler ve gezegenimizin geleceği… Peki ya bilimkurgu bu konulara nasıl bakıyor?
Distopyaların ötesinde, umut veren senaryolar mümkün mü? Ekolojik bilimkurgu (iklim-kurgu), bizi yaklaşan tehlikelere karşı nasıl uyarıyor? Omelas’ın bu bölümünde, konuklar Ayşegül Yalvaç ve Merve Tabur, bilimkurgu ile ekolojinin kesiştiği noktaları masaya yatırıyor.

Ekolojik bilimkurgu, iklim krizi konusunda farkındalık yaratmak için etkili bir araç olabilir mi? Teknolojinin iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolü, ekolojik bilimkurgu eserlerinde nasıl temsil ediliyor? Bu temsiller gerçeğe ne kadar yakın? Ekolojik bilimkurgu, kültürel veya coğrafi bağlamlara göre farklılaşıyor mu? 

Omelas [46] Demet Çaltepe ile Yörüngede Dans Seçkisi Üzerine

Yayın Tarihi: 11 Mart 2025

Omelas’ın 46. bölümünde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘ne özel olarak piyasaya sürülen Yörüngede Dans öykü seçkisi ele alınıyor. Bilimkurgu Kulübü’nün dördüncü öykü derlemesi olan ve Eksik Parça Yayınları etiketiyle okurla buluşan kitap, bünyesinde 19 kadın yazardan 19 bilimkurgu öyküsü içermesiyle dikkat çekiyor.

Kitabın editörlüğünü de üstlenen Demet Çaltepe‘nin ağırlandığı programda, projenin ortaya çıkış sürecinden üstlendiği misyona değin merak edilenler masaya yatırılıyor.

Omelas [47] Zümrüt Bıyıklıoğlu ile Bilimkurgu Okuryazarlığı

Yayın Tarihi: 25 Mart 2025

Omelas’ın bu bölümüne “Küçük Yazarın El Kitabı“, “Bir Hayal Nasıl Romana Dönüşür?” ve “Bilimkurgu Okuryazarlığı: Bilinmeze Merakın Anatomisi” kitaplarının yazarı Zümrüt Bıyıklıoğlu konuk oluyor. Yazarlığın yanı sıra editörlük ve eğitmenlik de yapan Bıyıklıoğlu, uzun yıllar çocuklara ve yetişkinlere yaratıcı yazarlık dersleri verdi.

Bilimkurgu okuryazarlığı nedir? Okuduğumuz bilimkurgu eserlerini ne kadar anlıyor, içindeki göndermeleri ne kadar fark ediyoruz? “Novum” nedir ve bilimkurgu için ne ifade etmektedir? “Dünya yaratımı” kavramından ve sürecinden ne anlamalıyız? Özellikle bilimkurguda dünya yaratımının önemini nedir? Çocukların ve gençlerin bilimkurguya yaklaşımı nasıl?

Omelas [48] “Herkes Nerede?” Fermi Paradoksuna Çözümler

Yayın Tarihi: 8 Nisan 2025

Küçük Eleanor babasına sorar: “Evrende yalnız mıyız?” Cevap kısa ve nettir: “Eğer yalnızsak bu çok büyük bir yer israfı olurdu!” (Contact / Mesaj, 1997)

İtalyan asıllı Amerikalı fizikçi Enrico Fermi, Manhattan Projesi kapsamında çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki meslektaşlarıyla uzaylılar hakkında sohbet ederken tarihe geçecek bir soru sordu: “Herkes Nerede?” Bu basit soru, Fermi Paradoksu’nun da temelini oluşturacaktı. Öyle ya, devasa bir evrende yaşamamıza rağmen ortalıkta kimseler yoktu. O günden beri bu paradoksa çok sayıda çözüm önerisi getirildi. Bunlardan bazısı akla yatkın, bazısı da hayal dünyamızı zorlayacak kadar çılgıncaydı.

Omelas’ın 48. bölümünde işte bu bilmecenin peşine düşülüyor. Gerçekten de evrende yalnız olabilir miyiz? Bugüne kadar dünya dışı zeki varlıklarla neden temas kuramadık?

Omelas [49] Bilimkurgu Yapımlarından Uzaylı Tasvirleri

Yayın Tarihi: 22 Nisan 2025

Bir önceki bölümde “eğer varlarsa dünya dışı akıllı varlıklar neden bizimle temasa geçmiyor?” sorusuna dair hipotezler konuşulmuştu. Onların bizi nasıl görebileceğini anlatan varsayımlardı bunların çoğu. Omelas’ın bu bölümünde ise bizim onları nasıl gördüğümüz masaya yatırılıyor.

Uzaylılar bilimkurgu eserlerinde nasıl temsil ediliyor? Hayal dünyamızda neye benziyorlar? Ve belki de en önemlisi, insansı uzaylı temsilleri teknolojik ve toplumsal değişimlerden nasıl etkileniyor?

Yazar: Bilimkurgu Kulübü

Bilimkurgu, lazer tabancalı delikanlıların metal sütyenli kızları kurtardıkları "ucuz" uzay filmlerinden ibaret değildir...

İlginizi Çekebilir

Bilimkurgu Kulübü

Bilimkurgu Kulübü Akademik Mercek Altında

Bilimkurgu edebiyatının dijital çağdaki yükselişi, gönüllü çeviri faaliyetlerinin ve çevrimiçi toplulukların katkısıyla ivme kazanıyor. Trakya …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin