Sesli Öyküler serimizin yeni bölümünde Kurt Vonnegut‘ın unutulmaz kara mizah öyküsü Yukarı Giden O Canım Yolculuk var. Keskin zekâsı ve hiciv dolu kalemiyle Vonnegut, öteden beri özlemini çektiğimiz ölümsüzlüğün gerçeğe dönüştüğü bir geleceği resmediyor. Evet, ölümsüzlük bulunmuştur bulunmasına ancak çok geçmeden nüfus patlaması yaşanmış, mahremiyet de tarihe karışmıştır. Artık onlarca insanın tek göz odada yaşaması, her yerde karşılaşılabilen sıradan bir …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Jülide Kayaş
Yaratılanı Yeniden Yaratmak: Bilimkurguda Çeviri
Evren tasavvurundan dil tasavvuruna uzanabilen bilimkurguyu nasıl çevirmeli? Dilin sınırları nerede başlar, nerede biter? Bu zorlu yolculukta çevirmen hangi engellerle karşılaşır, nasıl aşar? Çevirmen, hakkını nasıl korur, sektörün zorlukları nelerdir? Telif dediğimiz sadece bir temenni midir? Konuşmacılar Can Kantarcı, Cem Şensoy, Özlem Özpazarcı ve moderatör Jülide Kayaş, 2. Berkol Bilimkurgu Günleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte Babil Kulesi’ni inşa etmeye uğraşan çevirmenler olarak …
Devamını gör »10. GİO Ödülleri Sahiplerini Buldu
Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) tarafından düzenlenen GİO Ödül Töreni Moda Sahnesi’nde gerçekleşti. Fantazya, bilimkurgu, korku türlerinin Türkiye’de tanınması ve gelişmesi adına öncü rol üstlenen yazar, araştırmacı ve çevirmen Giovanni Scognamillo’nun adını taşıyan ve bu yıl altı kategoride verilen GİO Ödülleri, 18 Ağustos’ta düzenlenen törenle onuncu kez sahiplerini buldu. Büyük ilgi gören törende çoğunluğunu yayıncı, yazar, editör, çevirmen ve …
Devamını gör »Omelas: Bugün, Yarın ve Daima Bilimkurgu
Jülide Kayaş ve İsmail Yamanol‘un hazırlayıp sunduğu Omelas, her on beş günde bir Açık Radyo‘da dinleyicileriyle buluşuyor. Program, adını Ursula K. Le Guin’in unutulmaz öyküsü “Omelas’ı Bırakıp Gidenler“den alıyor ve her bölümüyle belirli bir döneme ve temaya yoğunlaşıyor. Bilimkurgunun ortaya çıkışı, gelişimi, çağdaş toplumdaki yeri hakkında yazarlar, konular, sanat yöntemleri ve akımlar üzerinden çeşitli bilgilerin paylaşıldığı programda tarihsel bir perspektif …
Devamını gör »Türkiye’de Bilimkurgunun Son 10 Yılı
1. Berkol Bilimkurgu Günleri‘nin açılış etkinliğinde, ülkemizin önde gelen üç platformunun temsilcileri; Bilimkurgu Kulübü’nden İsmail Yamanol, Kayıp Rıhtım’dan Hakan Tunç ve Yerli Bilimkurgu Yükseliyor’dan Burak Fedakar, Jülide Kayaş’ın moderatörlüğünde Türkiye’de bilimkurgunun son on yılını değerlendiriyor. İyi seyirler…
Devamını gör »Sesli Öyküler [01×11]: Kullanım Kılavuzu – Funda Özlem Şeran
Sesli Öyküler serimizin bu haftaki konuğu, Kullanım Kılavuzu adlı öyküsüyle Funda Özlem Şeran. Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği 2014 Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda ikincilik ödülüne layık görülen bu eğlenceli öykü, Dünyalılar adlı derlemede de kendine yer bulmuştu. Başarılı bir mizah örneği sergileyen Şeran, Türk aile yapısına teknolojik yabancılık gibi keyifli bir temayı yedirerek ortaya bolca gülümseten bir öykü çıkarmayı bilmiş. İyi dinlemeler… …
Devamını gör »Sesli Öyküler [01×08]: Zoltrak – Müfit Özdeş
Sesli Öyküler‘in sekizinci bölümüne, Son Tiryaki derlemesiyle Metis Bilimkurgu Dizisindeki tek yerli yazar olma ayrıcalığını yaşayan Müfit Özdeş’in Zoltrak adlı öyküsüyle devam ediyoruz. Galaksografi Dairesinin uçucu personelinden Bonzo ile Leya Dakore çifti, zoltrak kablosunun yanması sonucu önkeşif için gönderildikleri uzak ve boğucu bir gezegende mahsur kalır. Geçen her saniye ölüme biraz daha yaklaşan çiftimiz, zoltrak kablosu bulabilmek için gezegende ufak …
Devamını gör »Sesli Öyküler [01×04]: İhlal – İsmail Yiğit
Sesli Öyküler serimizin dördüncü bölümünde, Yeryüzü Müzesi yazarlarından İsmail Yiğit‘in TBD 18’inci Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda üçüncülük elde eden öyküsü İhlal var. Oğlunu korumak isteyen bir annenin, zamanın katılığını hiçe sayarak neler yapabileceğini konu alan öykü, yazarının zengin hayal gücünü yansıtan son derece başarılı bir eser. İyi dinlemeler… Seslendiren: Jülide Kayaş Serinin gelecek bölümleri için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın.
Devamını gör »Sesli Öyküler [01×02]: ExTube – Kadri Kerem Karanfil
Kadri Kerem Karanfil‘in TBD 18’inci Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda birincilik elde eden öyküsü ExTube, teknolojiye ve sosyal medyaya ince dokunuşlar atan mizahi bir bilimkurgu. Kalabalık ailenin yaşlı ferdi ölüm döşeğindedir. Bu anların sosyal medyada paylaşılmasının ardından yaşanan trajikomik olayları anlatan öykü, Türk aile yapısının karakteristik unsurlarını da mizahi bir dil ve incelikle yansıtıyor. Ustaca betimlenen karakterleri, güçlü mizahı, sosyolojik tespitleri ve sosyal medyaya …
Devamını gör »Bülent Akkoç ile Türkiye’de Bilimkurgu Yayıncılığı
Feza Gezginleri, yerli bilimkurgu dergiciliğinin duayen ismi Bülent Akkoç ile Türkiye’de bilimkurgu yayıncılığı üzerine keyifli bir söyleşi videosuna imza attı. Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nde gerçekleşen söyleşiye, çevirmen, editör ve Açık Radyo’daki Sentinel isimli bilimkurgu programının yapımcılarından Jülide Kayaş da sorularıyla renk kattı. Keyifli seyirler.
Devamını gör »