mars topragi

Bazı Organizmalar Mars Toprağına Uyum Sağlamayı Başardı

Eğer Mars’a gitme ve orada hayatta kalma hayalleri kuruyorsak, yerleşmeden önce Kırmızı Gezegen’de tarım yapmayı öğrenmemiz gerek. Bu amaçla bilim insanları, NASA tarafından geliştirilen temsili Mars toprağıyla deney yapmaya şimdiden başladılar. Mars’a gönderilen araç ve uydulardan alınan bilgiye göre geliştirilen temsili toprağın gerçek Mars toprağına en yakın şey olduğu belirtiliyor. Temsili toprak, herhangi bir organik madde taşımadığı için Dünya’da toprak olarak bile sınıflandırmadığımız bir bileşen.

Yapılan deneyde roka bitkisi, gübre ve solucanlar kullanıldı. Solucanlar yeni ortamlarına o kadar iyi alıştılar ki, daha deney bitmeden üremeye başladılar. Baş araştırmacı Wieger Wamelink“Gübrenin gelişimi hızlandırdığı çok açık, özellikle de temsili Mars toprağında. Solucanların epey aktif olduğunu gördük. Yine de, en iyi sürprizi deneyin sonunda iki genç solucanla karşılaşınca yaşadık,” diyor.

Bitkiler Büyüyor

Wieger Wamelink
Deneylerin başındaki isim Wieger Wamelink

Mars’ın yüzeyindeki maddelerin, uzay araçları ve uzay elbiseleri gibi bazı ekipmanları engelleyip engellemeyeceği de dahil olmak üzere, bu temsili toprağın pek çok kullanım alanı var. Temsili toprak, Kırmızı Gezegen’deki tarım yapma kapasitemizi belirleme konusunda da çok önemli bir rol oynamakta. Mars araştırmacılarıyla birlikte büyük miktarlarda besin göndermektense, onlara kendi besinlerini yetiştirmeleri için bir yöntem sağlamak daha mantıklı. Birileri Mars’ta ürün yetiştirebilse, Mars seyahatinin önündeki en büyük engellerden biri de ortadan kalkmış olacak.

Wamelink ve ekibi, 2016’da yaptıkları araştırma ile temsili Mars toprağında sebze yetiştirilebileceğini kanıtladılar. Şimdi ise bu süreci iyileştirmeye çalışıyorlar. Temsili toprak, gerçek Dünya toprağı kadar etkili ve yeterli olmadığı için insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyede değil. Solucanların temsili toprakta fazlaca gelişmesi iyi haber çünkü bu canlılar sürdürülebilir tarım için olmazsa olmaz. Solucanlar çürüyen bitkileri sindirip bitki için gerekli besine çevirirler; toprakta tünel kazdıkça da toprağı havalandırırlar. Ancak, üstesinden gelinmesi gereken birkaç sorun daha var: Mars’ın dondurucu soğukları, yüzey radyasyonu ve aldığı Güneş ışığının Dünya’nın aldığının %60’ı olması gibi… Bu sorunlara ek olarak, Wamelink ve ekibinin şimdiki görevi, Mars yüzeyinde çokça bulunan perklorat kimyasalının sebze gelişimine etkisini incelemek.

Kaynak

Yazar: Alp Kütükçü

Çocukluğundan beri Küçük Yeşil Adam'ın peşinde. "Wake up, Neo..."

İlginizi Çekebilir

kilic ve gezegen

Maceracı Bir Bilimkurgu Alt Türü: Kılıç ve Gezegen

Kılıç ve Gezegen kavramı, ilk olarak Amerikalı bilimkurgu editörü Donald A. Wolheim tarafından altmışlı yıllarda …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin