Etiket Arşivleri: Deney

Korku Bilimkurgu ile Buluşursa: Outlast

outlast

Video oyunlarının altmış yılı aşkın bir geçmişi vardır. 1958 tarihli Tennis for Two adlı tenis simülasyonu, ilk video oyunu kabul edilir. Kendine özgü bir konsolda oynanan bu oyun, ticari kaygılarla üretilmemiştir ve sporcuların reflekslerini geliştirmek gibi özel bir amaca yöneliktir. Yine 1962 tarihli Spacewar! adlı oyun da pilot eğitimini amaçlar. 1971 çıkışlı Computer Space, jetonlu makineler için üretilen ilk video …

Devamını gör »

İnsanların Hayvanlara Karşı Mücadele Ettiği 10 Bilimkurgu Filmi

The Empire of the Ants

Bugün hangi insana, “Sence en korkunç ölüm şekli nedir?” diye sorarsanız, çoğunlukla yanmak ve boğulmak seçeneklerinin ardından alacağınız yanıt yırtıcı bir hayvan tarafından parçalanmak olacaktır. Bu son derece acı verici ve uzun sürebilen ölüm şekli, her yıl yaklaşık 50 bin insanın başına geliyor. İnsanlık olarak doğanın kucağından uzaklaştığımızdan beri bir hayvana yem olma riskimiz çok düşük. Ancak genlerimize işlendiğinden olsa …

Devamını gör »

Barışçıl Uzaylılarla İlk Temas: Mükemmel Dünya

mukemmel dunya

“Önde gelen bilim insanlarımızın yıllardır söylediği gibi, canlıların yaşadığı tek gezegenin Dünya olduğunu düşünmek büyük saçmalık.” – Hugo Gernsback Bilimkurgunun isim babası Hugo Gernsback, 16 Ağustos 1884 tarihinde Luxemburg’da doğdu. 20 yaşındayken Amerikan vatandaşlığı aldı ve ilgi duyduğu alan olan bilimkurguyu dergicilik mesleğiyle ilişkilendirerek çeşitli yayınlar çıkarmaya başladı. Bunlardan ilki olan Modern Electrics, 1908’de yayın hayatına başladı ve elektronik ile …

Devamını gör »

İnsan-Maymun Melezi Embriyolar Üretildi

İnsan-Maymun Melezi Embriyolar

NPR’nin haberine göre, uluslararası bir bilim kuruluşu tarafından insan ve maymun melezi embriyolar üretildi. Peki amaç neydi? Evrimi hızlandırarak farklı yönlere mi saptırmak? İnsan varlığını egzotik renklerle mi boyamak? Yoksa sapkın bir çağın kapılarını mı aralamak? Aslında cevap karmaşıklıktan çok uzakta. Bilim dergisi Cell’e yapılan açıklamada, bu embriyoların organ nakilleri için kullanılacağı belirtildi. Yani yakın gelecekte bu embriyolar ile bir …

Devamını gör »

Yeni Bir Yöntemle Dişlerin Tekrar Çıkması Sağlanabilir

dis tedavi

Yeni bir deneysel tedavi yöntemi, kaybettiğimiz dişlerin tekrar çıkmasını sağlayabilir. Laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan ilk deneyler, bunun mümkün olabileceğini gösteriyor. Geçen ay Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Japonya’nın Kyoto ve Fukui Üniversiteleri’ndeki bilim insanları, vücudun tekrar diş çıkarmasını tetikleyen bir monoklonal antikor tedavisi yöntemi geliştirdi. Eğer bilim insanlarının sonraki deneyleri de başarılı olmaya devam ederse, yetişkinlikte kaybettiğimiz veya doğuştan …

Devamını gör »

Genlerimiz Kaderimizi Belirliyor mu?

insan genom projesi

Hasta olup olmayacağımızı, yaşam süremizi, yaptığımız işi, hobilerimizi ya da daha geniş kapsamıyla sahip olduğumuz karakterimizi belirleyen genler mi yoksa çevre mi? Bu soruya kesin cevabı verebilecek olan araştırma yaklaşık 40 yıl sürdü. Araştırma için yeni doğmuş, ailesiyle büyüyemeyen, evlat edindirme kurumlarına kaydedilmiş, kimsesiz çocuklar yurdunda kalan ikiz hatta üçüz çocuklar üzerinde yapıldı. 1980 yılında başlayan bu etik olmayan araştırma …

Devamını gör »

Robot da Olsa İnsan İnsandır

İlla ki karbon temelli mi olayım? Nedir dört bağ yapan o elementin kerameti? Bak benim de sayısız transistörden oluşan bir işlemcim var. Her kapısından bir kez seni geçirmişim ki seni her hücresiyle sevdiğini iddia eden o adamın iddialarından daha gerçek ve ispatlanabilir. Neymiş efendim? O tatlı sözler söylerken kalbinden geliyormuş kelimeler. Benimkiler sahici değilmiş. Beni şairler mi programladı? Bana da …

Devamını gör »

High Life: Uzayda Tabular Yıkılabilir mi?

High Life

Fransız sinemasının çağdaş auteur yönetmenlerinden Claire Denis’in ilk bilimkurgu (aynı zamanda ilk İngilizce çektiği) filmi High Life, 2018’de Toronto Uluslararası Film Festivalinde seyircilerle buluşmuştu. Anlam itibariyle “yüksek (seviyedeki) hayat” demek olan High Life, Claire Denis’in aktardığına göre büyüdüğü Fransız Afrika sömürge bölgesinde siyahilerin beyazların yaşamları için de kullandıkları bir tabir. Film, tabu konulara eğilmesi ve insan doğasının vahşi gerçekliğini sergileyen …

Devamını gör »

Deney | Morpheus (Kısa Öykü)

“Sen “Schrödinger’in Kedisi Deneyi” ni duydun mu Sam? Aman tanrım ne kadar da aptalım. Elbette duymuş olmalısın, her neyse! Ne ilginç değil mi? Schrödinger diye birisi zavallı bir kedicik üzerinden bir deney tasarlıyor. Evet, biliyorum bu deney sadece kağıt üzerinde bir teori ve bu deneyde herhangi lanet bir kedinin kullanıldığı filan yok ama ya bir gün delinin biri çıkıp da …

Devamını gör »

Işınlanmanın Yarattığı Kaos: Anti Matter

Anti Matter

Keir Burrows‘un yazıp yönettiği 2016 çıkışlı Anti Matter, 2018 Ulusal Film Ödülleri’nde “en iyi aksiyon filmi” adaylığı da bulunan bir bilimkurgu filmi. Filmde, ışınlanma üzerine çalışmalar yapan doktora öğrencisi Ana (Yaza Figueroa), Liv (Philippa Carson) ve Nathan (Tom Barber-Duffy)‘ın macerasına tanık oluyoruz. Deneyleri takiben kaynak arayışına girişen ekip, hayvanları kobay olarak kullandıkları için gelen tepkiler ve deneylerine karşı yürütülen karşıt …

Devamını gör »