Müzik

be-pain of salvation

Tekillik, Kıyamet ve Varoluşçuluk: Pain of Salvation’dan BE

Progresif rock, 1960’ların sonlarında müzikle hikâye anlatımını birleştiren, deneysel yapısıyla rock müziğin sınırlarını zorlayan bir tür olarak doğdu. Zamanla sadece müzikal olarak değil, tematik olarak da büyüdü; felsefe, mitoloji, psikoloji ve özellikle bilimkurgu, progresif rock’ın en çok beslendiği alanlardan biri hâline geldi. Elektronik sesler, uzun enstrümantal geçişler ve çok katmanlı anlatılar sayesinde bu müzik türü, dinleyiciye yalnızca bir şarkı değil, …

Devamını gör »
Oranssi Pazuzu

Karanlığın Müzikal Peyzajında Bir Yolculuk: Oranssi Pazuzu

2007 yılında Finlandiya’nın Tampere şehrinde kurulan Oranssi Pazuzu, black metalin karanlık temellerini psikedelik rock ve elektronik müziğin deneysel unsurlarıyla harmanlayarak kendine özgü bir ses yaratıyor. Grubun ismi, Fincede “turuncu” anlamına gelen “oranssi” ile Babil mitolojisindeki rüzgâr şeytanı “Pazuzu” kelimesinin birleşiminden oluşuyor. Bu tezat, grubun müziğindeki karanlık ve aydınlık, kaos ve düzen arasındaki sürekli gerilimi mükemmel şekilde yansıtıyor. Jun-His (gerçek adı …

Devamını gör »
spectral-lore

Black Metalin Kozmik Terörü: Spectral Lore

2005 yılında tek kişilik bir proje olarak Ayloss‘un zihninde yeşeren Spectral Lore, zaman içinde black metal sahnesinin en yenilikçi ve saygın isimlerinden biri hâline geldi. Yunanistan topraklarında doğan bu müzikal hazine, esinini ise yıldızların uzak karanlığından ve insan ruhunun en derin kuyularından alıyordu. Ayloss, önceleri basit demo kayıtlarıyla kendini ifade etmeye çalıştı. 2006’da gelen “I” adlı albümü, karanlık dünyasının da …

Devamını gör »
mesarthim

Kozmik Karanlığın İzinde: Mesarthim

Uzayın derin boşluğundan gelen sesler Dünya’ya ulaşıyor. İki gizemli figür, yıldızların arasında dolaşarak kozmik bir senfoninin notalarını topluyor. 2015 yılında Avustralya’da kurulan Mesarthim, evrenin sonsuzluğunu black metal ile elektronik müziğin kusursuz harmanında ifade ediyor. Grup, ismini koç takımyıldızındaki ikili yıldız sisteminden alıyor. Bu seçim tesadüf değil; müzikleri de tıpkı bu ikili yıldız sistemi gibi black metalin sert sınırlarını aşarak atmosferik …

Devamını gör »
Mare_Cognitum_-_Luminiferous_Aether

Mare Cognitum: Kozmik Karanlığın Şiirsel Senfonisi

Mare Cognitum, 2011 yılında atmosferik black metal sahnesinin en etkileyici solo projelerinden biri olarak doğdu. “Bilgi Denizi” anlamına gelen “Mare Cognitum“, âdeta bilinmezliğin kıyısında bekleyen bir keşif gemisiydi. Sonsuzluğun kara sularında yol almaya başlayan proje, ilk nefesini “The Sea Which Has Become Known” adlı demo çalışmasıyla verdi. Uzayın sessiz çığlıklarını andıran bu ilk eser, yeraltı metal sahnesinin karanlık koridorlarında yankılandı. …

Devamını gör »
darkspace

Kozmik Black Metalin Öncüsü: Darkspace

Karanlık, neredeyse dokunulabilir bir perde gibi yayılıyor uzaya. Işık yok, ses yok, sıcaklık yok… Sadece sonsuz bir boşluk. Ve sonra, uzaklarda bir yerden, evrenin derinliklerinden bir titreşim yayılmaya başlıyor. Önce belli belirsiz, sonra giderek artan bir şiddetle parçalanıyor sessizlik. İsviçre’nin soğuk dağlarından yükselen bu ses, Darkspace‘in kozmik dehşeti notalarla karşılama çabası. 1999 yılında Bern’in karanlık kış gecelerinde üç gölge buluşuyor. …

Devamını gör »
The Kovenant

Black Metalin Kozmik Sefirleri: The Kovenant

The Kovenant, 1993 yılında Norveç’in Hamar şehrinde Nagash (Stian Arnesen) ve Blackheart (Amund Svensson) tarafından kuruldu. Müziğin sınırlarını zorlayan ve karanlık evrenin derinliklerine uzanan grup, yolculuğuna black metalin köklerinden beslenerek başladı. Zamanla endüstriyel metale yöneldi, bilimkurgu ve distopya temalarını ustalıkla harmanladı. İlk olarak Covenant adıyla kurulan grup, 1997’de yayımladığı In Times Before the Light albümüyle Norveç black metal sahnesinde adından …

Devamını gör »
sepultura_chaos ad kapak

Sepultura’dan Bir Bilimkurgu Albümü: Chaos A.D.

Brezilya, Güney Amerika’nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi. Brezilya denince akla ilk gelen elbette futbol. Pele, Ronaldo, Ronaldinho gibi âdeta bir sanatçı edasıyla futbol oynayan nice oyuncunun ülkesi. Dünya Kupası’nı tam beş kez kazanan bu ülke, Rio Karnavalı’yla da dünya çapında ünlü. Tabii Brezilya denince akla müzik de geliyor. 80’leri kasıp kavuran Lambada hâlâ kulaklarımızda. Bunun dışında Brezilya’dan çıkan bir …

Devamını gör »
James Murphy

James Murphy’nin Müzikal Bilimkurgu Evreni

James Franklin Murphy, 30 Temmuz 1967’de doğdu. Müziğe ilgisi genç yaşlarda başladı ve özellikle gitar becerisi hızla gelişti. İlk gitarı, 12. doğum gününde dayısı tarafından hediye olarak alındı. Birkaç hafta hiç ilgi göstermediği gitarını, bir gün evde televizyon izlerken eline aldı ve o sırada çalan şarkıyı yanlış tellere vurarak da olsa doğru bir melodiyle çalmaya başladı. Bu manzarayı izleyen annesi, …

Devamını gör »
God is an Astronaut

Uzayda Boş Boş Süzülür Gibi: God Is An Astronaut

Post-rock, 1990’ların başında ortaya çıkan ve geleneksel rock müziği aşan daha deneysel ve atmosferik bir müzik türüdür. Genellikle enstrümantaldir ve dinleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunar. Kökenleri 70’lerdeki psychedelic türe dayanmasına rağmen rock müzikte yenilikçi yaklaşımlar benimser. Post-rock genellikle vokallerden ziyade enstrümantasyon üzerine odaklanır. Gitar, bas, davul ve synthesizer gibi enstrümanlar, melodik yapıları ve atmosferi oluşturmak için kullanılır. Amaç her dinleyicinin …

Devamını gör »