Etiket Arşivleri: Oyun

terran gezegen

StarCraft Evreninden 10 Terran Gezegeni

“Burada (Koprulu Sector) kimse yatağında ölmez.” StarCraft evreninde Terran ve Protoss’un kolonize ettiği, ancak sonradan Zerg istilasına uğrayan irili ufaklı yüzlerce gezegenden oluşan bir sektör (galaksi parçası) vardır. Dünya’dan 60 bin ışık yılı uzakta olan ve Koprulu Sector adı verilen bu kısım, Samanyolu Galaksisi’nin en uzak köşesinde yer alır. İnsanlık, savaşın ve kaosun hiç bitmediği bu sektöre adım attığında gezegenleri …

Devamını gör »
Solo-Leveling

Solo Leveling: Güç, Simülasyon ve İnsan Doğası

Solo Leveling, 2016 yılında Chugong tarafından yazılan bir webnovel olarak başladı ve kısa sürede popülerleşerek manhwa uyarlamasıyla küresel çapta büyük bir okuyucu kitlesine ulaştı. 2024 yılında animeye uyarlanmasıyla birlikte Solo Leveling’in dünya çapındaki etkisi daha da genişledi. Serinin bu kadar ilgi görmesinin ardında yatan nedenlerin en önemlisi güçlü olma arzusunu merkezine alması. “Power fantasy” olarak adlandırılan türün en başarılı örneklerinden …

Devamını gör »
Sword-Art-Online

Sword Art Online #6: Siz Hangisini Oynardınız?

Sword Art Online evreni, anime dünyasında sanal gerçeklik tabanlı devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunları, yani VRMMORPG’leri yalnızca popüler hâle getirmekle kalmadı, bu türün geleceğine dair hem büyüleyici hem de ürkütücü bir vizyon sundu. İnsan zihninin doğrudan dijital bir dünyaya bağlandığı, fiziksel hareketlerin simüle edildiği ve duyusal deneyimin neredeyse gerçeğe eşdeğer hâle geldiği bu sistemler, bizlere teknolojiyle kurduğumuz ilişkinin …

Devamını gör »
Sword Art Online

Sword Art Online #5: War of Underworld ve Kadınların Önderliğinde Bir Savaş

Sword Art Online, anime dünyasında popüler olduğu kadar tartışmalı da bir seri. Teknoloji, sanal gerçeklik ve aksiyon dolu sahneleriyle geniş bir hayran kitlesine sahip olsa da, özellikle kadın karakterlere yaklaşımıyla yıllardır eleştirilen bir yapıya sahip. Serinin en büyük sorunlarından biri, güçlü kadın karakterler yaratıyor gibi görünüp, sonunda onları yine erkek kahramanın etrafında şekillendirmesi. Kirito’nun merkezde yer aldığı erkek odaklı hikâyecilik, …

Devamını gör »
ogame

Tarayıcı Tabanlı Bir Uzay Operası Oyunu: OGame

2000’li yıllarla birlikte internet hayatımıza daha fazla girmeye başladı. Bu dönemde yepyeni bir oyun türüyle de tanıştık: Tarayıcı (browser) oyunları. BiteFight, Travian ve benzeri pek çok oyun sayesinde, hem keyifli bir oyun deneyimi sunan hem de bilgisayar başında saatler harcamayı gerektirmeyen bu yeni tür kısa sürede popüler hâle geldi. Her yaştan insanın ilgisini çeken yapısıyla tarayıcı oyunları, kısa zamanda dünyanın …

Devamını gör »
Sword Art Online alicization kapak

Sword Art Online #4: Alicization, Yapay Zekâ, Savaş ve Bilincin Sınırları

Bir zamanlar, VR oyunlarının geleceği olarak görülen Sword Art Online serisi, ilk sezonuyla devrim niteliğinde bir çıkış yapmıştı. Ne yazık ki, sonraki hikâye arklarında temposunu kaybederek birçok izleyici için “Lost çok bozdu” hissini yaratmıştı. ALFheim Online, abartılı fantastik unsurları ve kötü yazılmış yan karakterleriyle eleştirilirken, Gun Gale Online daha karanlık bir tona yönelse de SAO’nun özünden uzaklaşmış gibi hissettirdi. Seri, …

Devamını gör »
Another World

Oyun Dünyasında Bir Dönüm Noktası: Another World

1991 yılında Fransız oyun geliştiricisi Eric Chahi tarafından tasarlanan ve Delphine Software tarafından yayımlanan Another World (Avrupa’da Out of This World olarak bilinir), sinematik bir platform aksiyon-macera oyunu olarak piyasada büyük etki yarattı. Minimalist anlatımı, yenilikçi grafik teknikleri ve etkileyici atmosferi ile oyun, yıllar boyunca kült statüsünü korumayı başardı. Another World, genç bir bilim insanı olan Lester Knight Chaykin’in yanlış …

Devamını gör »
sword-art-online kapak

Sword Art Online #3: ALFheim Arkı

Sword Art Online, 2012’de yayımlandığında anime dünyasında büyük yankı uyandıran serilerden biri oldu. VRMMORPG (Virtual Reality Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) konseptini başarılı bir şekilde işleyerek izleyicilere heyecan verici bir dünya sundu. Aincrad Arkı’nın ölüm kalım savaşı ve hikâye içindeki gerilim, serinin popülerleşmesinde büyük rol oynadı. İlk sezonun ikinci yarısına geçildiğinde de ALFheim Arkı ile serinin tonunun büyük ölçüde değiştiğini …

Devamını gör »
Sword Art Online

Sword Art Online #2: Güçlü Başlayan Bir Serinin Sıradanlaşması

2012 yılında anime dünyasına damgasını vuran Sword Art Online, sanal gerçeklik ve varoluşçu sorgulamalarla izleyicileri kendine çeken bir yapım oldu. Serinin ilk sezonu, ilk yarısında, Aincrad olarak bilinen ölümcül sanal dünyada geçen hayatta kalma mücadelesiyle büyük bir heyecan yarattı. Ancak, hikâyenin ikinci yarısında başlayan Alfheim Online (ALO) bölümü, ivmeyi dramatik biçimde düşürdü. İlk sezondaki hayatta kalma gerilimi, ALO’da klişe bir …

Devamını gör »
the dig

Döneminin Çok Ötesinde: The Dig

Özellikle 1970’lerden itibaren bilimkurgu sinemasına en büyük katkıları George Lucas ve Steven Spielberg yaptı desek abartmış olmayız. Indiana Jones serisinde de birlikte çalışan ikili, başta Star Wars ve E.T. gibi kendi özgün yapımlarıyla tür sinemasına sayısız katkıda bulundu. İkili, 90’larda bu kez de bir bilimkurgu oyunu için bir araya geldi. Yazımızın konusu olan The Dig, LucasArts tarafından 1995 yılında piyasaya …

Devamını gör »