Efekt Değil, Alın Teri!

Senaryoya astronomik bir olay eklemek bir şey, bunu gerçekten filme almak başka bir şeydir. Herhangi bir Hollywood yapım şirketi, post-prodüksiyonda bu sorunu kolaylıkla halledebilirdi; ancak çekimleri süren bilimkurgu filmi Nomad‘ın arkasındaki ekip zoru tercih ederek dünyanın özel bir noktasında sadece 2 dakika 18 saniyelik gerçek bir güneş tutulmasını görüntülemeye karar verdi.

Yönetmen Taron Lexton, çekimden önceki haftalarda yayımlanan basın açıklamasında, “Tutulma sahnesi çok yoğun olacak,” diyordu. “İki dakika süren bir olayı çekeceğiz. En güzel konumu  bulmak için aylarca mekan taradık. Özel lensler ve donanım hazırladık. Aktörler rollerini mükemmel şekilde oynayıncaya kadar provaları tekrarladılar. Tek bir şansımız var, eşit derecede heyecan ve dehşet içindeyiz.”

Ve başardılar.

Çekimler, 2019’daki güneş tutulması sırasında Şili‘nin Elqui Vadisi‘nde gerçekleşti. Bu çekimin başarılı olması çok önemliydi, çünkü bir sonraki tutulma 2020 yılında olacaktı ve böyle etkileyici görünmeyecekti. Yani ya şimdi ya da yıllar sonra! Ama sonuç başarılı oldu. Yukarıdaki video Richard Brien tarafından bir gecede çekildi ve düzenlendi. Video hem Lexton ve ekibinin çekimleri nasıl gerçekleştirdiğini gösteriyor, hem de bir tutulmanın ilk kez geniş formatlı Arri Alexa LF kamerasıyla yakalandığını belgeliyor. Lexton ve ekibinin tek şansı vardı; bu yüzden de Arri’deki bir ekiple birlikte çalıştılar. Ne yaptıklarını bildiklerinden tam olarak emin olmak istiyorlardı.

İşte başka bir kare. Bütün çabalara değmiş gibi görünüyor.

Görsel: Ted Hesser

Peki, bütün bu sıkıntılara neden girildi? Çünkü anlatılan öykü bunu gerektiriyordu. Şu an çekimleri sürmekte olan Nomad’ın öyküsü, bir erkeğe aşık olan genç bir kadınla ilgili. Ama adamın küçük bir sorunu var: 12 saatte bir kendiliğinden dünya üzerindeki başka bir noktaya ışınlanıyor. Üstelik de nereye gideceğini kontrol edemiyor.

Anlaşılan o ki, öykünün bir yerinde bir güneş tutulmasının yakınında buluyorlar kendilerini.

Kaynak

Yazar: Sinan İpek

Yazar, çizer, düşünür, öğrenir ve öğretmeye çalışır. Temel ilgi alanı Bilimkurgu yazarlığıdır. Bunun dışında Matematik, bilim, teknoloji, Astronomi, Fizik, Suluboya Resim, sanat, Edebiyat gibi konulara ilgisi vardır. Ara sıra sentezlediklerini yazı halinde evrene yollar. ODTÜ Matematik Bölümü mezunudur ve aşağıdaki başarılarıyla gurur duyar:TBD Bilimkurgu Öykü yarışmasında iki kez birincilik, 2. Engelliler Öykü yarışmasında birincilik, Ya Sonra Öykü Yarışması'nda finalist, Mimarlık Öyküleri Yarışması'nda finalist, 44. Antalya Altın Portakal Belgesel Film Yarışmasında finalist. Ithaki yayınları Pangea serisinin 5. üyesi "Beyin Kırıcı" adlı bir romanı var.

İlginizi Çekebilir

Ormandan İndim Şehre: Predator 2

Predator 2, Hasat Zamanı, Rüzgârın Oğlu, Elm Sokağında Kabus 5: Hayal Çocuk gibi filmlerle adından …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin