Yıldız Geçidi (Stargate) Nedir, Nasıl Çalışır?

Stargate (Yıldız Geçidi), 29 ton ağırlığında, 6.7 metre çapında, çember şeklinde kurgusal bir cihazdır. Basitçe amacı, iki geçit arasında kararlı bir solucan deliği kurarak madde ve enerji iletimi sağlamaktır. Ancak iletim tek yönlüdür ve bu yön çeviren geçitten, çevrilen geçide doğrudur. Buna rağmen radyo dalgaları iki yönlü hareket edebilir. Stargate, sürekli enerji iletimi durumunda en fazla 38 dakika açık kalabilir. İstisnai olarak, kara delikler veya muazzam enerji akımları cihazın daha uzun süre aktif kalmasına yol açabilir.

Stargate, asıl görevi olmasa da güneş patlaması, solucan deliğinin yolunda bir kara delik bulunması gibi nedenlerle zaman ve evrenler arasında yolculuğa da neden olabilir. Geçitlerin evrendeki gezegenlere dağıtımı ise milyonlarca yıl önce uzaya gönderilen ve otomatik olarak yolculuğunu sürdüren tohum gemileri sayesinde sağlanır.

IcarusBaseDHD
DHD Kumanda Paneli

Geçit, DHD adı verilen bir cihaz tarafından aktif hâle getirilir. DHD, bir geçidin başka gezegendeki bir geçidi tıpkı bir telefon gibi arayarak bağlanmasını sağlayan ve genellikle Yıldız Geçidi’nin yakınlarında bulunan bir çeşit kumanda panelidir. Bu cihaz ilk olarak Daniel Jackson tarafından Abydos‘ta keşfedilmiştir. Çoğu Yıldız Geçidi DHD cihazı ile açılır. Yıldız Geçidi’ndeki her sembol, DHD cihazının üstünde de bulunur. Gidilmek istenen gezegenin adresi, DHD cihazı üzerindeki semboller kullanılarak çevrilir ve adres girme işlemi bittikten sonra DHD cihazının tam ortasında yer alan büyük-kırmızı daire şeklindeki butona basılır. Ancak girilen adres geçerli bir adres olmalıdır, yoksa Yıldız Geçidi faaliyete girmez.

Stargate adlı cihaz, Kadimler denen ve insanların ilk evrimi oldukları düşünülen gelişmiş bir tür tarafından yapılıp galaksilere dağıtılmıştır. Kadimler’in üç ayrı geçit modeli tasarladığı bilinmektedir.

10891593_923995100973988_7780252280448575929_n
Görselde üç geçit türü de birlikte gösterilmiştir. Dışarıdan içe doğru: Kader Gemisi Geçidi, Pegasus Geçidi ve Samanyolu Geçidi.

1-) Samanyolu Geçidi

Samanyolu Gökadası’ndaki takımyıldızlarını baz alarak çevirme yapar. Genellikle yerleştirildiği bütün gezegenlerde DHD bulunur.

2-) Pegasus Geçidi

Samanyolu geçidinin bir bakıma güncellenmiş hâlidir. Pegasus Gökadası’ndaki yıldızları baz alarak çevirme yapar. Genellikle yerleştirildiği bütün gezegenlerde DHD bulunur.

3-) Kader Gemisi Geçitleri

Kadimler’in tasarladığı ilk geçit türüdür. Bu geçit türü, belli bir bölgedeki yıldız geçitlerini çevirir ve yerleştirildiği hiçbir gezegende DHD bulunmaz.

Süper Geçit

Bunların yanı sıra Stargate evreninde karşılaştığımız bir diğer geçit türü de Süper Geçit‘tir. Büyük uzay gemilerini bir yerden başka bir yere nakletmek amacıyla üretilmiştir ve işlevine uygun olarak devasa boyutlara sahiptir. Enerjisini kara deliklerden alır ve bir bölgeye çıkarma yapabilmek masadıyla uzay boşluğuna konumlandırılır. Kadimler’in ezeli düşmanları olan Ori‘lar tarafından geliştirilmiştir.

Not: Stargate evreninde galaksi içi seyahatler 7, galaksiler arası seyahatler 8, Destiny gemisine ulaşmak içinse 9 sembol gerekmektedir.

Yazar: İsmail Yamanol

Amatör bir düş gezgini, saplantılı bir bilimkurgu hayranı. Kuruculuğunu ve genel yayın yönetmenliğini üstelendiği Bilimkurgu Kulübü'nde at koşturmayı sürdürüyor.

İlginizi Çekebilir

Stargate: Timekeepers Üzerine

İkmal malzemeleriyle yüklü bir konvoy isyancılara ulaşmak üzeredir. Konvoyun güzergâhı ise efendilerine sadık Jaffa’lar tarafından …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin