Outcasts

Yeni Bir Dünyada Yaşam: Outcasts

Outcasts, 2011 yılı yapımı bir BBC bilimkurgu draması. Dizinin kurgusal evreninde sene 2060’tır. Dünya, nükleer çatışmalardan ötürü harabeye dönmüş bir haldedir. Bu krizden kaçabilen bir grup öncü insanın Dünya’dan uzaklaşıp 5 yıllık yolculuk mesafesindeki Karpatya adlı gezegende Forthaven yerleşkesini kurmasının üzerinden ise 10 yıl geçmiştir. (Karpatya ismini gezegene ilk kolonistler Titanic gemi kazasından sağ kalanları kurtaran geminin anısına vermiştir.) Karpatyalılar, artık dünyada neler olup bittiğiyle ilgilenmemekte, eski gezegen-yurtlarına dair haberleri ancak Karpatya’nın zorlu atmosferini geçebilen nakliye gemilerinden öğrenmektedirler.

Forthaven başkanı Richard Tate (Games of Thrones’ta Davos Seaworth rolüyle bilinen İrlandalı aktör Liam Cunningham), Dünya’dan gelmesini uzun süredir beklediği nakliyelerden biriyle temasa geçtiği esnada, askeri sefer görevinde olan Mitchell Hoban (Battlestar Galactica’da Lee Adama rolünden bildiğimiz İngiliz aktör Jamie Bamber) eve geri dönmektedir.

Outcasts

Eski bir savaş kahramanı olan Hoban, kolonide silahların yasaklanması gibi gelişmelerden ötürü hoşnut değildir ve bu yüzden karısını, genç oğlunu ve kendisiyle benzer düşüncelere sahip kişileri yanına alarak yeni bir koloni kurmayı planlamaktadır. Bu durum Tate açısından kötü bir zamanlamadır, çünkü belki de gelmesini beklediği nakliyede (CT-9 gemisi) son insan kafilesi yer almaktadır. (Bu gelen son kafilede Hermione Norris’in canlandırdığı Stella Isen’in kızı da bulunmaktadır. Norris, daha sonra Doctor Who dizisinin 8. Sezonu 7. Bölümü olan “Kill the Moon” – “Ay’ı Öldür”de Ludvik karakterini canlandırmıştı.) Isen, anlaşması zor bir karaktere sahip olmasına rağmen zeki ve parlak bir kadındır. Koruma ve Güvenlik Timi’ni (dizide PAS diye geçmektedir) kurmuştur.

Fakat hiçbir şey planlandığı gibi yürümez. Tate ve Isen kişisel kayıplarıyla, geçmiş hatalarıyla (intikam peşinde olan klonlar gibi!) ve nakliye yolculuğu esnasında epeyce bir hayran kitlesi edinen ama aslında katıksız bir psikopat olan Julius Berger’in koloniye gelişiyle (ABD’li aktör Eric Mabius canlandırmaktadır.) yüzleşmek zorunda kalırlar.

Outcasts

Bu malzemeye ek olarak sevimli genç idealist Fleur (Torchwood’da Alice Guppy karakterinden bildiğimiz İskoç aktris Amy Manson), pragmatik meslektaşı Cass (En son Star Wars: Rogue One’da Tivik karakteriyle gördüğümüz İngiliz aktör Daniel Mays) ve doldurma olmayan, her biri birbirinden başarılı oyuncuların varlığına ve klon bebek eksantrik katkılara rağmen dizi bir türlü beklenen ilgiyi çekememiş ve izleyici sayısı her hafta azalarak sonunda yayından kaldırılmıştır. Yapılan eleştirilerde, dizinin senaristi Ben Richards bu kötü gidişin sorumlusu olarak görülmektedir. Karakterler acil durumlarda aksiyon almak yerine, geçmişte benzer durumlarda ne yaptıklarına, şimdi ne yapmayı planladıklarına dair uzun diyaloglara girmektedir ve bu da doğal olarak izleyiciyi sıkmaktadır. İngiltere’de 4.5 milyon izleyiciyle başlayan dizinin finalini (8. bölüm) sadece 1.5 milyon kişi izlemiştir.

Aslında dizide, çok ilgi çekici bilimkurgu bileşenleri bulunmaktadır. Bunlardan en çarpıcı olan ikisi, sert koşullarda hayatta kalmak için genetik seleksiyonla özel olarak “yetiştirilen” insanlar -AC (Advanced Cultivars)– ve kişinin beyin dalgalarını toplayıp sentezleyerek anılarını ekrana yansıtan DBV (Deep Brain Visualization) makinesidir. Ayrıca, kolonistler ilerleyen bölümlerde gezegende soyu tükenmiş bir insanımsı – hominid- ırkın ve gizemli bir uzaylı medeniyetin izlerine de rastlarlar.

Outcasts, parlak bir temanın kötü kurgulanmış diyaloglarla nasıl berbat edilebileceğini gösteren bir örnek olmasıyla arşivlerdeki yerini almıştır.

Outcast, sözlük anlamı itibariyle “toplumdan atılmış, kovulmuş, dışlanmış kimse; serseri; kimsesiz” anlamlarına gelmektedir. Outcasts, çoğuludur.

Kaynaklar:

Yazar: İsmail Yiğit

1982 Ankara doğumlu. Türkiye Bilişim Derneği’nin 2016 yılında düzenlediği bilimkurgu öykü yarışmasında “İhlal” adlı öyküsü üçüncülüğe seçildi. Fabisad'ın düzenlediği 2017 GİO yarışmasında “Satır Arasındaki Hayalet” adlı öyküsüyle öykü dalında başarı ödülü kazandı. İlgilendiği ana konular: Teknolojinin toplumsal inşası, sosyoteknik tasavvurlar, siber savaşlar, otonom silahlar, transhümanizm, post-hümanizm, asteroid madenciliği, dünyalaştırma... Ursula K. Le Guin, Philip K. Dick, Michael Crichton ve Kim Stanley Robinson, kalemlerini örnek aldığı yazarlar arasında. Parolası: “Daha iyi bir dünya pekâlâ mümkün!”

İlginizi Çekebilir

O Bir Ankaralı: Mitch Pileggi

Hollywood da dâhil olmak üzere dünya sinemasında Türkiye ile bir bağlantısı olan ya da mesleğinde …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et