San Diego Comic-Con International dönemi gelmişken Universal Cable Productions, geliştirecekleri projelerin yıllık planını açıkladı. Planda müjdelenen çalışmalar diziseverler için oldukça iştah kabartıcı olsa da, bilimkurgu takipçilerini yakından ilgilendiren iki proje öne çıkıyor: Kurt Vonnegut’un Sirens of Titan‘ı ve Roger Zelazny’nin bu sene ellinci yılını dolduran Işık Tanrısı (Lord of Light) romanı uyarlaması. Yapılan duyuruya göre Işık Tanrısı’nın senaryo uyarlamasını X-Men: First Class’ın senaristi ve Thor’ın yardımcı senaristi oluşuyla tanıdığımız Ashley Miller üstlenecek. Ekibin kalanıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmış değil.
Roger Zelazny’nin 1967 yılında yayınlanan eserinin en sevilen bilimkurgu romanları arasında gösterilmesi tesadüf değildir. Zira Zelazny, engin bilgisini hayal gücüyle harmanlayarak bilimkurgu edebiyatına sunarken dili de ustaca kullanan ender yazarlardandır. George R.R. Martin’in kaleme aldığı şu yazı, kendisi ve eserleri hakkında söylenecekleri özetlemektedir.
Dönemin pek çok bilimkurgu eseri gibi Işık Tanrısı da önce Magazine of Fantasy and Science Fiction‘de kısa hikayeler şeklinde yayınlanmıştır. Bir yıl sonra, 1968 yılında ise hem Hugo hem de Nebula ödülü almayı başarmıştır. Dilimize kazandırılması ise 1999 yılını bulmuştur.
Bilimkurgu ve fantastik türlerini ustaca harmanlayan Işık Tanrısı, çok uzak bir gelecekte Dünya’nın yok olmasının ardından uzaya açılan insanların bilinmeyen bir gezegene yerleşmelerini ve bundan binlerce yıl sonrasını Hint mitolojisinden faydalanarak anlatır. Sihir ve büyüyle karıştırılacak denli ileri olan teknoloji ile üst tanrıların, ruhlarını ve düşüncelerini daha genç bedenlere aktarabildikleri sanılmaktadır. Bir grup insan teknolojiyi kullanarak tanrılaşırken halkın en basit teknoloji ürünlerini kullanmasını bile yasaklamıştır.
Usta yazarın tasvirlerindeki detaylar oldukça sıradışı olduğu için görselleştirilmesi kolay değildir. Şimdiye kadar beyaz perdeye uyarlanmamasının sebebi de bu zorluk olmalı. Nitekim 1979 yılında filme uyarlanmaya çalışılmış, ancak bu girişim başarısız olmuştur. Ancak bu kez Universal Cable Productions 50 yılda gelişen teknolojinin avantajlarına sahip.