Geek’ler İçin 18 Bilimkurgu Dizisi

Gelişmiş teknoloji, uzay yolculuğu yapan türler, galaktik medeniyetler, zaman yolculuğu… Hazırladığımız bu listedeki bilimkurgu dizilerinde hepsi var. Bu dizilerin çoğu yeni değil, bir süredir buradalar, hatta bazıları pop kültürün içine sızmış bile.

Ancak listedeki her dizi finalini yapmış, ununu elemiş eleğini asmış, bu yüzden bölüm bölüm değil, sezon sezon bile izleyebilirsiniz.

Stargate SG-1

Stargate SG-1 Kapak

Hatırlanacağı gibi Stargate SG-1, Bilimkurgu Kulübü’nün Facebook sayfasında kanın gövdeyi götürmesine, en iyi arkadaşların kanlı bıçaklı olmasına yol açan “en iyi bilimkurgu dizisi” anket turnuvasının da az farkla kaybeden finalistiydi.

Dizi, 1994 yılında gösterime giren Stargate filminin bir devamı. Yıldız Geçidi, yarattığı solucan deliği sayesinde gezegenler arasında anında seyahat etmeyi sağlayan cihaza verilen isim. Bir nevi portal. SG ekipleri, dünyayı antik medeniyetlerin geçmişte karşılaştığı düşman türlere ve uygarlıklara karşı savunuyor.

Colony

Colony, uzaylı istilasının sonrasında bir ailenin başından geçenleri izleyiciye sunuyor. Dizide uzaylılar, gezegeni ele geçirmek için Dünya’dan topladıkları verileri kullanan robotlar olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlığın çoğunu kendi amaçları için köleleştirdikleri bir sistem kurmak istiyorlar.

Makineler, insanları başka bir uzaylı türe karşı verdiği savaşta silah geliştirmeleri için kullanıyor.

V

V, çocukluğumuzun az kanallı günlerinde bölümlerini hasretle beklediğimiz eski bir bilimkurgu dizisinin mini dizi olarak yeniden çekilmiş versiyonu. Dizi, sürüngen bir uzaylı türün Dünya’ya sızdığı ve Dünya üzerinde gölge kontrolüne sahip olduğu fikrini işliyor.

Açıktan da bir istila var, ancak uzaylılar barışçıl görünüyor ve cilt değiştirmiş uzaylılar tıpkı insanlara benziyor.

Firefly

firefly

Firefly bir uzay westerni ve aynı adlı gemi mürettebatının, iyi ve kötü arasındaki sınırlarda gezinen çeşitli maceralarını takip ediyor. Mürettebatın amacı ise yıldız sisteminin eteklerinde gemileriyle kargo taşıyarak veya kaçakçılık yaparak hayatlarını idame ettirebilmek.

Serenity adlı bir devam filmi olduğunu da anımsatalım.

Battlestar Galactica

battlestar-galactica-kapak

Battlestar Galactica, dev bir uzay gemisini ve Cylon olarak bilinen bilinç sahibi androidlere karşı ölümcül bir savaşın ardından sağ kalan birkaç bin insanın yeni bir koloni kurabilmek için verdiği uğraşı konu alıyor.

İnsanlar, peşlerindeki Cylon tehdidinin gölgesinde Dünya olarak bilinen ve neredeyse efsaneye dönüşmüş bir kayıp koloniye sığınmak için mücadele ediyor.

Travelers

Travelers, zaman yolculuğunu farklı bir şekilde ele alıyor. Özellikle ölmek üzere olan insanların bilinci geçmişteki insanlara doğrudan aktarılıyor. Dizi, Dünya’nın neredeyse yok olmasına yol açan bir dizi olayı önlemeye çalışan ajanları konu alıyor.

Paradoksları önlemek için ajanlar katı kurallara uymak zorundadır, ancak her zaman olduğu gibi, işler tam olarak planlandığı gibi gitmez.

Babylon 5

Babylon 5, birçok bilimkurgusal fikri en geniş ölçüde ele alıyor ve teknolojik olarak gelişmiş birçok tür arasındaki ilişkiyi inceliyor. Babylon 5, pek çok türü ve hepsi için uygun yaşam şartlarını yapay olarak barındıran bir uzay istasyonu.

İstasyon, tüm yabancı uygarlıkların diplomasi ve ticaret yapabilmeleri için gerekli olan tarafsız bir alan.

Farscape

farscape

Farscape bazı tuhaf kavramlara el atmış bir dizi. Moya olarak bilinen bir hapishane kaçış gemisinde (leviathanda) beklenmedik olaylar ve koşullar yüzünden bir araya gelmiş bir grup yaşam formunu konu alıyor. Geminin kendisi de bilinç sahibi ve gemi ile mürettebatın geri kalanı arasında iletişim kuran bir pilotla kaynaşmış durumda.

Ayrıca dizide, bitkiden evrilmiş bir rahibe (Zhaan) ve başka garip yaratıklar da var.

Primeval

Tarih öncesi canavarları ve dinozorları seviyorsanız, bu tam size göre bir dizi. Dizide zamansal anomaliler, geçmişten ve gelecekten her türlü egzotik canlının kentlerde aniden ortaya çıkmasına yol açıyor. Normalde, her bölüm belirli bir yaratığa odaklanıyor.

Hayvanlarla, Anomali Araştırma Merkezi veya ARC (Anomaly Research Centre) personeli ilgileniyor.

Salvation

Salvation

Listedeki nispeten yeni dizilerden biri olan Salvation, gezegenimize çarpacak bir asteroid yüzünden yok oluşla karşı karşıya kalan insanlığın kurtulmak için ortaya koyduğu küresel çabaya odaklanıyor. Ortak çabayla bir kütle çekimi jenaratörü inşa ediliyor ve asteroidi yörüngesinden çıkarmak için bir uzay aracı gönderilmesi planlanıyor.

Bu uzun vadeli bir plan ve halktan saklanan bazı uğursuz sırlar da var.

Childhood’s End

Gelişmiş uzaylı bir tür Dünya’ya gelir. Savaş, açlık, enerji ve yoksulluk da dahil olmak üzere, insanlığa tüm endişelerden arınmış bir ütopya vaat eder. Ancak uzaylıların görünümü, insanların kolayca kabul edebileceği bir şey değildir ve üstelik uzaylılar bir galaktik zihnin habercisidir.

Arthur C. Clarke’ın aynı adlı romanından uyarlanan bu mini dizi, ideal bir varoluş için insanlığın nasıl bir fiyat ödemek istediğine odaklanıyor.

Continuum

Gelecekte idam edilmek üzere olan bir grup terörist, şirketlerin dünyayı ele geçirmelerini önleyebilmek için onları zamanda geri götüren bir çeşit bomba patlatır. Bir polis onlarla birlikte geçmişe sürüklenir ve dizi onun teröristleri durdurma ve kendi zamanına geri dönme çabalarını anlatır.

Bu arada Terminator’ün aksine polis kurşun geçirmez ve görünmezlik sağlayan elbisesini gelecekten getirebiliyor.

Andromeda

Andromeda, uzak gelecekte geçen ve uzay yolculuğuna odaklanan diğer bir bilimkurgu dizisi. Dizide uzaylı türler var ve hikaye üç yakın galaksiyi kapsıyor. Işıktan hızlı seyahat mümkün ve “slipstream” adı verilen bir şeyle gerçekleşiyor. İnsanlar birçok farklı türe evrimleşmiş. Aynı zamanda bu evrende yaşayan yıldızlar ve androidler de bulunuyor.

Seri, orijinal Star Trek’in yaratıcısı Gene Roddenberry’nin not ve taslaklarına dayanılarak çekildi.

Defiance

Defiance, bir kıyamet savaşından sonra insanlar ve uzaylılar arasındaki huzursuz barışı konu alıyor. Uzaylıların Ark filosu Dünya üzerinde yok edilmiş, uzaylı ve insan türleri arasında garip mutasyonlara ve melezlere yol açmıştır.

Bu çok sayıda türün, acımasız geçmişlerini bir kenara bırakıp tekrar barışçıl bir medeniyet kurmanın yolunu bulmaları gerekmektedir ve her şey Defiance isimli yerleşkede başlar.

Quantum Leap

Bu, listedeki en eski serilerden biri ve 1989’da yayımlanmaya başlandı. Şaşırtıcı derecede iyi yıllanmış bir dizi ve hâlâ zevkle seyrediliyor. Bir bilim insanı, insan bilincinin zaman içinde zıplamasını sağlayan bir makine icat eder. Beyin dalgaları sayesinde bir yapay zekayla iletişim kurarak kendi zamanından kopmamayı da başarır.

Quantum Leap, aksiyondan dramaya ve hatta komediye kadar birçok unsuru barındırıyor.

The Outer Limits

Tekrar çevrimleri olsa da, 1963 tarihli orijinal seri kesinlikle izlenmeye değer. Bu bir antoloji dizisi ve zamanının Black Mirror’ı olarak görülebilir. Hatta çoğu kişiye göre ondan bile iyi.

Üstelik çok sonraları şöhreti yakalayan sayısız oyuncuyu da bünyesinde barındırıyor. Kısacası hem zengin konusu hem de yıldız geçidi niteliğindeki kadrosuyla bir TV başyapıtı.

The Lost World

Kaşiflerle dolu bir sıcak hava balonu, Amazon Ormanlarının derinliklerinde el değmemiş ve izole bir vadiye düşer. Ardından kaşiflerimiz tuhaf yaratıklar, kabileler ve varlıklarla karşılaşır.

Tabii ki kılıç dişli kaplanlar ve dev arılarla aynı ekosistemi paylaşan dinozorlar da var. Diziye serpiştirilmiş bazı doğaüstü öğeler de bulunuyor. Sadece üç sezon olmasına rağmen, önünüzde izlenmesi gereken 66 bölüm duruyor. Sizi bir süre meşgul etmeye yeter de artar bile.

Frequency

Bir baba ve kız, birbirleriyle radyo aracılığıyla konuşuyorlar, ancak ikisi de zaman içinde farklı noktalarda. İkisi de polis memuru ve aynı seri katili avlamak için bir aradalar. Bununla birlikte, yaptıkları her şey zaman çizgisini The Butterfly Effect filmini andırırcasına tahmin edilemez şekilde değiştiriyor.

Gregory Hoblit’in yönettiği 2000 çıkışlı filmi izleyip beğenenlerdenseniz, bu diziye de bir göz atabilirsiniz.

Kaynak

Yazar: Murat Yıldırım

Bilim ve Teknik dergisinde popüler bilim yazarlığı ve editörlük yapmışlığım var. Bilimkurgu Kulübü web sitesinde yazı yazmaya ve çeviri yapmaya devam ediyorum. Amatör olarak yazdığım hikâyelerim yine Bilimkurgu Kulübü web sitesinde, Yerli Bilim Kurgu Yükseliyor e-dergisinde, Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi ve Lagari Fanzin'de yayımlandı. Elime geçen, hoşuma giden herşeyi okurum ama özellikle bilimkurgu, fantazi ve korku edebiyatına bayılırım. Eğitim hayatımda yolum Istanbul Atatürk Fen Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi, University of Iowa ve University of Ottawa'dan geçti. Şu anda hayatımı ultrahızlı lazer laboratuvarlarında THz bandında foton toplayarak kazanıyorum.

İlginizi Çekebilir

bilimkurgu ve kapitalizm

Bilimkurgu ve Kapitalizmin İç İçe Geçmiş Tarihi

Bilimkurgu, uzun zamandır neoliberal hegemonyayı İngilizce konuşan halkın bilincine yerleştirmek için bir araç olarak kullanılmıştır. …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin