Yeni NBC bilimkurgu dizisi Debris (Enkaz), oldukça “The X-Files”vari görünüyor. Dizide biri erkek diğeri kadın iki hükümet ajanı, parçalanıp Dünya’ya düşen bir uzay aracının tetiklediği tuhaf olayları incelemek üzere Batı Yarıküre’ye seyahat ediyor ve uzaylı enkazının fizik kurallarını değiştiren parçalarıyla başa çıkmaya çalışıyor. Debris’yi The X-Files’dan farklı kılan şey, Jonathan Tucker ve Riann Steele tarafından canlandırılan ajanların, olayların gerçekliği konusunda şüphe duymaması. Hatırlanacağı gibi The X-Files dizisinde, inanan Mulder ile şüpheci Scully arasında sürekli bir çatışma vardı.
Dizinin yaratıcısı Joel Howard Wyman, sevilen bir başka bilimkurgu dizisi olan Fringe’in de yaratıcısıydı. 2008-2013 yılları arasında yayımlanan dizinin hayranlarından aldığı güçlü destek, Wyman’ı başka bir bilimkurgu dizisi çekmek için cesaretlendirmiş.
Dizinin konseptini bulduktan sonra Wyman’in ilk durağı NBC olmuş ve kanal yetkililerinden aldığı olumlu yanıt motivasyonunu daha da arttırmış. “Görüşmeye gittiğimizde, kelimenin tam anlamıyla ‘sınırları aşan, sanatçının vizyonunu ortaya çıkaran şeyler arıyoruz’ dediler. Bunu duymak harikaydı, ancak şimdi beni teşvik etmek için söylediklerini düşünüyorum,” diyor Wyman ve ekliyor: “Bence bilimkurgu alternatif olmaktan ziyade popüler bir tür hâline geldi. İzleyicilerin çoğu için tuhaf gelmiyor artık.”
The X-Files ve Fringe dizilerindeki ortak unsur, her bölümde daha derin ve daha karmaşık hâle gelen bir ana hikâyeydi. Bu tür senaryolar, neler olduğuna dair tüm ipuçlarını yakalamaya çalışan seyirciler için diziyi bir çeşit bağımlılığa dönüştürebiliyor. Aktör Tucker, dizideki bu karmaşıklaşan hikâye anlatımdan memnun. İzleyicilerin, uzay enkazının tüm gizemini canlandırdığı karakterle birlikte çözerek eğleneceğine inandığını belirtiyor.
Tucker, “Debris gerçekten eğlenceli bir dizi. Dizide enkaz, insanların duvarlardan geçebilmesini ya da hava durumunu değiştirebilmesini sağlıyor. Duyu ötesi algıyı veya doppelganger’i (birinin görünümünü taklit edip yerine geçen canavar) görmek çok heyecan verici,” diyor. “Biz oyuncular da en az seyirciler kadar dizide neler olup bittiğini anlamak ve çözmek için sürekli diken üstündeyiz. Hatta Joel’i arayarak, ‘hey Joel, enkaz bunu yapabilir mi? Teknolojinin doğru kullanımı bu mu? Bu teknolojinin sınırları hakkında ne düşünüyorsun?’ gibi sorular sormaktan kendimizi alamıyoruz. Dolayısıyla, biz bile senaryo ile böyle bir mücadele içindeysek, izleyicilerin ne durumda olduğunu düşenemiyorum bile,” diye ekliyor Tucker.
Tucker’ı çoğunlukla bilimkurgu türünde olmayan yapımlarda gördük. “City on a Hill” ve “Justified” dizileri ve yakın zamandaki “Charlie’s Angels” filmi gibi. Boston doğumlu oyuncu, ayrıca “American Gods” , “Texas Chainsaw Massacre” ve bilimkurgu dizisi Westworld’de de rol almıştı. Diğer oyuncu Steele’i de “Dr. Who”, “The Magicians” ve “Ant Man And The Wasp” yapımlarında izledik. Steele, dizi bir bilimkurgu olsa da Wyman’ın yazım tarzının diziye gerçekçilik kazandırdığını vurguluyor. “Dizide incinmiş ve çökmüş iki karakterle karşılaşıyoruz. Sezon boyunca bu iki karakterin enkaz aracılığıyla birbirlerini anlamaya başladıklarını görüyoruz,” diyor.
Oyuncular iyimser olsa da, konu izleyiciler olduğunda Wyman gerçekçi düşünüyor. Yayımlanan onlarca farklı dizi varken seyircilerin dikkatini sürekli olarak canlı tutabilmenin hiç de kolay olmadığını biliyor. Wyman’in Debris’de kullandığı formül, Fringe’i çekerken öğrendiklerine dayanıyor. Ona göre anahtar nokta, ana hikâyeyi diziye dengeli bir şekilde yayabilmekte yatıyor.
“Öğrendiğim en önemli şey, seyircilerin takip edebileceği, ama asıl sıkı hayranların izledikçe cevaplar bulup ortada bir plan olduğunu anlayacakları haftalık bir dizi yapmanız gerektiğiydi. Sanki görünmez bir anlatıcı sonunda büyük, çok büyük bir şeyle karşılaşacağınız bir yola doğru çaktırmadan sizi sürüklüyormuş gibi hissedebilmelisiniz. Bu konuda benimle hemfikir olan insanların diziyi çok seveceğini düşünüyorum. Tabii Fringe’i seven izleyiciler de sevecektir. Yaptığım işler bu izleyiciler için. Umarım aradıklarını bulurlar,” diyor Wyman.
Hazırlayan: Gökhan Karagül | Kaynak