30 yıl sonra yeni bir takım komutayı alıyor.
1994 yılında ilk Stargate yayınlandığında Roland Emmerich, Stargate’in bu kadar ünlü olacağını tahmin edemezdi. Filmin gelirlerine ve izlenme sayılarına baktığımızda çok da yüksek olmadığı görülüyor. Fakat 1997 yılında yayın hayatına başlayan Stargate SG1 dizisi, Stargate evrenini gerçek anlamda üne kavuşturmayı başardı. Stargate zinciri, resmi olarak 3 diziye sahiptir. Ne var ki çoğu izleyici Stargate Infinity adında bir animasyon serisine de imza atıldığını ya bilmez ya da umursamaz. Çocuklara yönelik hazırlanan Stargate Infinity, resmi olarak Stargate’in bir parçası değildir. Belki de geri planda kalmasının asıl sebebi budur.
2002-2003 yılları arasında yayınlanan ve toplam 26 bölümden oluşan dizi, tek sezon olarak çekilmiştir. Aslında Stargate SG-1 dizisinin Spin-off’udur; fakat yapımcılar SG-1, Atlantis ve Universe’ün bir parçası olarak düşünülmemesi gerektiğini açıklamışlardır. Basitleştirilmiş bilimsel verilere dayanarak hazırlanan dizi, çocuklara da Stargate sevgisi aşılama amacını taşıyor. Bu açıdan bakılacak olursa, Stargate Infinity’nin yüklendiği görev hiç de önemsiz değil. Seri, Tau’ri’nin yıldız geçidini ilk defa kullanıp Abydos’a seyahat etmesinden 30 yıl sonrasını anlatıyor. Seriden öğrendiğimize göre o yıllarda Yıldız Geçidi Programı tüm dünyaya açıklanmış, bazı uzaylı ırklar ise Dünya vatandaşı haline gelmiştir.
Yıldız Geçidi Komutanlığı’nın bir komplo sonucu saygınlığını ve güvenilirliğini kaybeden emektar binbaşısı Gus Bonner önderliğinde bir araya gelen acemi bir grup dizinin ana karakterlerini oluşturuyor. Binbaşı tekrar saygınlığını kazanabilmek için elinden geleni yaparken, çevresindeki çaylak öğrencileri ise, yaşanılan her macera sonrası biraz daha deneyim kazanıyor. Öte yandan takımın bir diğer amacı ise Tlak’kahn isimli bir ırkın sızma girişimlerini önlemek. Tlak’kahn ırkına dair istihbarat toplayabilmek için gezegenleri dolaşmaya başlayan kahramanlarımız, her bölümde değişik maceralara yelken açıyor. Ayrıca her bölümün sonunda, o bölümün temasına uygun olarak ahlaksal bir ders de veriliyor. Örneğin hırsızlığın, yalan söylemenin neden kötü olduğu ve insanın başına ne gibi dertler açabileceği uygulamalı olarak gösteriliyor.
Dizinin ana karakterleri 8 kişiden oluşuyor. Takımın lideri Binbaşı Gus Bonner başarılı bir SGC subayı. Karakter, Dale Wilson tarafından seslendirilmiştir. Binbaşı, SGC’nin gelmiş geçmiş en başarılı 50 subayı arasındadır. Klasik Amerikan askeri tipinde yansıtılmıştır. Takımın bir diğer üyesi Stacey Bonner ise SGC’de stajyer olarak görev yapan bir çaylak. Tifanie Christun tarafından seslendirilen karakter, aynı zamanda Binbaşı Gus Bonner’in da yeğeni oluyor. Takımın 3. üyesi Seattle Montoya isimli bir Amerikan yerlisi. Askeri okul öğrencisi olan karakteri Bettina Bush seslendiriyor. R.J. Harrison takımın yakışıklı üyesi. Seattle Montoya gibi o da bir askeri okul öğrencisi. Yıldız Geçidi Komutanlığı’nda staj yapan karakterimiz, iyi bir yüzücü. Öyle ki, yüzme dalında birçok madalyası ve rekoru var. Neredeyse, doğuştan yüzücü olan Su’ri ırkına mensup kişiler kadar iyi yüzebiliyor.
Bunlar dışında dizinin uzaylı karakterleri de var tabii ki. İlk akla gelense, Cusse Mankuma tarafından seslendirilen ve yarı İnsan yarı Hrathi olan Ec’co. Mark Acheson’ın seslendirdiği Da’kyll da yine bir başka uzaylı karakter. Son olarak Pahk’kal ve Draga’yı da belirtmeden geçmeyelim. Zaman zaman Dragon Lady olarak da anılan Draga. Otsorok isimli bir ırka mensup.
Kısa süren dizi için, karakterlerden çok maceraya odaklanıldığını söyleyebiliriz. Sunduğu macera ve keşif duyguları tatmin edici düzeyde. Buna rağmen beklenen izlenme oranlarına bir türlü ulaşamayan dizinin yayın ömrü kısa sürdü. Ana serilerden bağımsız olduğu için, Stargate evrenine mitolojik bir katkısı yok. Ancak bir Stargate hayranıysanız ve çocuğunuzun da Stargate’e ilgi duymasını istiyorsanız oturup birlikte izleyebilirsiniz. Çocuğunuzun hayal gücüne katkı sağlayacağından endişeniz olmasın…
Hazırlayan: Halil Furkan Türkmen