Türkiye’de sinema afişi kültürüne dair hazırlanmış en kapsamlı çalışma olarak nitelendirilen “Milyon Dolarlık Afiş” belgeseli, bir yıllık festival maratonunun ardından izleyici ile buluşuyor.
Toplamda iki buçuk yıla yayılmış incelikli bir çalışmanın ürünü olan Milyon Dolarlık Afiş, bu zamana kadar Türkiye’de afiş kültürüne dair yapılmış en kapsamlı uzun metrajlı belgesel çalışması. Yönetmen Fatih Yürür ve yapımcı Hakan Tunga Kalkan’ın, efsane illüstratör Aslan Şükür’ün hayatını anlattıkları “Altın Fırçalı Adam” belgeselinin ardından çıktıkları bu yolculuk, ilk etapta kısa metrajlı bir çalışma olarak düşünülmüş. Zaman içerisinde ekibe katılan birbirinden değerli isimlerin artmasıyla birlikte, ortaya iki saati aşan dolu dolu bir belgesel çıkmış.
“Türkiye’de satışı gerçekleştirilmiş olan en pahalı sinema afişi hangisi?” sorusundan yola çıkan ekip, attıkları her yeni adım ile birlikte, Türkiye’de şekillenen afiş kültürü ile ilgili son derece değerli bilgiler ediniyor. Zamanla hem kadro hem de yolculuğun rotası değişiyor ve İstanbul’dan Fethiye’ye, Kaş’tan Van’a uzanan son derece kapsamlı bir maceraya dönüşüyor.
Yaşayan Efsanelerle Dolu Rüya Takım Bir Arada!
Belgesel, hem sinema emekçilerini, hem afiş toplayıcılarını hem de kültürel mirası yarına taşımayı kendine görev edinmiş koleksiyonerleri odak noktasına alan geniş bir kadroya sahip. Yeşilçam için yarattığı yüzlerce afişle sinemamızın bellek vitrinini inşa eden sanatçılardan İbrahim Enez, popüler sinema arenasının en büyük hit filmlerine ait Türkiye afişlerinin önemli bir kısmına imza atan Şahin Karakoç ve Ömer Muz, Yeşilçam’da afiş basımı denildiğinde akla gelen en önemli oluşumlardan Mimeray’ın amirali Erol Ağakay, 80’lerde ve 90’larda bizleri pek çok blockbuster ile buluşturarak popüler sinema belleğimizi inşa eden Özel Film’in lideri Mehmet Soyarslan, her anlamda ülkenin en değerli sinemacılarından ve Yeşilçam’ın yaşayan belleklerinden Necip Sarıcı gibi son derece önemli isimler bir araya geliyor.
Ali Atakul, Vadullah Taş, Celal Kalaycı ve Mustafa Mumcu gibi değerli sinema emekçilerinin yanı sıra, Dünya’nın en dikkate değer James Bond koleksiyonerlerinden biri olan Ömer Atakan, arşivindeki önemli parçalarla belgesele destek veren Süleyman Sipahi, Dünya Sineması’ndan nadide posterlerle Türkiye’deki koleksiyonculuk arenası adına örnek gösterilebilecek Seçkin Çekirdekçi gibi isimler de belgeselin bellek muhafızlığını üstleniyor.
Öte yandan belgeselde, eşsiz çalışmalar yapmış ve bu kültürün gelişimine katkı sağlamış pek çok önemli isim de yer alıyor. Türkiye’de afiş kültürü adına seçkin çalışmalara imza atan Nazlı Eda Noyan ve Ömer Durmaz, geceyarısı sineması tutkunu, değerli sinema yazarı Kaya Özkaracalar, internet ekipler amiri gazeteci yazar Serdar Kuzuloğlu, radyocu, sunucu ve editör Güven Erkin Erkal, yönetmen Kudret Sabancı, öteki Yeşilçam’ın hınzır yeteneği rahmetli Kunt Tulgar, radyocu ve yayıncı Utku Uluer, sinema araştırmacısı Ümit Kayaçelebi, koleksiyoner İlker Sağlam, Pera Mezat’ın kurucusu Mehmet Gacıroğlu, Çizgi Roman Okurları Derneği başkanı Önder Çakı, Leman’da yarattığı Betamax Video ile okuyucuyu kült filmlerle tanıştıran Turgut Özalp, Karadut Ekspresi adlı çizgi derlemenin yaratıcıları yazar Yigilante Kocagöz ve çizer Deniz Ozan Coşkun belgesele güç veren önemli isimler. Belgeselin anlatıcılığını ise aynı zamanda koleksiyonunda son derece nadide parçalar bulunan Osmantan Erkır üstleniyor.
Temelde Fatih Yürür ve Hakan Tunga Kalkan’ın bireysel çabalarının ürünü olan ve herhangi bir kurum ya da kuruluştan maddi destek almadan gerçekleştirilen “Milyon Dolarlık Afiş” belgeseli, sadece yola çıkış sürecinde projelendirilen bir kitle fonlaması ile beslendi.
Yaşayan Bir Afiş Kültürü Müzesi
Belgesel her ne kadar uzun metrajlı bir çalışma olarak tamamlansa da, koleksiyon dinamiklerine dair kapsamlı incelemelere de evrilecek gibi görünüyor. Özellikle İbrahim Enez, Şahin Karakoç, Ömer Muz, Erol Ağakay ve Kunt Tulgar gibi isimlerle yapılan görüşmelerden ufak belgeselcikler de ortaya koymayı hedefleyen ekip, belgeselde yer alan diğer isimlerle yapılan görüşmeleri de Fatih Yürür’ün açtığı “Retroville” adlı YouTube kanalında yayımlamayı düşünüyor.
Ayrıca Fatih Yürür belgeselde yer alan bütün isimler ile yaptığı görüşmeleri deşifre ettiği ve Türkiye ve dünyadaki afiş kültürünün gelişimine dair akademik bir çalışma ekseninde şekillendirdiği derlemeyi de geçtiğimiz yıl tamamladı. Bu derleme de, söz konusu bellek mirasına sahip çıkmak isteyebilecek bir yayınevi tarafından sınırlı sayıda da olsa basılmayı bekliyor.
Yolculuk Şimdilik Nihayete Eriyor!
Belgeseli yurt dışı pek çok festivalde gösterime sokma şansı elde eden ekip, çeşitli platformlarda yayımlanması için yapılan görüşme süreçlerinin aşırı hantal bir biçimde ilerlemesi ve genel gösterimlerin de askıya alınması sebebiyle, zaten oldukça uzun ve zahmetli bir post prodüksiyon aşamasının ardından daha fazla bekletmenin anlamsız olduğunu düşünerek YouTube üzerinden ücretsiz olarak yayımlamayı uygun buldu.
Kendini bu aşırı derecede fantastik yolculuğa hazır hissedenler, 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren Milyon Dolarlık Afiş’i “Retroville” Youtube kanalından ücretsiz olarak izleyebilecek. Belgesel ekibi, sizleri gerçek Yeşilçam kültürünü yeniden keşfetmeye çağırıyor!
Yaza zımba gibi bir belgesel ile girmeye ne dersiniz?