Tekkaman Blade

Bölüm Sayısı: 49 + 3
Yayın Tarihi: 18-02-1992 ile 02-02-1993 arası
Yönetmen: Hiroshi Negishi (Bounty Dog, Haibane Renmei, Master of Masquiton, Shadow Skill, Tenchi Universe, MD Geist, Burn Up W)

İnşa ettiği yörünge platformuyla 2300 yılında uzaya açılmayı düşünen insanlık, yörünge platformunun, sonradan Radam adı verilen uzay yaratıklarının saldırısına uğrayıp kontrollerinin blok blok asimile edilmesiyle görüp görebileceği en büyük felaketi yaşar. Yörünge platformunun aslen yaklaşan astreoidleri yoketmek için konuşlandırılmış olan ve güneş enerjisi ile çalışan lazer silahları yüzeydeki şehirlere çevrilir ve insanlığın büyük kısmı göz açıp kapayana dek yüzeyden silinir. Öte yandan yüzeye indirme yapan Radam’lar, buralara çoğalmalarını sağlayacak spor benzeri tohumları taşıyan kozalar bırakmaya ve yüzeyi kendi yaşamlarına uygun şekilde terraform etmeye de başlarlar.

hr_tekkaman_blade_pics_go_here_relatedits_the_highest_rescould_high_resolution_desktop_1024x768_wallpaper-249035

Ancak ne olursa olsun insanlık pes etmemeye kararlıdır. Ordu birliklerinden bir kısmı yeraltı sığınaklarına inmeyi başarmıştır ve karşı saldırı için için ideal anı kollamaktadır. Aki Kisaragi ile Noal Vereuse‘nin pilotluğunu yaptığı, yapay zekalı robot Pegas‘ın yardımcı olduğu ve Heinreich von Freeman‘ın komuta ettiği öncü birlik Blue Earth bunlardan birisidir. Tüm imkansızlıklara ve uyumsuz personeline rağmen sahip olduğu mass driver ile hızlı şekilde uzaya çıkabilme yeteneğine sahip Blue Earth takımı, dünyanın geleceği için hayati önemdedir. Yine bir gün yörünge platformundaki Radam faaliyetlerinin hangi blokta etkin olduğunu belirlemek için keşif seferine giden Aki ve Noal, burada esrarengiz bir düşmanın kendi çevresindeki Radam’larla dövüştüğünü ve ardından dövüş bitiminde kendini kaybederek atmosferden düştüğünü görür.

Hem farkedildikleri için kaçmak hem de durumu rapor etmek için peşinden giden Aki ve Noal, düşüş noktasında demin gördükleri zırhlı düşmanı değil, çıplak bir erkeği görürler. Üsse götürdükleri bu genç adam ne kim olduğunu ne de az önce ne için savaştığını hatırlamamaktadır. Geveze Noal’ın yaptığı bir kelime oyunuyla bu esrarengiz adama Tehlikeli Çocuk anlamında D-Boy lakabı takılır. Öte yandan D-Boy sebebini kendi de bilmese de Radam’larla savaşmak için içgüdüsel bir gereklilik hissetmektedir ve sahip olduğu Tek Setter adlı esrarengiz kristal ile 30 dakikalığına hızlandırılmış bir evrime uğrayarak biomekanik savaşçı Tekkaman Blade‘ye dönüşebilmektedir. Fakat Blue Earth takımının er geç öğreneceği şey ise, D-Boy’un 30 dakikalık zaman dilimini kaçırması durumunda insan olmaktan da çıkacağıdır. İnsanlığın son umudu aynı zamanda ona karşı en büyük tehdittir ve karanlık geçmişin sırları aralandıkça dünyayı pençesi altına alan istilanın süvarileri olan diğer Tekkaman’lar da ortaya çıkacak ve geçmişteki trajediler çok daha büyüyerek bir kez daha tekrarlanacaktır.

378739

Notlar:

• Tekkaman Blade, Detonator Orgun adlı 1991 tarihli 3 bölümlük OVA’nın yakaladığı başarı sonrası, benzer dinamikler üzerine bir TV serisi yapma fikri ile ortaya çıkmıştır. Detonator Orgun’un başarısı üzere bu projenin en önde gelen takım üyesi olan animatör ve dizayncı Masami Obari‘ye oldukça özgürlük tanınmıştır.

• Yapım, 1975 tarihli Tatsunoko serisi Uchuu no Kishi Tekkaman‘ın reboot’udur. Alternatif bir evrende geçmesine karşın eski seriyi gölgede bırakan bir başarıya imza atmış, aynı zamanda eski serinin hatırlanmasını da sağlamıştır.

• Tekkaman Blade geçmişin veteran seiyuu‘ları (Hirotaka Suzuoki, Juurota Kosugi, Norio Wakamoto, Nobuo Tobita, Chieko Honda gibi) ile yeni çıkış yapan yetenekleri ustaca harmanlayan bir seiyuu kadrosuna sahiptir ki bu yeni seiyuu’lar sonraki dönemin veteran’ları haline gelmekte gecikmezler. Yuko Mizutani, Megumi Hayashibara, Takehito Koyasu ve Toshiyuki Morikawa bu isimlere örnek verilebilir.

• Tekkaman Blade’in başarısı üzerine yeni animasyonlar içeren 3 özel bölüm üretilmiş ve ev sineması setine bu bölümler eklenerek piyasaya sürülmüştür. Bu bölümlerden birisi geçmişle alakalı, birisi dövüş odaklı bir bölümün remake’i, diğeri de serinin sonrasına yöneliktir. Bu bölümler dönemin bir TV serisi için oldukça üst düzeyde animasyon detayına sahip olmalarının yanı sıra hardcore bir cinsel ilişkinin doğrudan gösterilmesine varana dek birçok sebepten anlaşılabileceği üzere, yetişkinlere yönelik bir nitelik de taşır.

Miyuki.Aiba.full.497007

• Seri aynı zamanda yayınlandığı dönemdeki pek çok seriden çok uluslu karakterler kullanması ve kimi marjinal karakterler (eşcinsel/transseksüel bir karakter barındırması gibi) içermesi açısından da zamanının radikal örnekleri arasında gösterilir.

• Tekkaman Blade’in ilk bölümlerindeki yüksek animasyon detayının haftalık olarak yetiştirilemeyecek bir hal alması üzerine stock footage‘lerin sıkça kullanılması ve bazı yerlerde özet bölümlere başvurulması gözlerden kaçmaz. Öte yandan o dönem TV serileri içerisinde Tekkaman Blade, hala oldukça kalbur üstü örneklerden birisi olarak anılmaktadır.

• Tekkaman Blade’in gördüğü ilgi sonrası 1994’de olayların 10 yıl sonrasında geçen 6 bölümlük Tekkaman Blade II yapılmıştır. Bu yapım, TV serisinin kaotik ve dramatik işlenişi ve anti klimatik sonunun yarattığı hissiyatla uyuşmayan bir işlenişe sahip olmasından dolayı pek de başarılı bulunmamaıştır. Yine de serinin sonunda bir ölçüde açık bırakılan konuyu tamamlamaktadır.

• Seri aynı zamanda Teknoman adıyla, karakter adları lokalize edilerek ABD’de de gösterilmiştir.

• Tatsunoko vs Capcom oyununda 1975 versiyonu Tekkaman ve 1992’deki Tekkaman Blade seçilebilir karakter olarak yer alırlar. Ayrıca Super Robot Wars oyun serisinde Tekkaman Blade ve Tekkaman Blade II karakterlerini ve zırhlarını ekibe dahil etmek mümkündür.

• Gundam AGE serisinin 2. jenerasyonundan itibaren ekibe dahil olan Masami Obari‘nin eklediği dizaynlar (özellikle Ghirarga adlı birim) Tekkaman Blade serisini hatırlatma amaçlı bir saygı duruşu niteliğindedir.

• Tekkaman Blade aynı zamanda yapılan geniş katılımlı bir ankete göre remake’i en çok istenen Mecha serilerinin de başında gelmektedir.

Hazırlayan: Hamit Gökalp

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

vampire-hunter-d-bloodlist kapak

Vampire Hunter D: Bloodlust ve Gotik Bilimkurgu

Vampire Hunter D: Bloodlust, 1985’te Toyoo Aşida tarafından yaratılan ilk anime filminin devam eseri. İlk …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin