Steins;Gate’i Sevenlerin İzleyebileceği 10 Anime

Myanimelist’in bilimkurgu kategorisindeki animeleri “en yüksek” puan bazında sıraladığınızda karşınıza Steins;Gate çıkar ve bu puan (9.12) kesinlikle abartılmış bir puan değildir. 5pb. ve Nitroplus iş birliği ile piyasaya önce görsel roman (26 Eylül 2009), hemen ardından da (15 Ekim 2009) oyun olarak servis edilen Steins;Gate’in animeye uyarlanması 2 yıl sonunda (6 Nisan 2011) gerçekleşir. Science Adventure serisindeki Chaos;Head’ın ardından ikinci oyun olarak planlanan Steins;Gate, güçlü ana karakterlerinin yanı sıra dram, komedi ve gizem dengesini çok iyi kuran ve hikaye anlatıcılığı 12. bölümden sonra tırmanan, finali ile de “ne yaptınız be abi” dedirten enfes yapımlardan biridir.

Chūnibyō sendromlu (ortaokul döneminde ergenlikte görülebilen, kendini olduğundan farklı ya da daha iyi göstermeye çalışma) Okabe Rintarou, Akihabara’daki eski püskü bir daireyi laboratuvara çevirir. Burada arkadaşları Itaru Hashida (lakabı Daru; sapkın, popüler olmayan bir hacker) ve Mayuri Shiina (Okabe’nin çocukluk arkadaşı, laboratuvardaki deneylere katılımcı olmayan ve sürekli pozitif üye) ile zaman geçirmekte ve çığır açan icatların peşinde koşarken bir yandan da en büyük hobisi olarak SERN ile mücadele etmektedir. Bir gün mikro dalga içindeki muzun yeşil bir jel yığınına dönüşmesiyle birlikte kendi zaman makinelerini (Phone Microwave) keşfeden ve bu sayede kendi geçmişlerine mesaj göndermeye başlayan kahramanlarımıza “kızıl saçlarından sen sorumlusun” dediğimiz ve hepimizin birer sapyoseksüele dönüşmesine neden olan Kurisu Makise de katılır ve olaylar hiç durmamacasına gelişir. Arkadaşlarının başlarına gelen şeyleri zamanı kullanarak çözmeye çalışan Okabe, zamanla ne kadar oynarsa oynasın pes etmek istemeyecek biri gibi görünmekte ama yine de geçmiş ve bugünü birbirinden ayıran ince ipliklere ağır yükleri ile tutunmaktadır.

Tokyo Denki Üniversitesi’nde öğrenci olan Okabe’nin Dr. Pepper içerek çılgın bilim adamı Hououin Kyouma’ya dönüşmesi ve delice gülmesi, Mayuri’nin ortalıkta “tutturu” diyerek dolanması (Youtube’da pek çok derleme videosu göreceksiniz) animenin en tatlı anları arasında. Gelelim üç etmeni (dram, komedi ve gizem) iyi harmanlayan ve Steins;Gate izledikten sonra izleme listenize alabileceğiniz diğer animelere… En başta söyleyelim, listedeki yapımların hepsi bilimkurgu değil.

10- Boku dake ga Inai Machi

Çok sevilen bir başka bilimkurgu animesi olan Boku dake ga Inai Machi de zaman yolculuğu içeren yapımlardan biri. Steins;Gate’e göre bu yolculuğu daha derinden ve kişilerin geçmiş benliklerine dayanarak işleyen Boku dake ga Inai Machi’de geçmiş ve günümüz dünyasında geçer.

Ana karakterimizin çocukluk dönemine seyahati ile birlikte pek çok çocukluk travmasının çözümlenmeye çalışılması, nostalji dozu ve çocukluk anılarından yola çıkarak bir cinayetin çözümlenmesi gibi olay örgülerinden dolayı  Boku dake ga Inai Machi daha sıcak gelen bir yapımdır.

9- Yojouhan Shinwa Taikei

Son derece kafa karıştıran Yojouhan Shinwa Taikei, zaman yolculuğunu baz alan bir anime olmasa da ana karakter Watashi’nin her bir hareketinin, seçiminin ve bunların sonucunda olanları anlatırken kullandığı hikaye anlatım stilinin izleyen herkeste ““bilimkurgu mu bu” soru işaretini bırakması kaçınılmazdır.

Son derece yaratıcı bir kurgunun üzerine oturtulan anime, toz pembe ve rahat bir üniversite hayali kuran ancak kendi kibri ve yaramaz arkadaşı Ozu’nun hareketleri ile karmaşadan başka bir şey bulamayan bir öğrencinin hikayesini anlatır.

Hikaye, Yoru wa Mijikashi Arukeyo Otome filmi ile de şimdilik bitmiş gibi görünüyor.

8- Monogatari

Bakemonogatari ile başlayan ve “altyazı okutmak için anime yapmışlar” dedirten bu seri için “vampir-harem animesidir” desek yanlış bir bilgi vermiş sayılmayız. Araragi etrafında gerçekleşen mistik olaylar, görselliği son derece yüksek, farklı bir komedi tarzı olan ve durmadan aksiyon sunan acayip bir anime izlememize sebebiyet veriyor.

Her biri diğerinden çekici kadın karakterleri ve onların başına gelen olaylar ile Monogatari serisi, izleyebileceğiniz en ilginç vampir animelerinden biri. Gerek görsel gerek işitsel anlamda yakalaması zor sahneler var, bu nedenle kendinizi birkaç kez aynı sahneyi izlerken bulabilirsiniz. Monogatari Serisi’nin de tıpkı Steins;Gate gibi her biri çok güçlü ve tuhaf karakterleri mevcut.

7- Seishun Buta Yarou wa Bunny Girl Senpai no Yume wo Minai

Daha çok Monogatari Serisine benzer bir damarı olan Seishun Buta Yarou wa Bunny Girl Senpai no Yume wo Minai, “puberte sendromu” adı verilen ve sadece ergenlik zamanında görülen bir olayı ele alır.

Kimisi tavşan kostümü giymiş çok çekici bir kadın görür, kimisi hafıza kaybı yaşar… Bu diziyi kendine has kılan şey ise karakterlerin garip gelen o dramlarına yoğunlaşma stili ve ilginç bir diyalog anlayışı üzerinden ilişkileri göstermesidir.

6- Suzumiya Haruhi no Yuuutsu

2 sezonu ve bir de filmi olan Suzumiya Haruhi no Yuuutsu, Steins Gate severlerin sevebileceği türden bir yapım ama Suzumiya Haruhi no Shoushitsu isimli filmi anime serisinden dahacaziptir. Lise, dram ve shoujo’yu kendine has bilimkurgu metaforları ile harmanlayan Suzumiya Haruhi no Yuuutsu’da Steins Gate’teki gibi moe-ness, anime kinayeleri ve acayip karakterler bulmanız mümkün.

Tıpkı Steins;Gate’teki gibi hayal kırıklığı yaratan bir lider de var ve fakat burada çabalayan liderin dışındakiler. Bu seri “Endless Eight” ile hepimizi delirtecek bir kurguya sahip olduğundan muhakkak izlenmeli.

5- Gintama

Ne alaka!” diyebileceğiniz yere geldik; Gintama’ya! Gintama bilimkurguya olan yaklaşımı, karakterleri, aksiyonu ile Steins;Gate sevenlerin en başta yadırgayabileceği ama muazzam pop-kültür referansları, geleneksellik ve bilimkurguyu yan yana koyması ile sıra dışı yapımlardan biridir.

Onun için komedinin kralıdır diyebiliriz. Steins;Gate’in dramından sonra, önce güldüren arada bir de acılara sürükleyen Gintama ilaç gibi gelebilir.

4- Serial Experiments Lain

Bilimkurgu ve gerilim denildiğinde Steins;Gate’in kıdemlisi sayılacak yapım net olarak Serial Experiments Lain’dır. Bu seri yalnızca gerginlik ve kırılganlığın nasıl görünebileceğini tanımlamıyor; dijital bir çağın nasıl algılanabileceğini, bağımlılık düzeyinin ne olabileceğini, gerçekliğin aslında ne olmadığını, komploların nasıl da normalleşebileceğini gösteriyor.

Tıpkı çılgın bilim insanı Okabe gibi Lain da yitip giden birinin peşinden gidiyor. Matrix için başvurulan yapımlardan biri olan Serial Experiments Lain muhakkak izlemeniz gereken animelerin başını çekmeli.

3- Another

Steins;Gate’in olaylar kötüleşince izleyiciyi saran saf korku anlatımı, Another’ın başından sonuna kadar kendisini belli eder.

Orta okul son sınıf öğrencisi Mei Misaki’nin güzelliğiyle, zekasıyla ve kişiliğiyle okulun en popüler kızlarından biri olması, bir kaza sonucu ölmesi normalken öğretmen ve arkadaşlarının o ölmemiş gibi davranması ve aradan 26 yıl geçtikten sonra Misaki adında gözü bantlı bir kızın aynı okulda belirmesi ve kişilere öleceklerini bildirmesi gerilimin her bölümde tırmanmasına neden olur.

2- Durarara!!

Baccano!’dan önce izlenildiğinde aşırı derecede sevilebilen, ama Baccano!’dan sonra izlenildiğinde “eh” dedirten Durarara!!, Steins;Gate’cilerin aradıkları cesaret, bilimkurgu, suç öğelerini barındırıyor.

Birbirinden acayip sakinlerin, samimi ve karmaşık ilişkilerin, sorunun, şiddetin kol gezdiği Ikebukuro bölgesindeki karmaşa, Steins;Gate’teki karmaşadan farklı olsa da ilişkilerin ve kimliklerin betimlemeleri son derece yakın.

1- Space Dandy

Cowboy Bebop’ın yaratıcısı Shinichiro Watanabe’nin ilginç karakterlerle doldurduğu bir anime Space Dandy. Uzayda dolaşan ve keşfettiği her yeni tür için para alan bir avcının hikayesini konu edinen anime, Steins;Gate severler tarafından da sevilebilecek bir ana karaktere ev sahipliği yapıyor.

Uzay, zombiler, yıldızlararası seyahatler ve hepsine yol gösteren yılan saçlı bir adam… Steins;Gate’ten sonra izlenecekler listesine Dandy ve Meow’un komedi dolu macerasını eklemeyi unutmayın!

Yararlanılan Kaynak: CBR

Yazar: Serpil Şahin

"Eşek kadar kadın çizgi film mi izlermiş" isyanına cevap olarak doğdum. Radyo ve TV ile başlayan iş hayatı, dergi ile devam etti ve 2006'dan bu yana dijital reklam sektöründe çalışıyorum. Hikaye kitapları (Aşk Yemeği Acılı Sever ve Yakıngörmez) yazdıktan sonra, şimdilerde bir roman üzerine çalışıyorum.

İlginizi Çekebilir

Worlds-End-Harem

Post-Apokaliptik Bir Fantezi: World’s End Harem

Japon manga ve anime dünyası, zaman içinde artan popülaritesi ile pek çok farklı kategoride eser …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et