Bölüm Sayısı : 26 + OVA “Interlude” + Film “Pluritas Concentio”
Yönetmen : Yutaka Izubuchi
RahXephon, Takeaki Momose‘nin 2001 çıkışlı 3 ciltlik Manga’sından yönetmen Yutaka Izubuchi (Uchuu Senkan Yamato 2199)‘nin yorumuyla genişletilmiş bir alternatif uyarlamadır. Ayrıca 1970’lerin klasik Mecha serilerinden Brave Reideen‘in de serbest bir uyarlaması, yer yer de 90’ların klasiklerinden Neon Genesis Evangelion‘un bir nevi serbest kurgulu deconstruction’u niteliğindedir. Seri özellikle 7. bölümünden itibaren çok ağır şekilde bir “foreshadowing” kullanımı benimsemiştir. Ayrıca 2003 yapımı “Pluritas Concentio” adlı uzun metrajlı film uyarlamasında, TV serisinde anlatılmamış olan bazı detaylara da yer verilmiştir. OVA bölümü ise 12 ve 13. bölümler arasında geçen psikolojik ve deneysel bir bölümdür.
Kamina Ayato, aralarında iletişim sorunları olan annesiyle birlikte Tokyo‘da yaşayan sıradan bir gençtir. Yaşadıkları dünya bundan yıllar önce uzaylı saldırısına uğramış ve Japonya dışındaki insan nüfusunun tamamı ortadan kalkmıştır (en azından hükümet böyle söylemektedir). Neyse ki günlük hayat artık normal seyrinde gibidir. Ancak Tokyo’nun aniden saldırıya uğraması ile sıradan hayatı sonsuza dek değişir. İlk başta, daha önce görmediği tipten birkaç savaş uçağı, ardından da gökdelen büyüklüğünde ve adeta heykeli andıran tuhaf bir uçan cisim görür. Arada çatışma başlayınca Kamina metroya sığınmak zorunda kalır. Burada önce bir dizi ajan tarafından gözaltına alınmaya çalışılır, fakat vücutlarından koyu mavi kan akan bu ajanları Haruka Shitow adında bir kadının kendisini kurtarmasıyla atlatır. Fakat Kamina korkmuştur ve ondan da kaçar. Metroda yolunu bulmaya çalışırken gizemli sınıf arkadaşı Reika Mishima ile karşılaşır ve O’nun söylediği şarkıyla yumurtasından çıkan dev bir RahXephon’a şahit olur. Akabinde adının Dolem olduğunu öğreneceği dev heykel benzeri cisimle savaşır. Reika, onu son olarak Dünya’nın şu anki formunu ayıran gravitasyonel geçide götürür. Kamina, Reika’yı meçhul dünyadan arta kalan kalıntılarda yok olurken kaybedecek; dahası yaşadığı gerçeklik ve evren hakkında pek de hoş olmayan bir takım gerçeklere ulaşacaktır.
Seri, Aztek ve Mayalar gibi antik uygarlıklar, paralel evrenler, insanlığı yöneten gizli gruplar, James Churchward gibi yazarların Mu üzerine kurduğu modern okült teorileri, Japon folklorü ve batı edebiyatından bazı örneklerin bir bileşimi niteliğindedir. Seride birçok yerde görünen duvar kabartmaları aslında Aztek ve Maya kalıntılarından alınmıştır ve yer yer duyulabilecek Mu dilinden konuşulan sahneler için Aztek dilbilgisi kullanılmıştır. Bir Mecha serisi olmasına karşın psikolojik tahliller, “slice of life” olarak tabir edilen günlük hayat kurgusu ve ayrıca müziğin kullanımı hikayenin kurgusunda da önemli bir yer tutmaktadır.
Hazırlayan: Hamit Gökalp