Nadia secret of blue water

Nadia: Secret of Blue Water

Nadia: Secrets of Blue Water (Mavi Suyun Esrarı), 80’lerde Gunbuster ve Wings of Honneamise gibi önemli yapıtlar hazırlamış olan GAINAX stüdyosunun ilk TV serisidir. Yönetmenliğini Hideaki Anno‘nun üstlendiği ve 39 bölüm olarak hazırlanan yapımın, gördüğü ilgi üzerine uzun metrajlı bir anime filmi çekilmiş ve yakın dönemde Blu Ray olarak piyasaya sürülen animeler arasında da yerini almıştır. Japon sosyoekonomik tarihinde önemli bir aralık olan, Japon mucizesinin patlama yaptığı ve etkisi 90’ların başına dek süren Bubble Age’in son demlerinde çıkan bu eser, ekonomik resesyonun başlamasıyla boşluğa giren stüdyonun son çıkış çabası olarak 1995’te Neon Genesis Evangelion’u yapmadan önceki son ürünüdür. Bu açıdan GAINAX’ın en rafine eseri olarak de yorumlanabilir. Aslen Toho stüdyosunca 1970’lerde bir TV serisi olması için Hayao Miyazaki’ye teslim edilen bir taslaktan uyarlanan yapım, GAINAX altında hayli değişikliğe uğradıktan sonra seriye dönüşmüş olmasına karşın Hayao Miyazaki‘nin ilk dönem işleri olan Future Boy Conan, Nausicaa ve Laputa’yla çeşitli benzerlikler de içermektedir.

Jenerikte de referans verildiği üzere Jules Verne‘ün Denizler Altında 20.000 Fersah eserinin serbest bir uyarlaması olan yapım, 1889 yılı Fransa’sında hayatını kazanmak için akrobatlık yapan, hayvanlarla insanlardan çok daha kolay iletişim kuran, kararlı ve kaderini bulmaya kendini adamış, geçmişi meçhul 14 yaşında bir kızı, Nadia‘yı merkezine almaktadır. Yolu yaşından beklenmeyecek denli zeki bir mucit olan Jean ile kesişen Nadia, taşıdığı mavi kolyeyi çalmaya takıntılı görünen Grandis Granva‘nın çetesi tarafından kovalanır ve beklemedikleri bir anda esrarengiz denizaltı Nautilus‘un kaptanı Nemo tarafından kurtarılırlar. Fakat Nautilus’a gelişleri, onları insanlığın tarihi kadar eski ve yeniden patlak vermek üzere olan savaşın tam ortasına taşır.

nadia

Anime tarihinin en itibarlı ödüllerinden Animage seçkisinde en iyi anime seçilen yapım, aslen daha önce de NHK kanalında başlayan ancak aşırı pahalıya gelen ön prodüksiyon sürecini yeniden kurgulatarak, yayınlanabilir bir seri haline getirilip tamamlamak istenmesi üzerine ortaya çıktı. Daha önce Gunbuster ve Wings of Honneamise gibi projeleri üretmiş olan Hideaki Anno’ya kendisinin ilk TV serisi yönetmenliği olarak teslim edilen proje, bir anime için o dönemde astronomik sayılan bir harcama ile tamamlanabildi. Fakat NHK ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle prodüksiyonun 2. yarısı GAINAX’ın kendi bütçesi sayesinde tamamlanabildi ve bu da haklarına bile sahip olmadığı bir yapım için stüdyonun 80 milyon yen zarara girmesine sebep oldu.

Haklarını elinde bulunduran Group TAC, serinin yüksek izlenme oranlarından haberdardı ve GAINAX’a serinin devamı niteliğinde bir film çekmeleri için 50 milyon yen’lik bir ödeme sağlamayı taahhüt etti, fakat yapılan ödemenin bu miktara ulaşmaması ve yapım sürecinin başlamasından sonra bu vaatlerinden çekilmeleriyle tanıtımların yetersiz kalması sonucu film beklenen hasılata ulaşamadı. Bu ise GAINAX’ın zararına 30 milyon yen daha eklemiş oldu. Akabinde Bubble Age döneminin sona ermesi ve üst üste yaşanan bir çok şirketi etkileyen zincirleme krizler, GAINAX’ı Neon Genesis Evangelion’a dek bir boşluk evresine sokmuştur ki; Evangelion’daki ağır depresif atmosfer, bir dönemin bitip belirsiz bir dönemin başlamasına bağlanabilir.

nadia_weekly_anime

Öte yandan seri uzun vadede GAINAX’ın itibarına ve Hideaki Anno’nun kariyerine önemli katkılar yapmış, bunun yanı sıra serinin karakter dizaynlarını hazırlayan Yoshiyuki Sadamoto ile soundtrack’ı hazırlayan Shiro Sagisu‘nun ileride Evangelion’un ekibinde göreve başlaması için direkt referans oluşmuştur. Zaten Evangelion’un Anno kadar Sadamoto’nun ortaya koyduğu bir yapıt olduğunu, benzer şekilde bu kurgunun Sagisu’nun müzikleri ile cisimleştiğini söylersek ne demek istediğimiz daha kolay anlaşılabilir. Seri 2001 yılında hazırlanan bir seçkide bile, tüm zamanların en iyi 100 Anime serisi arasında 71. sırada yer almıştır. Ayrıca kendi ayakları üzerinde duran genç bir kız portresi çizen Nadia başta olmak üzere, serinin sunduğu karakterlerin derinliği, pozitif mesajların arka planındaki depresif tema ve insanlığın karanlık tarihindeki uygarlıklarla ilgili geliştirdiği kurgu oldukça başarılı bulunmaktadır. Ayrıca son birkaç bölümdeki savaş sahneleri Anime tarihinin en epik anları arasında sayılabilir.

Bunun yanı sıra seri, Shiro Sagisu’nun hazırladığı soundtrack ile de hayli beğenilmiştir. Yapım, Hideaki Anno’nun okul yıllarında hayranı olduğu Uchuu Senkan Yamato ve Time Bokan serileri ile SDF Macross (ülkemizde RoboTech adıyla da bilinir) ve Mystery Cities of Gold (bu seri de ülkemizde Esteban adıyla hatırlanabilir) serilerine önemli saygı duruşları içermektedir.. 90’ların başında TRT’nin NHK kanalıyla yaptığı toplu yayın anlaşmasında yer alan yapım, ülkemizde o dönem haftalık olarak sabah kuşağında Denizler Altında 20.000 Fersah adıyla yayınlanmıştı.

nadia 2

Yapımın bir diğer özelliği ise, GAINAX‘ın birkaç işinde bu seriye çeşitli şekillerde gönderme yapmış olmasıdır. Örneğin otaku alt kültürü üzerine yarı-kurgusal bir belgesel olan Otaku no Video ile Neon Genesis Evangelion serisinde subliminal göndermeler yapılmıştır. Bunun yanı sıra Evangelion’un 2012 tarihli Rebuild of Evangelion 3.0 : You Can Not Redo’da, Nautilus’un kaptanını seslendiren Akio Ootsuka’nın da bir rolü olması, Shiro Sagisu’nun Nautilus’un kalkış müziğini aynen kullanması ve bu yapımdaki Nautilus’a neredeyse birebir benzeyen bir savaş gemisinin bulunması gibi birçok ayrıntı göze çarpmaktadır. Son olarak, yapımın Disney’in 2001 tarihli animasyon filmi Atlantis: Lost Empire’a çeşitli ilhamlar verdiği de söylenebilir.

Hazırlayan: Hamit Gökalp

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Yeni Başlayanlar İçin Siberpunk Türünde 12 Anime

Yazar Bruce Bethke tarafından ortaya atılan “siberpunk” kelimesi, “cybernetics” (sibernetik) ve “punk” kelimelerinin birleşimidir. Sibernetik, …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et