Kamen Rider

Kamen Rider, Japon manga büyük üstatlarından Ishinomori Shotaro (1938-1998)‘nun senaryosunu ve Manga’sını yazdığı bir “tokusatsu” yapıtıdır. Sonradan görmeye başladığı büyük ilgi sayesinde Kamen Rider, 40 yılı aşkın sürede sayısız devam serisi, yan öykü ve alternatif evren serisi çıkartmayı başarmıştır.

Bir laboratuarda asistan olan Takeshi Hongo‘nun yaşamı sıradan gibiydi; ta ki bir gün motosikletiyle yoldan çıkartılıp gözlerini bir yeraltı üssünde açana dek… Takeshi burada Dünya’nın kontrolünü ele geçirmek ve tüm insan nüfusunu cyborg olarak değiştirmek isteyen ve kara büyülerden yasak teknolojilere kadar birçok yöntemi kullanan dünya dışı bir terör örgütü olan Shocker tarafından üzerinde deneyler yapıldığını öğrenir. Üniversitedeki öğretmeni de bu çalışmalara katılmaya zorlanmıştır, fakat Takeshi’yi görünce henüz üzerindeki değişim işlemi tamamlanmadan onu uyandırıp laboratuvardan kaçırmaya karar verir. Öğretmeninin Shocker tarafından acımasızca öldürülmesine tanık olan Takeshi, kazandığı insanüstü dayanıklılık, akıl almaz fiziksel güç ve üst düzey çeviklik yeteneklerini Shocker örgütünün tüm Dünya’ya yayılmış gizli üslerini bulup çökertmek için kullanmaya karar verecektir. Bunun için öncelikle, kendisi gibi “tasarlanmış insanlar” olan, Shocker’in sayısız biyolojik savaş silahları ile sonu gelmeyen bir dizi mücadeleye girmesi gerekecektir.

kamen-rider-4604

Kamen Rider, renkli TV’ler için yapılmış ilk Japon “tokusatsu” dizisi olmasına karşın, yayınlandığı dönemde fazlaca ilgi çekmez. Fakat serinin 10. bölümüne doğru başroldeki Hiroshi Fujioka‘nın dublörsüz çektiği bir sahnede tam gaz bir trafik direğine çarpması ve sonraki birkaç bölümün baş karakter Takeshi Hongo’nun maskesiyle çekilmesi (maskeyi giyen Hiroshi Fujioka değil bir başkasıdır, fakat ses kayıtları o sırada hala hastanede yatmakta olan Hiroshi Fujioka’ya aittir), buna ek olarak kısa bir süre sonra Ichimonji Hayato‘nun orjinal hikayeye paralel başka bir kahraman olarak katılması ve ikisinin hikayesinin birleşmesi ile dizi, tam anlamıyla şehir efsanesine dönüşüp hayal edilemez bir başarıya ulaşmış, 40 yıldan uzun süre devam ederek adeta fenomen haline gelmiştir. Şu an Japonya’da Kamen Rider film hasılatlarının yılın en iddialı filmlerini bile zorladığını, ayrıca birçok Japon şehrinde birebir ölçüde Kamen Rider heykellerinin bulunduğunu, çeşitli aralıklarla birçok şehir ögesine lifehacking saldırıları yapan fanatik bir Otaku kitlesine sahip olduğunu ve hatta uzayda yeni keşfedilen astreoid’lere isminin verildiğini hatırlatmakta fayda var.

Kamen Rider, asla görmezden gelinemez şekilde, Japonya’nın en önemli popüler kültür yaratımlarından birisidir. Mazinger Z‘den SailorMoon‘a, Guyver‘den Evangelion‘a, One Piece‘den Tentai Senshi Sunred‘e dek çoğu Anime’de Kamen Rider göndermelerine rastlamak mümkündür. Örneğin Evangelion bölümlerinden birisindeki EVA 01 ve 02’nin senkronize uçan tekme sahnesi, Rider 1 ve Rider 2’nin Double Rider Kick’inden bir esinlenmedir. Benzer şekilde Evangelion 2. Rebuild filmi “You can not Advance“deki EVA 02’nin AT Field delen uçan tekme sahnesi ve yine GAINAX’ın ilk projesi Gunbuster’deki Inazuma Kick de aslında sadece bir Kamen Rider göndermesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Rider_1_original_(Kamen_Rider_Taisen)

Kamen Rider manga’ları, ilkin dizinin pilot senaryo metni olarak 1971’de haftalık yazılmaya başlandı ve 1973’deki Kamen Rider V3 serisindeki olayları ve epilogue’unu da kapsayacak şekilde yeniden düzenlendi. Yaklaşık 30 yıl boyunca –Kamen Rider Black dışında– yeni bir Manga çıkmamış olmasına karşın, 2001 yılından itibaren basılmaya başlanan ve tüm Showa’nın yeniden yazımı olan Kamen Rider Spirits manga’sı yayına başlar. Bu Manga aynı zamanda 30 yaş üzeri okuyucu kitlesi için satış rekoru kırmıştır ve 20’yi aşkın cildi ile halen satışına devam edilmektedir. Ayrıca 2004 yapımı bir başka Manga olan ve yılın çok satanları arasına girmeyi başaran Kamen Rider EVE ise, hafızasını kaybeden ve Shocker’ce takip edilen bir başka cyborg üzerinden orijinal Kamen Rider manga’sına ve Kamen Rider Spirits’deki olay akışına bağlanmaktadır.

1999’daki Kamen Rider Kuuga öncesindeki tüm seriler (her ne kadar Kamen Rider V3 dışındaki tüm serilerde ilk seriye dair izler giderek azalıyor olsa da) ortak karakterin/olayların varlığından dolayı Showa dönemi dizileri olarak tanımlanıyordu ve Mangaka Ishinomori Shotaro’nun 1998’deki ölümünden sonra başlayan diziler ise Heisei dönemi serileri olarak tanımlandılar. Dahası bu dönemdeki tüm seriler kendi içinde bağımsız evrenler olarak çıktılar. Boyutlar arası yolculuk temalı 2009’daki Kamen Rider Decade‘in yeni hikâye düzeneği ile 1971’den beri çıkan tüm Kamen Rider serilerinin kahramanlarının tek evrende toplanması sağlandı, fakat Decade’in oldukça eleştirilen senaryo yazım şeklinden ötürü eski Rider’lerin varlıkları trivial ve non canon olarak kaldı. Eski aktörlerin aşırı yaşlanmaları, bazılarının oyunculuğu bırakması, bazılarının yeniden bir Kamen Rider projesinde yeralmayı reddetmesi, bazılarınınsa vefat etmesi eski oyuncular üzerinden casting’i zorlaştırmaya başlamışsa da, W, OOO, Fourze, Wizard, Gaim ve Drive gibi 2010 sonrası serilerde, hem Showa hem de Heisei serilerinin aynı anda yer alabildiği kendi içinde bir devamlılık vardır. Örneğin Fourze serisindeki Sagittarius Zodiarts‘ın W serisindeki Foundation X ile direkt bağlantıları bulunmaktadır. Ayrıca ilk Kamen Rider dizisinin 35. yılını kutlamak amacıyla, 2005 ve 2007’de, modernize edilmiş iki Kamen Rider filmi çekilmiştir: Kamen Rider First ve Kamen Rider Next. Bu filmler diziye göre alternatif ve çok daha karamsar bir yorum olsa da, Manga orijinalindeki konsepti ve karanlık havayı daha iyi yansıtmaktadırlar.

Accel,W,OOO_&_Birth(Gotou)_in_Movie_War_Ultimatum

Önyargıların aksine Kamen Rider serilerinden çoğu (en azından 2006 öncesindeki çoğu) bir çocuk dizisi formatından çok uzakta şiddet, ölüm ve entrika içermekte, yaşamın anlamı, adaletin bir yanılgı olup olmadığı, “kadim zamanlar” üzerinden yaşanan gerçekliğin sorgulanması gibi pek çok cesur konuya değinmektedir. Spirits gibi Manga’lar ise yer yer çok yüksek denebilecek düzeyde görsel şiddet ve “gore” barındırmaktadır. Benzer şekilde Kamen Rider’ın yaratıcısı Ishinomori Shotaro’nun diğer bir cyborg odaklı eseri olan Cyborg 009‘da Soğuk Savaş sürecinin sona ermediği bir dünya düzeni kurgulanmış, Cyborg 009’un bir uyarlaması olan Re Cyborg 009‘da ise yine aynı karakter üzerinden 11 Eylül saldırılarının planlı bir eylemin sonucu olduğu görüşü işlenmiştir.

Kısa Kısa Bilgiler

  • Büyük Sendai Depremi sonrası yapılan çekimlerde, enkazların arasında dimdik duran bir Kamen Rider heykeli görülmüştür.
  • Aynı zamanda 80’lerin sonunda Otaku kavramının genel manada yayılmasına sebep kişi olan Japon seri katil Tsutomu Miyazaki‘nin ve yakın zamanda göz altına alınan bir başka Otaku katil Ryo Satsuki‘nin evinde en büyük Kamen Rider kolleksiyonlarından birisi ortaya çıkartılmıştır.
  • 2009 yılında Kyoto Üniversitesi’nden bir grup, kampüsteki Dr Orita heykeline “saldırarak” onu Kamen Rider V3 karakterlerinden Riderman‘e dönüştürmüşlerdir!
  • Keşfedilen pek çok gök cismine Kamen Rider evreninden isimler verilmiştir. 12408 Fujioka ve 12796 Kamenrider bunlardan birkaçıdır.

Hazırlayan: Hamit Gökalp

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

nemesis

Android’li Yarınlar: Nemesis

Aykırı B filmlerin yönetmeni Albert Pyun‘un en önemli filmlerinden Nemesis, Blade Runner’dan son derece feyz almasına …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin