Etiket Arşivleri: Zensunni

Dune butlerian jihad

Cihad Üçlemesi #1 – Dune: Butleryan Cihadı

Frank Herbert, kaleme aldığı klasik seride acımasız “akıllı makineler”den ve insanları tekrar özgürlüğüne kavuşturan o meşhur “Butlerian Cihad”ından kısaca bahsetmişti. Kevin J. Anderson ile Brian Herbert‘in birlikte yazdığı Butleryan Cihadı‘nda ise her şeyin başlangıçta ne kadar da farklı olduğunu görüyoruz. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için, özellikle “Eski İmparatorluk” döneminden itibaren anlatmak gerekiyor. Dune evreninin tarihini şu şekilde özetleyebiliriz: Eski İmparatorluk döneminde …

Devamını gör »
ordos kapak

Dune Evreninin Buz Gezegeni: Ordos

Eski dünyadan 18.8 ışık yılı uzaklıktaki Sigma Draconis Sistemi’nin 4. gezegeni Draconis IV‘te ikamet eden Ordosluların eski dünyadaki Çinliler olduğu yönünde kanılar bulunmaktaysa da, gezegen tamamen buzlarla kaplı olduğundan ve iç yapısı yabancılara kapalı tutulduğundan hakkındaki bilgiler azdır. Bilinen tarih, Butlerian Jihad öncesinde paralı askerlerin yerleştiği bir gezegen olduğunu söylemektedir. Eski İmparatorluk zamanında  Zensünni gezginlerinin rotası üzerinde yer almasına ve …

Devamını gör »
Dune'un Çocukları

Dune’un Çocukları

Usta yazar Frank Herbert, 1965 yılında yayımlanan Dune: Çöl Gezegeni adlı romanının büyük ilgi görmesi üzerine, 1970’li yıllarda romanı seriye dönüştürme kararı alır ve serinin devamı olarak da Muad’Dib‘in imparatorluk ve mesihlik hikayesini anlatan “Dune Mesihi” romanını yazar. Atreidesler’in imparatorluk tahtına oturmasında “Çöl Gücü” olarak anılan Fremenler‘in etkisini ve Fremen dini Zensunni‘nin payını açıkça  görebiliyoruz. “Dune Mesihi” romanının derinliklerine daldıkça daha da iyi anlıyoruz …

Devamını gör »
dune

Evrenin Eşsiz Çöl Gezegeni: Dune

Usta yazar Frank Herbert‘in kaleminden çıkan destansı roman Dune, bilinenin aksine ne Atreides Hanedanı’nı, ne Fremenler’i, ne Muad’Dib’i, ne Kuisatz Haderah’ı, ne Bene Gesserit’i, ne imparatorluğu, ne de Paul Atreides’i anlatır. Eser aslında Dune adıyla anılan Arrakis gezegenini anlatmaktadır. Aynı zamanda gezegen, Rakis adını Tanrı İmparator Leto II‘nin ölümünden sonra almıştır. Arrakis gezegenini anlayabilmek için gezegenin tarihini bilmek gerekir. Bu …

Devamını gör »