Etiket Arşivleri: Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri

Theodore Sturgeon

Olağanı Aşan Bir Yazar: Theodore Sturgeon

Bilimkurgu yazarı Theodore Sturgeon, birçok kişi tarafından Microcosmic God adlı eserin yazarı olarak bilinir. Bu kısa öyküde bir biyokimyager ve yapay kalkanın içinde hızlandırılmış şekilde yaşayan minik varlıklar bulunur. Sturgeon, aynı zamanda Slow Sculpture (1970, Nebula ve Hugo Ödüllerini kazandı), The World Well Lost (1953, homoseksüelliği konu edinen ilk bilimkurgu hikâyelerindendi), Some of Your Blood (1961, doğaüstü öğeler içermeyen bir …

Devamını gör »
Tekrar Basilmasi Gereken 12 Bilimkurgu Kitabi

Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #3

Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları yazı dizimizin ilk 2’sinin üzerinden 5 aylık bir süreç geçti. Yazılarda bahsi geçen toplam 24 kitaptan 3’ünün geçtiğimiz aylarda farklı yayınevleri tarafından yeni baskılarla bilimkurgu okurlarına sunulduğunu gördük. Darısı diğer 21 kitaba diyor ve yazı dizimizin 3. bölümünü yayımlıyoruz. Yine birbirinden iyi bilimkurgu öykü ve romanları çeşitli nedenlerle basılamamakta ve türün okurlarını derinden üzmektedir. Dileğimiz, …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Asi Kalemi: Harlan Ellison

Geçtiğimiz günlerde bilimkurgu çınarından bir yaprağın daha eksildiğine şahit olduk. Edebiyat kariyeri boyunca sayısız kısa öykü, roman, deneme, televizyon ve film senaryosu kaleme alan ve kısa kurmaca yapıtlarıyla birçok Hugo ve Nebula ödülü kazanan Amerikalı yazar Harlan Ellison, (tam ismi Harlan Jay Ellison) 28 Haziran 2018’de hayata gözlerini yumdu. 27 Mayıs 1934’te ABD’nin Ohio eyaletinin Cleveland kentinde doğan Ellison, tür …

Devamını gör »

Eserlerin Telif Ömrü

Eserlerden gelen telif geliri bir yazar için üretmeye devam edebilmesi adına soluduğu hava kadar önemlidir. Ama telif konusu bazı eserlerin uzun zaman boyunca, bazılarının ise sonsuza kadar ortadan kaybolmasına da neden olabilir. Yakın dönemde Türk okuru, telifin çetrefilli dünyasının tehlikeleriyle karşılaştı. Hatırlayın, birkaç yıl boyunca Isaac Asimov kitaplarını okumak isteyenler kitap bulamadı, zira Asimov’un kızı Robyn Asimov eserlerin teliflerini vakıf …

Devamını gör »

Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri

Bilimkurgu, 20. yüzyılla birlikte yazın alanında adını duyurmaya başlayan nispeten genç bir tür. Ortaya çıktığı ilk dönemlerde, yazın aristokrasisi tarafından her ne kadar “ucuz kurgu” olarak yaftalanıp görmezden gelinse de üretkenliği, içsel devingenliği, modern çağın tinsel atmosferini yansıtmadaki başarısı ve kalem koşturma alanındaki enginliğiyle her daim ayakları üzerinde durmayı ve toplumsal etkisini genişletmeyi bildi. 1950’li yılların sonuna değin özellikle Isaac …

Devamını gör »