Etiket Arşivleri: Yüksek Şatodaki Adam

2. Dünya Savaşı Temalı Bilimkurgu Eserleri

İlk dünya savaşı daha önce görülmemiş tarzda bir olaydı. Savaş o kadar geniş çaplıydı ki, herkes bunun tüm savaşları bitirecek büyük savaş olduğuna inanıyordu. İnsanlık henüz hiçbir şey görmemişti. Birinci Dünya Savaşı’nın sonucunu sindiremeyen birtakım delirmiş adamlar, tarihin yazdığı en büyük katliamlara sahne olan İkinci Dünya Savaşı’nı çıkardı. İkinci Dünya Savaşı, gerçekten büyük bir olaydı. O kadar büyüktü ki savaşı …

Devamını gör »

Moderniteye Teknolojik Bakış: Vulcan’ın Çekici

“Devrimci hareketler oportünistleri her zaman çekmiştir.” Philip K. Dick, özellikle 1959 yılında yayımladığı Time Out of Joint adlı romanıyla kariyerinin dönüm noktasını yaşar. Altıkırkbeş Yayınları tarafından Türkçeye Çığrından Çıkan Zaman olarak çevrilen roman, yazarın kendine has tarzının şekillenmeye başladığı ilk eserdir. Bu eser bir bakıma üçleme olarak ele alınabilecek önemli eserlerinin de ilk halkası kabul edilebilir. İkinci kitap ise yazımızda …

Devamını gör »

Bulanık Hayatların Arayışı: Gökteki Göz

“Tanrım, hayatım tıpkı romanlarımın ve öykülerimin izlekleri gibi… Bir PKD kitabının kahramanıyım ben!” Philip K. Dick kimilerince yüceltilen, kimilerince de eserlerinin yeterince bilimkurgu olmadığı söylenen, fakat günümüzde ilgi odağı olmayı başarmış bir bilimkurgu yazarı. PKD eserlerinde kendi hayatını, kaybedenleri ve sıradan insanları başkarakterler olarak çıkartır karşımıza. Kurgusunun dayanakları arasında bilim ve mistik güçler iç içe geçmiş desek yeridir. Mistik güçlerden kastım …

Devamını gör »
yuksek-satodaki-adam

The Man in the High Castle #2: Faşist Toplum Tasviri

1962 yılında dünyaca ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick tarafından kaleme alınan Yüksek Şatodaki Adam (The Man in the High Castle) yayınlandığı dönemde büyük sansasyon yaratmayı başarmış ve sadece bilimkurguya değil, çağdaş edebiyata da adını altın harflerle yazdırmış bir eser olarak bilinmektedir. 2015 yılında Amazon Prime şirketi tarafından televizyon dizisi formatına uyarlanan eser dünya çapında büyük ilgi görmüş ve 2 …

Devamını gör »
the man in the high castle

The Man in the High Castle #1: Karakter Analizi

1962 yılında dünyaca ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick tarafından kaleme alınan The Man in the High Castle (Yüksek Şatodaki Adam) yayınlandığı dönemde büyük sansasyon yaratmayı başarmış ve sadece bilimkurguya değil, çağdaş edebiyata da adını altın harflerle yazdırmış bir eser olarak hatırlanmaktadır. 2015 yılında Amazon Prime tarafından televizyon dizisi formatına uyarlanan eser, dünya çapında büyük ilgi görmüş ve 2 sezonun …

Devamını gör »

Philip K. Dick: Gerçeklikle Sorunu Olan Adam

Büyük Buhran’ın eşiğinde, 16 Aralık 1928’de, Amerikalı sıradan bir çift olan Dorothy Kindred Dick ve Joseph Edgar Dick ikiz çocuk sahibi olur. Tarım Bakanlığı’nda çalışan karı koca ikizlerden kız olanın adını Jane, erkek olanın adını ise Philip koyar. Ne yazık ki Jane, henüz altı haftalıkken hayata daha fazla tutunmayı başaramaz. Bu talihsiz olay, Philip’in yalnız bir ortamda büyümesine neden olur. …

Devamını gör »

Tanrıyla Konuşan Adam: Philip K. Dick

Yaşamı kısa süren her yalnız yazar gibi, ölümünden önce fazla tanınmayan Philip K. Dick, yaşamı boyunca buhranlı ve dengesiz bir hayat sürdü. Gençlik yıllarında uzun süre radyo ve müzik ortamlarında çalıştı. Başarısız bir iş adamı olmasından dolayı herhangi bir işte dikiş tutturamadı. O yıllarda A.E. van Gogt ve Heinlein’in eserlerinden etkilenerek roman ve kısa öyküler yazmaya başladı. Açık alan korkusu …

Devamını gör »
distopya kapak

Bir Distopyayı Nasıl Tanıyabiliriz?

Edebiyat ve sinema, açıklamakta oldukça zorlanılan toplumsal gerçeklerin derinliğine ve enginliğine katkı sağlayabilir. Politik kelime dağarcığımız Oxford’un yılın sözcüğü seçtiği post-truth (Gerçek ötesi/Post-gerçek) haline dönüştükçe, gerçeğin dürüst temsilcileri yalnızca hayallerde karşımıza çıkabilecek gibi gözüküyor. Son 20 yıldaki siyasi koşulları izah ederken faydalanılan modern distopya türündeki patlama da bir hayli dikkat çekici. Bu durum, günümüzün rahatsız edici gerçeklerini yüzümüze vuran Kar Küreyici (Snowpiercer), …

Devamını gör »
yuksek-satodaki-adam

Bir Alternatif Tarih Kurgusu: Yüksek Şatodaki Adam

Ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick‘in 1962 yılında kaleme aldığı “Yüksek Şatodaki Adam” hakkında yazmaya başlamadan önce biraz tereddüt ettiğimi itiraf etmeliyim. Çünkü “Yüksek Şatodaki Adam”, bir “bilimkurgu” yapıtının “kurgusal” kısmının hakkını fazlasıyla veriyor. “Bilim” kısmı ise romanda karanlık ellerde bir tür silah haline dönüşmüş durumda; tıpkı 2. Dünya Savaşı ve sonrasında olduğu gibi… Bir alternatif tarih / distopya örneği …

Devamını gör »
metis-bilimkurgu

Metis Bilimkurgu Serisi

“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır…” Tarihte kimi yayınevleri tekil çabalar sergilese de, ne yazık ki Türkiye bilimkurgu edebiyatı açısından asla cennet bir ülke olmadı. Yerli üretim kıtlığı bir yana, dilimize çevrilen eserlerin sayısı da hep yetersiz düzeylerde seyretti. Günümüzde, bu makus manzaranın yavaş yavaş değişmesiyle beraber kitap raflarının da zenginleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak gelinen bu nokta bile, biz bilimkurguseverler için tatmin …

Devamını gör »