Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. İlk olarak sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? Bilimkurgu Kulübü okurlarıyla beni bir kez daha buluşturduğunuz için ben teşekkür ederim. Kitaplarla olan geçmişimde birkaç hikâye var aslında. Okumayı beş yaş civarında kendi kendime öğrenmişim ve günlük gazetelerle evdeki ansiklopedilere sarmışım. Sonrasında uzun süre kurgudan ziyade bilgi içerikli …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Yüksek Doz Gelecek
Orkun Uçar ile Röportaj
Öncelikle sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? İlk olarak çizgi romanlarla okuma alışkanlığı kazandım. Çocukluğumda Teksas, Tommiks, Zagor, Mister No, Mandrake, Kızıl Maske, Kaptan Swing falan okuyordum. Bazı maceralarında bilimkurgusal konular da vardı. Ayrıca Tercüman ve Milliyet Çocuk da takip ettiğim yayınlar arasındaydı. Para biriktirip aldığım ilk kitap Mark Twain’in Tow Sawyer’ıydı. Ayrıca ortaokulda, kütüphane gezimizde Okat …
Devamını gör »Bilimkurguda Asteroit Kuşağı
Güneş Sistemimizin en ilginç bölgelerinden biri de Mars ile Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı. Bu bölgede sayıları milyonlarla ifade edilen pek çok asteroit bulunmakta. Bunların arasında çapı 1 km’den fazla olanların adedinin 1-2 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Fakat bu muazzam sayılarına rağmen hepsinin kütlesini topladığımızda bile gezegenimizin biricik uydusu Ay kadar etmiyorlar. Örneğin aralarında en büyük olan ve 1801’de Giuseppe …
Devamını gör »Yeniden Doğuş Distopyası: Yüksek Doz Çürüyüş
2015 yılında Funda Özlem Şeran, Serdar Yıldız ve Orkun Uçar’ın hayalini kurdukları çok yazarlı roman projesi olan “Yüksek Doz Gelecek” isimli kitap 2017 yılının Ocak ayında yayımlandı. Ülkemiz bilimkurgu edebiyatı ve bu alanda yazmanın hayalini kuran yazarlar için önemli bir adımdı. Kimi yayınevlerinin yerli bilimkurgu dosyalarını okumadan çöpe atmak yerine üzerinde düşünmeye başladıkları bu süreçte, yerli bilimkurgu edebiyatını yakından takip …
Devamını gör »Distopyayı Solumak: Yüksek Doz Çürüyüş’ün Yazım Süreci
“Yüksek Doz Gelecek” bundan tam iki yıl önce raflarda yerini aldığında Türk bilimkurguseverler de dünyada eşine az rastlanan bir seriye ilk adımlarını atmış oldu. Kısa romanlardan (novella) oluşan ve içerisinde beş farklı yazarın kaleminden birbirinden bağımsız eserlerin yer aldığı bir kitaptı bu. İlk kitabın çıkışının ardından yeni proje duyurusu yapılmış ve yeni konseptin “distopya” olacağı bilgisi verilmişti. Uzun yolculuk, benim …
Devamını gör »Eserlerin Telif Ömrü
Eserlerden gelen telif geliri bir yazar için üretmeye devam edebilmesi adına soluduğu hava kadar önemlidir. Ama telif konusu bazı eserlerin uzun zaman boyunca, bazılarının ise sonsuza kadar ortadan kaybolmasına da neden olabilir. Yakın dönemde Türk okuru, telifin çetrefilli dünyasının tehlikeleriyle karşılaştı. Hatırlayın, birkaç yıl boyunca Isaac Asimov kitaplarını okumak isteyenler kitap bulamadı, zira Asimov’un kızı Robyn Asimov eserlerin teliflerini vakıf …
Devamını gör »2017’de Öne Çıkan Bilimkurgu Kitapları
2017, Türkiye’de bilimkurgu alanında pek çok umut verici gelişmenin yaşandığı, bereketli bir yıl oldu. Artık gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki, yıllar önce bilimkurgu denildiğinde burun kıvıran, küçümseyen egemen anlayışa rağmen, azimle kürek çekmeye devam eden türün emektarlarının göle çaldığı maya tutmuştur. Öyle görünüyor ki, 2018 yılı ülkemizde bilimkurguya âşık, bu alanda beyin emeği harcayan kişilerin faaliyetleri ve ortaya koyduğu eserler sayesinde …
Devamını gör »Türk Edebiyatının Yılmaz İşçisi: Orkun Uçar
“Apartmanımızın bodrum katında simsiyah demir kapısı olan kilitli bir mahzen vardı. Öyle siyah bir kapıydı ki mum ışığını bile emerdi sanki. Seyrettiğim vampir filmlerinin etkisiyle geceleri tabutundan çıkan bir canavarın orada olduğunu hayal ederdim. Korkumu atmak için o kapının ardındaki odada bir gölge tiyatrosu gösterisi yapıp, çocuklara bilet keserek hikaye anlattığımı hatırlıyorum. Artık orası benim egemenliğime girmişti.” Orkun Uçar, ülkemizin …
Devamını gör »SFX Türkiye’nin Mart Sayısı Çıktı
Kasım 2016’da Türkiye’deki okurlara merhaba diyen İngiltere kökenli bilimkurgu dergisi SFX, yine dopdolu bir içerikle raflardaki yerini aldı. SFX bilimkurgu ağırlıklı bir dergi olmakla birlikte, sayfalarında kısmen fantezi ve korku türlerine de yer veriyor. Dergi filmlerin, dizilerin, kitapların, oyunların, çizgi romanların yaratım süreçlerinden güncel konulara, özel dosyalardan geçmişteki yapımların arka planlarına kadar bilinmeyen ve arşiv niteliğindeki nostaljik detayları da okuyucularıyla buluşturuyor. …
Devamını gör »Beşi Bir Yerde: Yüksek Doz Gelecek
2017’nin Ocak ayında Altın Kitaplar etiketiyle piyasaya çıkan Yüksek Doz Gelecek, daha önce yerli yazınımızda pek fazla örneğini görmediğimiz bir çalışma. İçinde beş farklı yazardan beş kısa roman (novella) barındıran kitap, hayal gücünün başka başka diyarlarına yelken açmak isteyenler için tadına doyum olmaz bir ziyafet vaat ediyor. Zaten kısa romanların en güzel tarafı, okurunu içine çekecek kadar bonkör, tadını damakta …
Devamını gör »