Etiket Arşivleri: Yüksek Doz Çürüyüş

Orkun Uçar

Orkun Uçar ile Röportaj

Öncelikle sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? İlk olarak çizgi romanlarla okuma alışkanlığı kazandım. Çocukluğumda Teksas, Tommiks, Zagor, Mister No, Mandrake, Kızıl Maske, Kaptan Swing falan okuyordum. Bazı maceralarında bilimkurgusal konular da vardı. Ayrıca Tercüman ve Milliyet Çocuk da takip ettiğim yayınlar arasındaydı. Para biriktirip aldığım ilk kitap Mark Twain’in Tow Sawyer’ıydı. Ayrıca ortaokulda, kütüphane gezimizde Okat …

Devamını gör »

2019’da Öne Çıkan Bilimkurgu Kitapları

Son yıllarda İthaki, Alfa ve Ayrıntı Yayınları‘nın ağırlık verdiği bilimkurgu eserleri dilimize kazandırılmaya devam ediyor. Çeviri eserlerin ön planda olduğu bu dönemde, yerli kurguların da azımsanmayacak sayıda olduğunu belirtelim. İthaki Yayınları, ‘İstikbal Göklerdedir’ parolasıyla çıktığı bu yolda Bilimkurgu Klasikleri’ne ara vermeden yeni eserler eklemeyi sürdürüyor. Bunun yanında Pangea Serisiyle de yerli bilimkurgu eserlerini ön plana çıkarıyor. Öte yandan PKD eserlerini …

Devamını gör »
yüksek doz çürüyüş

Yeniden Doğuş Distopyası: Yüksek Doz Çürüyüş

2015 yılında Funda Özlem Şeran, Serdar Yıldız ve Orkun Uçar’ın hayalini kurdukları çok yazarlı roman projesi olan “Yüksek Doz Gelecek” isimli kitap 2017 yılının Ocak ayında yayımlandı. Ülkemiz bilimkurgu edebiyatı ve bu alanda yazmanın hayalini kuran yazarlar için önemli bir adımdı. Kimi yayınevlerinin yerli bilimkurgu dosyalarını okumadan çöpe atmak yerine üzerinde düşünmeye başladıkları bu süreçte, yerli bilimkurgu edebiyatını yakından takip …

Devamını gör »
yüksek doz çürüyüş

Distopyayı Solumak: Yüksek Doz Çürüyüş’ün Yazım Süreci

“Yüksek Doz Gelecek” bundan tam iki yıl önce raflarda yerini aldığında Türk bilimkurguseverler de dünyada eşine az rastlanan bir seriye ilk adımlarını atmış oldu. Kısa romanlardan (novella) oluşan ve içerisinde beş farklı yazarın kaleminden birbirinden bağımsız eserlerin yer aldığı bir kitaptı bu. İlk kitabın çıkışının ardından yeni proje duyurusu yapılmış ve yeni konseptin “distopya” olacağı bilgisi verilmişti. Uzun yolculuk, benim …

Devamını gör »

Eserlerin Telif Ömrü

Eserlerden gelen telif geliri bir yazar için üretmeye devam edebilmesi adına soluduğu hava kadar önemlidir. Ama telif konusu bazı eserlerin uzun zaman boyunca, bazılarının ise sonsuza kadar ortadan kaybolmasına da neden olabilir. Yakın dönemde Türk okuru, telifin çetrefilli dünyasının tehlikeleriyle karşılaştı. Hatırlayın, birkaç yıl boyunca Isaac Asimov kitaplarını okumak isteyenler kitap bulamadı, zira Asimov’un kızı Robyn Asimov eserlerin teliflerini vakıf …

Devamını gör »