Etiket Arşivleri: Youtube

Milyon Dolarlık Afiş İzleyiciyle Buluşuyor

milyon dolarlik afis kapak

Türkiye’de sinema afişi kültürüne dair hazırlanmış en kapsamlı çalışma olarak nitelendirilen “Milyon Dolarlık Afiş” belgeseli, bir yıllık festival maratonunun ardından izleyici ile buluşuyor. Toplamda iki buçuk yıla yayılmış incelikli bir çalışmanın ürünü olan Milyon Dolarlık Afiş, bu zamana kadar Türkiye’de afiş kültürüne dair yapılmış en kapsamlı uzun metrajlı belgesel çalışması. Yönetmen Fatih Yürür ve yapımcı Hakan Tunga Kalkan’ın, efsane illüstratör …

Devamını gör »

Bilimin Sanat Yüzü: Bilimkurgu

bilimin sanat yuzu bilimkurgu

Düşün dünyamızı zenginleştirmek amacıyla yola çıkan Kültür Müptelaları platformunun bu haftaki canlı yayınında bilimkurgu konuşuldu. Moderatörlüğünü Dilge Sümer‘in üstlendiği programın konukları ise Gökhan Karagül, İsmail Yamanol ve İsmail Yiğit oldu. Bilimkurgunun tarihsel gelişiminden bir eseri bilimkurgu yapan şeyin ne olduğuna, türün ayırt edici niteliklerinden bilim ve teknolojiyle olan dirsek temasına kadar pek çok konunun masaya yatırıldığı söyleşide ayrıca yerli bilimkurgu …

Devamını gör »

Netflix, İnternetin Geleceğine Dair Bize Neler Söylüyor?

Netflix, sinemanın geleceğini değiştirmeden evvel yalnızca basit bir kiralama şirketinden ibaretti. 1997 yılında, büyük kaset kiralama şirketleri piyasanın tekelini çoktan kurmuştu, hegemonya kırılmaya da pek niyetli görünmüyordu. Ancak kurucuları Reed Hastings ve Marc Randolph’un vizyonu yıllar sonrasını görmeye mahirdi. Bu genç girişimciler, yakın çevrelerindeki olumsuz görüşlere rağmen değişimin yegane sabit değer olduğu detayını gözden kaçırmazlar. Fırsatı yakalamak için de piyasanın …

Devamını gör »

Destandan Yapay Zekaya: Edebiyatın Doğal Seleksiyonu #3

Horatius: Yergileriyle ünlü Antik Yunan şairi. Rivayetlere göre, öylesine keskin ve kıvrak bir zekaya sahipti ki, yerdiği kişilerin çoğu öznenin başkaları olduğu kanısına kapılır, alaycı bir şekilde kahkaha atarlardı. Yani Aziz Nesin hikayeleri gibi. Bir rivayete göre Horatius, bu kişilerin durumunu görünce şöyle seslenir; “quid rides? mutato nomine, de te fabula narratur”…(1) 14 Şubat 2005 tarihinde video barındırma sitesi YouTube kurulur. Basit …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Ezgileri #1: John Williams

John Williams

Öyle filmler vardır ki, bu yazıyı okuyanların çoğu televizyona bakmasalar dahi jenerik müziğinden onu hemen bilirler. Mesela “Superman”, “Star Wars”, “Indiana Jones” gibi önemli ve unutulmaz filmlerin isimlerini söylesem, bana hak vereceksiniz. Bu ezgilerin ne denli beynimize işlendiği aşikarken, onları yaratan kişiyi tebrik etmenin ötesinde saygı ve hayranlıkla selamlamak doğru bir söylem olur. Orkestra şefi ve bir besteci olan John …

Devamını gör »

“Youtube Killed The Television Star” ve Tüketim Alışkanlıklarının Değişimi

Teknoloji duraklamaz, aksine en kötü zamanlarda bile logaritmik artışla tek yönlü olarak gelişimini sürdürür. Toplumlar ise bu hıza uyum sağlayabildiği ölçüde gelişir. Asimov‘un da dediği gibi “Hayatın en üzücü yanı, bilimin bilgi toplama hızının toplumun bilgelik edinme hızından daha yüksek olmasıdır.” İnternetin hayatımıza girmesiyle beraber bilgi toplama hızının yanında bunu paylaşma hızı da değişti, bilginin alışverişi kolaylaştı ve toplumların alışkanlıklarının …

Devamını gör »

Feza Gezginleri

feza gezginleri

Feza Gezginleri, 2017 yılının Mart ayında yayın hayatına başlamış bir YouTube kanalı. Bilimkurgu filmleri, dizileri ve kitapları hakkında tanıtım/inceleme videoları hazırlayan platform, aynı zamanda astronomi ağırlıklı olmak üzere popüler bilim konularına da el atıyor ve baştan belirtmeliyiz ki bu alanda önemli bir boşluğu dolduruyor. Bazen Geleceğe Dönüş’ün unutulmaz aracı Delorean’ı Ankara’dan Aksaray’a takip ediyorlar, bazen de Kreiken rasathanesi önünde kara delikten, …

Devamını gör »

Wikipedia Hakikati Nasıl Öldürdü?

Geekyapar sitesinin hazırlamış olduğu bu Post-hakikat hakkındaki yazı, şu an içinde bulunduğumuz ve ilerlediğimiz çağı ince detayları ile anlatıyor. Son derece kolay ulaşılabilir olan ”bilgi”, yanında fazlası ile ‘‘bilgi kirliği’‘ de getiriyor. Önce bu kavranması zor tabiri tanımlayalım biraz. Bilmeyenleriniz için, Oxford English Dictionary’ye göre 2016’nın kelimesiydi post-truth. Bir şeylerin başına “post” takısı gelmesine ülkecek alışık olduğumuz için, “truth” kelimesini de bir çeviri …

Devamını gör »

Ünlü Uzay Gemilerinin Karşılaştırılması

Sizce Deathstar büyük mü? Bir daha düşünün. Küçük uydulardan daha büyük şeyler var, ancak bu ikonik gemilerden bazıları onlardan bile büyük. Bilimkurgu, imkansız olanı akla yatkın yöntemlerle hayata geçirir. Bunu göstermenin en iyi yolu da sınırlarda yolculuk etmektir. Söz konusu yolculuk uzayda geçiyorsa tabi ki bir uzay gemisine ihtiyacınız var. Geminizin boyutu çok önemli olmasa da (Deathstar’ı yok etmek için tek …

Devamını gör »

Selam Sana Plüton!

pluton New Horizons

Plüton‘la karşılaşmaya hazır olun! Önümüzdeki ay gidilmeyen son gezegen olan Plüton’a bir uzay aracı varmak üzere. (Evet, Plüton artık gezegen kabul edilmiyor, ama bizim gönlümüzde hala o Güneş Sistemi’nin 9. gezegeni olmaya devam ediyor.) NASA tarafından gönderilen uzay aracı Plüton’dan sadece 4 hafta ve 32 milyon kilometre ötede… Gelecek ay, tarih yeniden yazılıyor. Uzay aracı, 9 yıl süren 5 milyar kilometrelik …

Devamını gör »