Anime izleyicilerinin çoğunda şu refleks vardır: İzlenecek animenin hangi kategoride olduğuna bakılır, konu da ilginçse kaybedecek ne olabilir ki? Oysa bir animenin kategorisi ve konusu kadar bakılması gereken iki başlığı daha vardır: Yönetmeni ve stüdyosu. Çizgi dışında izlediğiniz yapımlarda, aslında bu dörtlüyü (kategori, konu, yönetmen ve stüdyo) aradığınızı siz de fark edeceksiniz. Hatta bazen serinin ilk filmlerine o kadar hayran …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Yoshiyuki Tomino
70’lerin İzlenmesi Gereken Bilimkurgu Animeleri
Eğer bir hobi olarak Anime izleyerek zaman geçiriyorsanız muhakkak bir noktada “İnsanlar neler izliyor?” diye merak edip çeşitli gruplara ya da forumlara göz gezdiriyorsunuzdur. Bu durumda da en azından bir kere, öneri isteyen birisinin verdiği şu velvele dikkatinizi çekecektir: “Mümkünse şu tarihten sonra yapılmış olsun…” Bu yazıyı yazma sebebim de açıkçası öncelikle bu ve benzeri ifadelerle tektipleşen “şu yıldan önce …
Devamını gör »Mobile Suit Zeta Gundam
Yayın Tarihi: 02-03-1985 ile 22-02-1986 arası Bölüm Sayısı : 50 Yönetmen : Yoshiyuki Tomino Karakter Tasarım: Yoshikazu Yasuhiko Müzik : Shigeaki Saegusu En son 1982’de Gundam 0079 Movie Trilogy‘sini tamamlayan Tomino, 3 yıl aradan sonra Mart 1985’te Zeta Gundam ile geri döner. Bu seri her ne kadar çok karanlık ve trajik bir hikayeye sahip olsa da, birçok Gundam hayranı tarafından …
Devamını gör »Mobile Suit Gundam 0080: War in the Pocket
Yayın Tarihi : 25/3/1989 – 25/8/1989 Bölüm Sayısı : 6 OVA Yönetmen : Takayama Fumihiko Savaşın son günlerinde tıpkı Zeon gibi büyük zayiatlar alan Federasyon, savaş henüz sona ermeden hemen önce elindeki savaş araçlarını geliştirerek yeni bir seri üretim planının ilk örneği olacak bir MS geliştirmek üzere gizli bir proje başlatmıştır. Bu proje “Newtype” ace pilot’ların kullanımı için özelleştirilmiş bir …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatının Kökeni ve Evrimi
Bilimkurgu, mevcut bilimsel verilerden hareket ederek insanlığın geçmişte ve günümüzde karşılaştığı ya da gelecekte karşılaşabileceği sorunların ve olayların sınırlanmış bir düşçülükle anlatıldığı sanat uğraşıdır. Tanımda geçen “sınırlanmış düşçülük” ifadesi, bir yandan çağdaş bilimkurgunun ne olduğunu ve ne olması gerektiğini belirlerken, bir yandan da bu türün sınırlarını çizmektedir. Bu sınır, bilimkurguyu fantastikten ayıran en önemli unsurdur. Peki ama “sınırlanmış düşçülük” ifadesinden …
Devamını gör »