Etiket Arşivleri: Yörünge

lutfi can ustel

Lütfi Can Üstel ile Röportaj

Öncelikle röportaj için teşekkür ederiz. Bize biraz kendinizden ve bilimkurgu ile olan ilişkinizden bahseder misiniz? Bilimkurgu hayranlarının arasında olmaktan her zaman mutluluk duymuşumdur. Bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Kendimden bahsedecek olursam, şimdilerde emekliyim. Yaşımı az çok tahmin etmişsinizdir. 70’li yıllarda, televizyon dizisi Uzay Yolu‘nun yani Star Trek‘in delisiydim. Beş ya da altı yaşımdayken gece yatağıma yattığımda, yatağımın bir …

Devamını gör »

Güvenli Şekilde Dünya’nın Yörüngesine Kaç Tane Uydu Sığdırılabilir?

10 yıl kadar önce gezegenimizin yörüngesinde sadece bin civarı operasyonel uydu bulunuyordu. Günümüzden on yıl sonra ise bu sayı on binlerle, hatta yüz binlerle ifade ediliyor olacak. Yıllardır uzmanlar, Dünya yörüngesinin biraz fazla kalabalıklaştığına dair alarm zillerinin çaldığını belirtiyor. Peki ama belli sınırları aşmadan önce uzaya kaç tane uydu fırlatabiliriz? Jonathan McDowell, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde jet yayan devasa kara delikler …

Devamını gör »
uzay reklamciligi

Uzay Reklamcılığı: Adını Yıldızlara Yazdım

Apollo’nun fırlatılmasından bu yana pazarlamacılar da uzayı bir reklam sahasına dönüştürme hevesine kapıldı, ancak henüz bunu yapabilen kimse olmadı. Şimdilerde yeni bir çalışma, 50 uydudan oluşacak yapay bir reklam setinin uzaya gönderilme maliyetini 65 milyon dolar olarak hesapladı. Reklamlardan gelecek para düşünüldüğünde bu büyük bir maliyet sayılmayabilir belki. Yine de yatırımcıların, “Çok iyi fikirmiş, hemen deneyelim,” demeden önce hesaba katması gereken …

Devamını gör »
gunes ve dunya

Dünya Güneş’in Etrafında Dönmeyi Bıraksaydı Ne Olurdu?

Dünyamız Güneş’in etrafında turunu atarken bir an için yörüngesinde dursaydı gezegenimizin başına neler gelirdi? Tüm spekülasyonlar gibi bu da eğlenceli bir düşünce deneyi olabilir. Aslında Dünya’yı yörüngesinde durdurmak, onu Güneş’ten kaçacak kadar hızlandırmaktan daha zordur. Çünkü saniyede 30 kilometre olan yörünge hızını sıfırlamak, onu kaçış hızı olan saniyede 42 kilometreye çıkarmaktan daha fazla enerji gerektirir. Bildiğimiz gibi hızlı giden bir …

Devamını gör »
Tess Gerritsen - yorunge

Bir Tess Gerritsen Bilimkurgusu: Yörünge

“Unutma ki felaket sadece teoride olan bir şey değildir.” Dr. Emma Watson, mesleğinde hızla yükselmiş bir araştırmacıdır ve nihayet uzun zamandır düşlediği bir deney üzerinde çalışma fırsatını yakalamıştır. Bu deney için yapacağı uzay yolculuğu artık bitmek üzere olan evliliğinden daha önemlidir. Yerçekimsiz ortamın farklı canlı türleri üzerindeki etkilerini incelemek için Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilir. Ne var ki birtakım aksaklıklar olur …

Devamını gör »

Yapay Bir Gezegen Var Edilebilir mi?

İnsanlık uzayda kullanacağı devasa yapılar inşa edebilir mi? Örneğin bir Death Star veya yapay bir gezegen inşa etmenin önündeki temel mühendislik ve tasarım problemleri neler olabilir? Uzaydaki dev yapılar bilimkurguda sıkça yer alır. Star Wars serisindeki iki Death Star, Iain M. Banks’in 2008 romanındaki Shellworlds; Douglas Adams’ın Otostopçunun Galaksi Rehberi‘ndeki özel yapım lüks dünyalar… İnsanlık dünya dışı bir habitatta yaşayacaksa …

Devamını gör »

Dünya’yı Bir Uzay Gemisine Dönüştürebilir miyiz?

Son dönem Çin bilimkurgu sinemasının en popüler işlerinden biri olan The Wandering Earth (Göçebe Dünya) filminde insanlık, büyük roketler kullanarak Dünya’yı başka bir yıldız sistemine taşımaya çalışıyordu. Şunu biliyoruz ki, yaklaşık beş milyar yıl sonra Güneş’in yakıtı bitecek ve genişlemeye başlayacak. Sonrasında da büyük ihtimalle Dünyamızı yutacak. Tabii tüm bunlar yaşanmadan önce hâlâ Dünya’yı terk edememişsek bir de artan sıcaklıkla …

Devamını gör »

Uygarlığımızı Bekleyen Tehlike: Uzay Kirliliği

Yönetmenliğini Alfonso Cuarón’un üstlendiği Yerçekimi (Gravity) filmini izleyenler, uzay çöplerinin yaratabileceği olası bir dehşeti iliklerinde hissetmişti. Filmin kurgusunda Ruslar, görev dışı kalan bir uyduyu imha ediyor ve ortaya saçılan enkaz o sırada Hubble Teleskobu’nun bakımı için uzayda bulunan ekibi ölümle burun buruna getiriyordu. Başrolünü Sandra Bullock ve George Clooney’nin paylaştığı film sadece drama yönüyle değil, uzay kirliliği tehlikesine yönelik yarattığı …

Devamını gör »

Bir Nükleer Patlama Dünya’yı Yörüngesinden Çıkarabilir mi?

20. yüzyıl, insanların birbirlerini daha hızlı öldürmek için kitle imha silahları keşfetme uğraşlarıyla geçti. I. Dünya Savaşı’nda zehirli gazlar, II. Dünya Savaşı’ndaysa atom bombası geliştirildi. Onları türlü kimyasal ve biyolojik silahlar izledi. Ama açığa çıkan enerji ve verilen hasar göz önüne alındığında, nükleer bombalar insanlığın en güçlü silahı gibi görünüyor. Peki, bu silahların gücü bir gezegenle boy ölçüşebilir mi? Örneğin …

Devamını gör »

Gelecekte Gökyüzü Reklam Panosuna Dönüşebilir

Rus şirketi StartRocket, küp uydular kullanarak gökyüzünü devasa bir reklam panosuna dönüştürmek istediğini açıkladı. Proje lideri Vlad Sitnikov’a göre, gece gökyüzünü nesneleştirmek reklamcılıkta bir sonraki adım olabilir. Sitnikov, “Kuşkusuz ekonomi toplumun kan dolaşımı. Eğlence ve reklamcılıksa onun kalbi. Gelecekte uzayda yaşayacağız ve kültürümüzü uzaya taşıyacağız. Ne kadar çok profesyonel ve deneyimli öncümüz olursa herkes için o kadar iyi olur,” diye belirtiyor. StartRocket’e …

Devamını gör »