Etiket Arşivleri: Yönetmen

Gökhan Cılam ile Kısa Film Yönetmenliği Üzerine

gokhan cilam

Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe Söyleşileri, 26 Ocak 2023’te Renkler Ülkesi, Farklı Dünyalar, Altın Gelecek, Makine Dünyası gibi kısa filmlerin ödüllü yönetmeni Gökhan Cılam’ı ağırladı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sinema eğitimi alan Cılam, yüksek lisans eğitimini Maltepe Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü’nde tamamladı. Öğrenimi boyunca ve sonrasında çektiği kısa filmlerle çeşitli festivallerde ödüller aldı. …

Devamını gör »

Bir Zamanlar Gelecek: 2121’in Yönetmeni Serpil Altın ile Söyleşi

serpil altin

Yeni kurulan kültür & sanat platformu Edebiyat Otopsisi, YouTube üzerinde içerik üretmeyi sürdürüyor. Platformun bu videosuna ise aykırı ve cesur yönetmen Serpil Altın konuk oluyor. Emre Bozkuş, Bir Zamanlar Gelecek: 2121 adlı filmiyle birçok festivalden ödülle dönen ve ülkemizi gururla temsil eden Serpil Altın ile sanat hayatı, filmleri, esinlendiği eserler, ailesi ve ilham kaynakları üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştiriyor. İyi …

Devamını gör »

Saygın ve Seçkin: Robert Zemeckis

Robert Zemeckis

Sinema tarihinin en saygın yönetmenlerinden biri olan Oscar ödüllü Robert Zemeckis, 14 Mayıs 1952’de Şikago’da doğdu. Sinemaya olan ilgisi çocukluk yıllarında başladı ve USC Sinema Okulu‘nda eğitim aldıktan sonra Hollywood’a adım attı. Pek çok yönetmen gibi o da kariyerine set işçiliği ile başladı, senaryolar yazdı ve kısa filmler çekti. Bu dönemde yazdığı senaryolarla yapımcıların kapısı çalmak yerine onları satmaya başladı, …

Devamını gör »

İki Arada Bir Derede: Russell Mulcahy

Russell Mulcahy

Hani herkesin filmlerini bildiği ama kendisini bilmediği yönetmenler vardır ya, işte onlardan biri de Russell Mulcahy. Kariyerinde gayet iyi filmler olmasına rağmen bir türlü şöyle büyük bir film çekip – tabiri caizse- yırtamamıştır. Aslen klip yönetmeni olmasına karşın TV ve vizyon filmleri de çekmiştir. Sinemasında bilimkurgu türüne de katkılar yapmıştır. Özellikle bir tanesi ilerleyen yıllarda kült olmuştur. Avustralyalı yönetmen, 23 …

Devamını gör »

Bir İleri, Bir Geri: Andrew Niccol

Sinemada kimi yönetmenler vardır, bir standart yakalamıştır ve genelde filmleri bu ortalama standarttan şaşmaz. Ya çoğu filmi iyidir ya da kötü. Bir de sinemada, amiyane tabirle bir ileri bir geri denebilecek yönetmenler vardır. Filmlerinin bir standardı yoktur. Hem iyi filmleri hem de kötü filmleri vardır. Yazımızın konusu olan Andrew Niccol de bu tür yönetmenler arasında. Bir filmi iyiyse, bir sonraki …

Devamını gör »

Sinemanın Picasso’su: David Cronenberg

david cronenberg

“Sinemanın Picasso’su”, yönetmen David Cronenberg için yapılacak en doğru tanımdır. 15 Mart 1943 tarihinde Kanada’da dünyaya gelen yönetmenimiz, gazete muhabiri bir baba ile müzik öğretmeni bir annenin oğludur. Çocukluğundan beri asıl ilgi alanı yazarlık olur ve daha 8 yaşındayken yazdığı korku öyküsü bir edebiyat dergisinde yayımlanır. Sonradan edebiyatın akademik eğitimini alır ve Toronto Üniversitesi edebiyat fakültesini bitirir. Yan dal olarak …

Devamını gör »

Stanley Kubrick Sergisi’nden İzlenimler

7 Mart 1999 tarihinde yaşama veda eden Stanley Kubrick, 1 Ekim 2022 – 1 Nisan 2023 tarihleri arasında İstanbul Sinema Müzesi tarafından düzenlenen bir sergiyle anılıyor. Kubrick’in kızı Katharina Kubrick de serginin açılışında bizzat yer aldı. İki kattan oluşan sergide usta yönetmenin tüm çalışmaları kronolojik bir sırayla meraklılarına sunuluyor. Sergide aynı zamanda, usta yönetmenin gün yüzüne çıkmamış senaryolarına, belgelerine ve …

Devamını gör »

Gökhan Cılam ile Kısa Film Yönetmenliği Üzerine

gokhan cilam persembe soylesileri kisa film yonetmenligi

Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe Söyleşileri, 26 Ocak akşamı Renkler Ülkesi, Farklı Dünyalar, Altın Gelecek, Makine Dünyası gibi kısa filmlerin ödüllü yönetmeni Gökhan Cılam’ı ağırlıyor. Söyleşi, moderatörlüğünü kulübümüzün genel yayın yönetmeni İsmail Yamanol‘un üstleneceği ve her ay bir kısa film yönetmeninin konuk edileceği uzun soluklu etkinlik serisinin ilki olacak. Marmara …

Devamını gör »

Bilimkurguya Küsen Yönetmenler

bilimkurgu darth vader no

Sinema üzerine yaptığımız listelere bu kez de bilimkurgu sinemasında beklenen başarıyı gösterememiş olan yönetmenlerle devam edelim istedik. İyi yönetmenler olmalarına ve hatta bazı sinema klasiklerine imza atmalarına rağmen bilimkurgu denemelerinde bir türlü dikiş tutturamayanların sayısı epeyce fazla. Kimi düşük hasılat kurbanı oldu, kimi seyirciye ya da eleştirmenlere yaranamadı, kimi de yaptığı işten kendisi memnun kalmadı… Ve sonunda birçoğu bilimkurguyla arasına …

Devamını gör »

Keşke Bilimkurgu Filmi Çekse Dedirten 10 Usta Yönetmen

yonetmen bilimkurgu

Sitemizde, adına ve içeriğine de uygun olarak bilimkurgu filmlerini ve bilimkurgu filmi yönetmenlerinin ya da oyuncularının kariyerlerini anlatıyoruz. Peki bu kez konuya tersten yaklaşıp kariyerinde hiç bilimkurgu çekmemiş yönetmenleri inceleyelim mi? Kendine özgü bir sinematik dil yakalamış, teknik yönden usta denebilecek düzeye gelmiş ve birbirinden muhteşem işlere imza atmış on yönetmen ile karşınızdayız. Çektikleri başyapıt filmleri izledikçe insan ister istemez, …

Devamını gör »