“Ekleyecek yeni bir şey kalmadığı zaman değil, çıkaracak yeni bir şey kalmadığı zaman yapıtın mükemmele ulaştığını anlarsınız.” –Antoine de Saint-Exupéry Küçük Prens’i yazılması şöyle olmuş: Saint-Exupéry her yere bir çocuğun resmini çizermiş: mektuplara, peçetelere, restoran menülerine, eline geçirdiği her kâğıda… Bir gün yayımcısı onun kim olduğunu sormuş. “İçimdeki çocuğu çiziyorum,” demiş yazar da. “O halde neden onun öyküsünü yazmıyorsun?” demiş …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Yolculuk
Yolculuk | Emre Yorgancıgil (Kısa Öykü)
Çocuktum. İstasyon Caddesi’nin trafiğe kapatıldığı bir yaz akşamı, yürüyüş yapıyorduk. Babama, ismimin anlamını sordum. “Evren” demişti, gördüğün her şeyden ibaret. Ayağının bastığı toprak, soluduğun hava ve yaşadığın şehir bunun küçücük bir parçası, Dünya. Gökyüzüne baktığında ise, başka şeyler görüyorsun, Ay, Güneş ve yıldızlar. Yıldızların aslında çok büyük ve çok uzakta olduğundan bahsediyordu. Dünya’nın küçük ve sıradan bir gezegen olduğu gerçeği …
Devamını gör »Gerçekliği Sorgulamak: The Truman Show
Peter Weir‘in 1998 tarihli The Truman Show filmi, giderek bir gösteri toplumuna dönüşen çağımızın hoşnutsuzluklarını gözler önüne seren bir film. Senaryosunu Andrew Niccol’ün yazdığı The Truman Show, hemen hemen aynı yıllarda çekilen Dark City ve Matrix gibi insanın yaşadığı çevreyi sorguluyor ve kendisini, Shakespeare‘nin ifadesiyle, “Bir ceviz kabuğunun içinde yaşayıp evrenin hükümdarı” sanan insanın dramını ortaya koyuyor. Bu insan hayata …
Devamını gör »Ruhani Bir Macera: Arcturus’a Yolculuk
“İngilizce yazılmış çok az roman Arcturus’a Yolculuk gibi sıra dışı ve etkileyici olmayı başarmıştır.” -Michael Moorcock David Lindsay’in Arcturus’a Yolculuk adlı eseri kadar özgün ve etkili eser çok yoktur. İlk basıldığı 1920 yılında CS Lewis’te büyük heyecan yaratmış ve Lewis daha sonraları kitabı Tolkien’e öneren isim olmuştur. Alan Moore, her ne kadar yazdığı önsözde kitabı Bunyan ve Machen ile karşılaştırıyor ve …
Devamını gör »Uzayın Kıyısından Dönen Balon Yolculuğu
1862’de balonla tarihin en çılgın uçuş denemelerinden biri yapılmış, bu işe kalkışanlar 37 bin fitte uçarken atmosferin dışına çıkmaktan son anda kurtulmuştu. Bilim insanı James Glaisher, ölen güvercinlerin bir uyarı olduğunu anlamalıydı. 5 Aralık 1862’de balonla ilk uçuş denemelerinden birini yaparken pusula, termometre ve kanyak şişesiyle birlikte yanına altı güvercin de almıştı. Not defterine şunları yazacaktı: “Üç mildeyken güvercinlerden birini …
Devamını gör »