Etiket Arşivleri: Yıldızlararası Yolculuk

Sızma Hipotezi: Galaktik Bir Uygarlığa Dönüşmek Zor Olabilir

Enrico Fermi’nin, “Uzaylılar nerede?” sorusuna olası yanıtlardan biri şuydu: Belki de yıldızlararası yolculuk ekonomik değildir. 1950’de İtalyan asıllı Amerikalı fizikçi Enrico Fermi, Manhattan Projesi kapsamında çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda meslektaşlarıyla öğle yemeği yerken konu dönüp dolaşıp UFO’lara geldi. O masada Fermi, tarihe geçecek bir soru sordu: “Madem uzaylılar var, o hâlde neredeler? Onları neden görmüyoruz?” Bir başka deyişle, neden …

Devamını gör »
gelecegin cilgin projeleri

Geleceğin En Çılgın 10 Projesi

İnsanlık olarak tarih boyunca pek çok büyük projeye giriştik. Hem gezegenin dört bir yanında devasa yapılar inşa ettik hem de yeni yöntemlerin ışığında sürekli sınırlarımızı zorladık. Ancak belki de en heyecan verici olanları henüz gerçekleştirmedik. Kim bilir, gelecekte hayal dahi edemeyeceğimiz mega yapılara imza atabilir, uygarlığımıza yön verebilecek devrimci projelere yelken açabiliriz. Uzay asansörlerinden yapay yıldız sistemlerine, Dyson kürelerinden Shkadov …

Devamını gör »
buyuk filtre

Umut Kırıcı Bir Düşünce Deneyi: Büyük Filtre Hipotezi

Gezegenler arası bir tür olmanın önünde pek çok büyük engel var, ancak biri diğerlerinden daha zorlayıcı olabilir. 1950’de Nobel ödüllü fizikçi Enrico Fermi, meslektaşlarına ünlü bir soru sordu: “Neredeler?” Fermi, evrenin enginliği üzerine kafa yoruyordu ve sorusunda “onlardan” kastı dünya dışı varlıklardı. Evrende neredeyse akıl almaz sayıda yıldız ve gezegen varken, içlerinde akıllı uygarlıklara ev sahipliği yapanlar mutlaka olmalıydı. Ancak …

Devamını gör »

Nesil Gemileri ve Uzay Yolculukları

Bilimkurgu, büyük ölçüde bir “mülteci” türü (Anders, 2008), yani belli bir yerde yaşayamayan, yeni vardığı yerde yabancılık çeken insanlar hakkındadır. Bilimkurgu ile ilişkilendirilen ilk imgelerden biri uzay gemileri ve uzay yolculuğudur (Seed, 2011, s. 6). Uzayın sınırsızlığının sunduğu cazibe ve olasılıklar, ilk bilimkurgu yazarlarının o dönem tamamlanmakta olan Dünya’daki keşif hareketlerini uzaya taşımaları sonucunu doğurmuştur. Bununla birlikte uzayın sınırsızlığının yarattığı olumsuz …

Devamını gör »

Hayatımızı Değiştirecek 10 Bilimkurgu Teknolojisi

Bilimkurgu yapımları, hayal gücüyle soslanmış çeşit çeşit teknolojiye kaynaklık eder. Bunlardan bazısı uçuk kaçık, bazısı ise yakın gelecekte hayata geçirilebilecek oranda aklı yatkın ve makuldür. Potansiyelleri ve vaat ettikleriyle uygarlığımızı değişip dönüştürebilecek kudrettedirler. Bu bilimkurgusal teknolojiler sayesinde gezegeninize mahkûm olmaktan kurtulabilir, ölümsüzlüğün kapılarını aralayabilir, evrenin sırlarına vakıf olabilirsiniz. O nedenledir ki bilimkurgunun koyduğu teknolojik hedefler doğrultusunda çabalıyor; onları hayata geçirip …

Devamını gör »

Star Trek’in Büküm Sürüşüne Ne Kadar Yakınız?

Star Trek‘in olağanüstü uzay uçuşunu yapabilmek için uzay-zamanı bükebilmeye, eylemsizlik ve kütle çekim kuvveti üzerinde kontrole, çok daha fazla enerji gücüne ve bu enerjiyi güvenli bir şekilde kullanabilmek için sosyal bir disipline ihtiyacımız var. Peki, bunu başarmak için ne kadar ilerleme kaydettik? Öncelikle yukarıdaki teknik hedefler on yıllar önce bilimkurgu olmaktan çıktı. Doğrusu, bu durum ne yazık ki bir keşfin …

Devamını gör »

Passengers’ın Yıldızlararası Gemisi Ne Kadar Gerçekçi?

Son dönemin öne çıkan filmlerinden Passengers (Uzay Yolcuları), yıldızlararası yolculuğun büyüleyici ve tehlikeli doğasını gözler önüne seriyor. Işık hızının yarısı gibi yüksek bir hızla yol alan gemimiz, derin uykuya yatırılmış 5000 kişilik kafileyi uzak bir koloni gezegenine götürmekle görevli. Ancak 120 yıllık bu uzun yolculuğun henüz ilk safhasında, tamirci Jim Preston teknik bir arıza sonucu 90 yıl erken uyanıyor. Koskoca …

Devamını gör »

Yıldızlararası Görev: Daedalus Projesi

Daedalus Projesi, 13 gönüllünün başlattığı bir mühendislik tasarım çalışmasıdır. 1973 ve 1978 yılları arasında yıldızlararası seyahatin teoride mümkün olduğunu ispatlamak için başlatıldı. Proje, 1940’lı yıllarda İtalyan fizikçi Enrico Fermi tarafından ortaya konulan Fermi Paradoksu ile yakından ilişkiliydi. Bu paradoksa göre yıldızların sayısını, aralarındaki ortalama mesafeyi ve yaşlarını incelediğimizde gelişmiş uygarlıkların çoktan bizimle iletişime geçmiş olmaları gerekirdi. (Eğer varsalar, neredeler?) Fakat …

Devamını gör »
breakthrough-starshot-nanocraft

Yıldızlara Yelken Açmak: Breakthrough Starshot Projesi

Anımsayacağınız gibi ünlü fizikçi Stephen Hawking, 2016 yılının başlarında Rus milyarder Yuri Milner ve bir grup bilim insanı ile birlikte, türümüzün yıldızlara ulaşmasını amaçlayan 100 milyon dolarlık “Breakthrough Starshot” adlı bir projeyi kamuoyuna duyurmuştu. Hemen belirtelim ki bu proje ile, gücünü ışıktan alan küçük robotik uzay araçları kurulması planlanıyor. Proje başarılı olursa, yakınımızda bulunan Alpha Centauri’yi sadece 20 yıllık bir …

Devamını gör »

Asimov’un I, Robot’u Üzerinden Bir Gelecek İncelemesi

Üç Robot Yasası der ki: Bir robot bir insana zarar veremez ya da bir insanın zarar görmesine seyirci kalamaz. Bir robot birinci kuralla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır. Bir robot birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumakla yükümlüdür. Biliyorum, hemen her bilimkurgusever bu üç yasayı ezbere bilir ve yine biliyorum ki, Asimov’la ilgili bir yazıya giriş …

Devamını gör »