Etiket Arşivleri: Yıldız Gemisi

Tekrar Basilmasi Gereken 12 Bilimkurgu Kitabi

Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #2

Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Eserleri’nin ilk yazısının geniş bir yankı uyandırması ikinci bir yazının yazılmasının elzem olduğunu gösterdi. Bir üçüncü yazıya ihtiyaç olur mu sorusunun cevabı ise “kesinlikle”dir, çünkü bilimkurgu yayıncılığında ülkemizin eskiye nazaran oldukça güçlü zamanlardan geçtiğini söylemek mümkün. İçinde bulunduğumuz dönemde yeniden bir yükseliş içinde olduğunu da ilk yazıda dile getirmiş, fakat yine de yetersiz bir seviyede olduğunu …

Devamını gör »

Nesil Gemileri ve Uzay Yolculukları

Bilimkurgu, büyük ölçüde bir “mülteci” türü (Anders, 2008), yani belli bir yerde yaşayamayan, yeni vardığı yerde yabancılık çeken insanlar hakkındadır. Bilimkurgu ile ilişkilendirilen ilk imgelerden biri uzay gemileri ve uzay yolculuğudur (Seed, 2011, s. 6). Uzayın sınırsızlığının sunduğu cazibe ve olasılıklar, ilk bilimkurgu yazarlarının o dönem tamamlanmakta olan Dünya’daki keşif hareketlerini uzaya taşımaları sonucunu doğurmuştur. Bununla birlikte uzayın sınırsızlığının yarattığı olumsuz …

Devamını gör »

Bir Uzay Gemisi Distopyası: Yıldız Gemisi

“Çocukluk öldüğünde geriye kalan cesetlere “yetişkin” adı verilir ve bunlar cehennemin kibarca söylenişi olan “toplum”daki yerlerini alırlar!” -Brian W. Aldiss. 1925’te İngiltere’de doğan Brian W. Aldiss, bilimkurgu türünün önde gelen yazarlarından biridir. Bilimkurgu antolojilerinde editörlük ve yazarlık yapan Aldiss’in ilk işlerinden biri ise Oxford’ta kitapçı dükkanı işletmektir. Bu tecrübelerinden yararlanarak kitapçılıkla alakalı yazılar da kaleme alan Aldiss daha sonra kendisini …

Devamını gör »
nesil gemileri

Bilimkurguda Nesil Gemileri

“…büyüktür. Gerçekten büyüktür. Ne kadar engin, uçsuz bucaksız ve akıllara zarar büyüklükte olduğuna inanamazsınız…” Otostopçunun Galaksi Rehberi uzay için böyle diyor ve haklı da. Gerçekten de uzayın büyüklüğü biz insan kavrayışının çok ötesindedir. Evrende bildiğimiz en hızlı şey olan ışık bile uzayın büyüklüğü düşünüldüğünde kaplumbağa gibi kalmaktadır. Güneşimizi ele alalım; Dünya’ya uzaklığı 149.6 milyon kilometredir. Işık bu mesafeyi ortalama 8 …

Devamını gör »
aldiss

Kitap Satıcılığından Bilimkurgu Yazarlığına: Brian W. Aldiss

1925’te İngiltere’de doğan Brian Wilson Aldiss, derlediği antolojilerle öne çıkan bir editör ve bilimkurgu yazarıdır. Çocukluğunun büyük bölümünü Devon’da geçirip 1943 yılında askere alındı. George Orwell’ın da polis olarak görev aldığı Bruma’da ve Sumatra’da asker olarak bulundu. Savaş sonrası İngiltere’ye dönüp kariyerine Oxford’da bir kitapçı olarak başladı. Aynı zamanda bir ticaret günlüğü için kısa metinler kaleme alıyordu. Daha sonra ilk …

Devamını gör »
metis-bilimkurgu

Metis Bilimkurgu Serisi

“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır…” Tarihte kimi yayınevleri tekil çabalar sergilese de, ne yazık ki Türkiye bilimkurgu edebiyatı açısından asla cennet bir ülke olmadı. Yerli üretim kıtlığı bir yana, dilimize çevrilen eserlerin sayısı da hep yetersiz düzeylerde seyretti. Günümüzde, bu makus manzaranın yavaş yavaş değişmesiyle beraber kitap raflarının da zenginleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak gelinen bu nokta bile, biz bilimkurguseverler için tatmin …

Devamını gör »
yıldız gemisi kaptanları

En İyi 5 Yıldız Gemisi Kaptanı

Neredeyse her bilimkurgu hayranı bir yıldız gemisi kaptanı olmak ister. Maalesef gerçek hayatta ne yıldız gemimiz ne de yıldız gemisi kaptanımız var. Buna rağmen, hayal gücümüzü kullanarak efsanevi kaptanlar, filo amiralleri ve komutanlar yarattık. Bu yazımızda, bilimkurgunun en iyi 5 yıldız gemisi kaptanını yakından inceleyeceğiz. James T. Kirk Star Trek: TOS ve devam filmlerinin baş kahramanı olan James T. Kirk, …

Devamını gör »