Bilimkurgu sadece teknolojik yeniliklerin ve uzay maceralarının peşinde koşmaz; aynı zamanda politik ideolojilerin ve toplumsal düzenlerin sınırlarını sorgulayan cesur bir düşünce laboratuvarıdır da. Ursula K. Le Guin’den George Orwell’e kadar pek çok yazar, gelecekteki politik senaryoları, bireysel özgürlüğü ve güç dinamiklerini yeniden ele alarak okuyucuyu dünyaya farklı bir açıdan bakmaya davet etmiştir. Bu tür, geleceğin toplumlarını tahayyül ederken, bugünün sorunlarına …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Yıldız Gemisi Askerleri
Bilimkurguda Böcekler
Böcekler bilimkurgu yazarlarını ve okurlarını öteden beri büyülemiştir. Türün ilk zamanlarından bu yana, pulp dergilerde ve düşük bütçeli B filmlerinde dünyalılar böcek gözlü yaratıklarla savaşır durur. Böcekler, uzaylı biyolojisi tiplemeleri için mükemmel adaylardır. Kediler ve köpekler ara sıra uzaylı yaratıklar rolünde karşımıza çıksalar da, onları kendimize daha yakın hissettiğimizden olsa gerek, genelde insanların yanında yer alan yoldaşlarımız rolüne bürünürler. Böceklerse …
Devamını gör »Yabancılaştırma Sanatçısı Olarak Spekülatif Yazar #2
“Edebiyat olanaksızlaştığı ölçüde olanaklı hale gelir.” Fantastik – Tzvetan Todorov Aristo’nun Poetikası asırlardır kıymetini muhafaza eden önemli bir yapıt. Tiyatro özelinde anlatıcının, dekorun, senaryonun ve elbette seyircinin yapısal durumlarına dikkat çekmiş ve böylece anlatı geleneği üzerinde derin izler bırakmıştır. Geçen yazımızda görüşlerini hocasının görüşleriyle mukayese ederek vermiş ve birçok detaya değinmiştik. İşbu yazıda ise meseleyi daha farklı veçheden değerlendirmeye çalışacağız. …
Devamını gör »Bilimkurguda Plüton
1930 yılında keşfedilen Plüton, Güneş Sistemi ailesinin en uzak ve en küçük gezegeni sıfatını yıllar boyunca taşımıştı. 2006 yılında gezegenlik tacı elinden alınıp cüce gezegenliğe tenzil-i rütbe yapılsa da o halen çoğu kişi için gönüllerin gezegeni. Uluslararası Astronomi Birliğinin (International Astronomical Union) kriterlerine göre yıldızının etrafında dönmesine rağmen yörüngesinin civarını temizleyecek ölçüde güçlü kütle çekimine sahip olamayan gök cisimleri “cüce …
Devamını gör »Sert Bilimkurgudan 5 Teknoloji
Sert bilimkurgu ya da Batı’daki adıyla “hard sci-fi“, bilimkurgunun yaygın alt türlerinden biri. Sert bilimkurguda karakterlerden çok düşünceler ön plandadır. Olay örgüsünün merkezinde gerçekçi, bilimsel ve teknolojik unsurlar yer alır. Örneğin öykünüz bir Ay kolonisinde geçiyorsa, teknolojik konular karakterlerin kişisel yaşamlarından daha öndedir. Bu alt türde etkin biçimde yazabilmek için yazarın genel olarak ilgili bilimsel ilkeler konusunda derin bilgi sahibi olması …
Devamını gör »Dünya’ya Karşı Bir Devrim Mücadelesi: Ay Zalim Bir Sevgilidir
“Devrim, çok az kişinin uygulayabilecek kadar yetkin olduğu bir bilimdir. Doğru örgütlenmeye ve hepsinden önce, iletişime bağlıdır.” – Profesör Bernardo de la Paz. Bilimkurgunun ustalarından Robert Anson Heinlein, 1907’de ABD’de doğdu. Deniz Harp Akademesi’ndeki eğitiminin ardından ordunun donanmasında görev aldı. 1934’te ise sağlık sorunları sebebiyle emekliye ayrıldı. Kısa bir süre fizik eğitimi de alan Heinlein bilimkurgu yazmaya girişti. İlk öyküsü, …
Devamını gör »Yıldız Gemisi Askerleri’nin Yeni “Savaş Sanatı” Olmasının 6 Nedeni
Savaş Sanatı‘nın hala basılıyor olmasının sebebi generaller ve askerler değil. İş adamları, antrenörler ve avukatların hepsi Sun Tzu‘nun 6. yüzyılın askeri eserinden bir şeyler öğrenmeye devam ediyor. Ancak Savaş Sanatı, çok eskiye dayanan kültürel etkilerine rağmen, özelleşmiş detayların yokluğu sebebiyle sınırlı bir kitap. “Düşmanınızı bilin” ve “savaşmadan kazanın” taktikleri iyidir, ancak bu tür aksiyomlar, bugünün askerlerine robot takım arkadaşını savaşa hazırlanmasında …
Devamını gör »Bilimkurgu Filmlerindeki Hayali Reklamlar
Reklamlar evreni, gerçek dünyada satılan ürünlerin tanıtıldığı ve o ürünleri kullanan karakterlerin hep mutlu olduğu bir kurgu evrendir. “Tüketiyorum, o halde varım!” sözünün etkisiyle insanlar, reklamlarda gördükleri ürünleri satın alarak gerçek dünyalarına taşır. Kişi bu yolla içinde yaşadığı gerçekliği reklamlarda izlediği sahte cennetlere dönüştürmeyi amaçlamaktadır. TV, gazete, internet vb. sayısız ortamda her gün maruz kalınan bu reklam radyasyonunun etkisiyle gerçek …
Devamını gör »Bilimkurgunun Ölümsüz Kalemi: Robert A. Heinlein
Robert A. Heinlein gibi büyük bir yazarın hayat hikayesini, onun 40 yıllık eşinden okumak ister misiniz? Aşağıda okuyacağınız biyografi, Robert A. Heinlein’ün üçüncü eşi Virginia Heinlein tarafından The Heinlein Journey’ın Temmuz 1999 sayısı için kaleme alınmıştır. 21 Ekim 1948 tarihinde evlenen çift, Robert A. Heinlein’ın 8 Mayıs 1988’deki ölümüne dek 40 yıl boyunca aynı yastığa baş koydu. Virginia Heinlein başarılı …
Devamını gör »Bir Heinlein Klasiği: Yıldız Gemisi Askerleri
Yıldız Gemisi Askerleri (Starship Troopers), usta yazar Robert A. Heinlein‘ın en bilinen eserlerinden biridir. Buna rağmen 1959 tarihli kitap, yakın zamana kadar dilimize hiç çevrilmedi. Neyse ki İthaki Yayınları sonunda romanı dilimize kazandırarak bir ilke imza atmayı başardı. Üretildiği günden bu yana, içerdiği politik konular açısından “tartışmalı” unvanını kazanan eser, sık sık da acımasız bir biçimde eleştirildi. Fakat Yıldız Gemisi …
Devamını gör »