Etiket Arşivleri: Yeşilçam

Zaman Makinesi 1973

Türk Usulü Zaman Yolculuğu: Zaman Makinesi 1973

1 Eylül 2018 tarihinde hayata veda eden Aram Gülyüz, Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biriydi. Yeşilçam’ın içinden geçtiği iyi veya kötü her akımın başlatıcılarından biri oldu. Yeşilçam’da Fikret Hakan, Serdar Gökhan gibi oyuncularla aksiyon filmleri modayken sayısız aksiyon filmi çekti. Komedi filmleri fırtınası eserken Zeki – Metin ve Sadri Alışık filmlerini seyirciyle buluşturdu. Kendisinin özellikle çok eleştirildiği konu olan erotik …

Devamını gör »
dunyayi kurtaran adam

Dünyayı Kurtaran Adam’ın Çekilme Hikâyesi

Uluslararası arenada “Turkish Star Wars” adıyla da bilinen Dünyayı Kurtaran Adam filminin çekim öyküsünü duymuş muydunuz? Dünyayı Kurtaran Adam, aslında absürt bir film olması amacıyla çekilmedi. Hatta tüm yapım ve çekim ekibi, işlerini son derece ciddiye aldı ve filmi tamamlayabilmek için yoğun uğraşlar verdi. Öyle ki, buna hırsızlık da dâhildi… Hadi gelin, çekim öyküsü bile film konusu olabilecek bu Türk …

Devamını gör »
kapadokya

Ülkemizde Bilimkurgu Filmi Çekmeye Uygun Yerler

Şarkıda bile demiyor mu, “Bir başkadır benim memleketim,” diye? Dünya’nın oluşumu sırasında görülen beş jeolojik zamanın hepsinin de yaşandığı ender coğrafyalardan biri olan ülkemiz, hem coğrafi hem de yaşam çeşitliliği açısından neredeyse küçük bir kıta kadar yoğunluğa sahip. Elbette böylesi bir coğrafya, doğa oluşumları açısından da film yapımcıları için müthiş fırsatlar sunuyor. Bunun yanı sıra ülkemiz, insan eliyle inşa edilmiş …

Devamını gör »
milyon dolarlik afis

Yerli Belgesel: Milyon Dolarlık Afiş

Film afişlerinin büyülü dünyasına yolculuk etmeye hazır mısınız? Türkiye’de satışı gerçekleştirilmiş olan en pahalı sinema afişi hangisi?” sorusundan yola çıkan ekip, attıkları her yeni adım ile birlikte Türkiye’de şekillenen afiş kültürü ile ilgili son derece değerli bilgiler ediniyor. Zamanla hem kadro hem de yolculuğun rotası değişiyor ve İstanbul’dan Fethiye’ye, Kaş’tan Van’a uzanan son derece kapsamlı bir maceraya dönüşüyor. Bu zamana …

Devamını gör »
milyon dolarlik afis kapak

Milyon Dolarlık Afiş İzleyiciyle Buluşuyor

Türkiye’de sinema afişi kültürüne dair hazırlanmış en kapsamlı çalışma olarak nitelendirilen “Milyon Dolarlık Afiş” belgeseli, bir yıllık festival maratonunun ardından izleyici ile buluşuyor. Toplamda iki buçuk yıla yayılmış incelikli bir çalışmanın ürünü olan Milyon Dolarlık Afiş, bu zamana kadar Türkiye’de afiş kültürüne dair yapılmış en kapsamlı uzun metrajlı belgesel çalışması. Yönetmen Fatih Yürür ve yapımcı Hakan Tunga Kalkan’ın, efsane illüstratör …

Devamını gör »
ucan daireler istanbulda

Uçan Daireler İstanbul’da

İnsanoğlu yüzünü gökyüzüne döndüğü günden beri neden burada olduğunu sorgulamış, “Orada bir yerlerde birileri var mı?” sorusu kafasını meşgul edip durmuş, bu soru üzerine sayısız mitoloji inşa etmiştir. Bilişim Çağı’na adım atmamızla birlikte ise, “Orada bir yerlerde bizden başka canlılar var mı?” sorusuna ciddi yanıtlar aramaya başlamıştır. Şu ucu bucağı olmayan, tıka basa yıldız ve gezegenle dolu koca evrende yalnız …

Devamını gör »

Sinemada Erotizm

Kendi içinde birçok alt türe ayrılan sinema sanatında macera, bilimkurgu ve komedi gibi ana akım türlere ait eserlerin yanı sıra, bağımsız sinemanın özgürlükçü ruhu gereği belli türlere sokulamayan eserler de mevcuttur. Ana akım türlerin oluşumu, yedinci sanatın kurulduğu ilk yıllarda şekillenmişti bile. Erotizmin ileride başlı başına bir sinema türü olacağı da şüphesizdi. Erotizm, bir alt tür olmayıp, ana akım türlerinin …

Devamını gör »
turist omer uzay yolunda

Turist Ömer Uzay Yolunda

İlk kez Hulki Saner‘in 1963 tarihli Helal Olsun Ali Abi filminde bir yan karakter olarak hayatımıza giren Turist Ömer, seyircinin yoğun ilgisine mazhar olunca başlı başına bir film serisine dönüştürüldü. Turist Ömer (1964), Turist Ömer Dümenciler Kralı (1965), Turist Ömer Almanya’da (1966), Turist Ömer Arabistan’da (1969), Turist Ömer Yamyamlar Arasında (1970), Turist Ömer Boğa Güreşçisi (1970) ve Turist Ömer Uzay …

Devamını gör »
pataklayan-kadinlar

Pataklayan Kadınlar

“Bir varmış bir yokmuş… Eski zamanlarda dünya üzerindeki insan yaşantıları biraz daha ilkelmiş. Haberleşme ve bilgi dağılımı imkanları pek geniş olmadığından, dünya birbirinden habersiz ve kapalı devre yaşayan, içe dönük toplumlarla doluymuş. Bu toplumlara büyüteçle baktığınızda, çeşitli kültürel örtülerin altından da olsa hep aynı insan tabiatı kendini gösterirmiş. Hane içinde yakın aile bireylerinin, hatta birbirini en çok seven çiftlerin bile …

Devamını gör »

1930’lardan 1980’lerin Sonuna Kadar Çevrilmiş Bilimkurgusal Türk Filmleri Listesi

1937 – GÜNEŞE DOĞRU (İpek Film) Yönetmen: Nazım Hikmet Ran Oyuncular: Ferdi Tayfur, Arif Dino, Neyzen Tevfik 1955 – GÖRÜNMEYEN ADAM İSTANBUL’DA (Kemal Film) (H.G. Wells’in romanından) Yönetmen: Lütfi Ö. Akad Oyuncular: Turan Seyfioğlu, Abdurrahman Palay, Atıf Kaptan 1955 – UÇAN DAİRELER İSTANBUL’DA (Birsel Film) Yönetmen: Orhan Elçin Oyuncular: Özcan Tekal, Halide Pişkin 1966 – ÖRÜMCEK ADAM Yönetmen: Cevat Okçugil …

Devamını gör »