Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. İlk olarak sizi sinefil yönünüzle tanımak isteriz. Sinemayla nasıl tanıştınız acaba? Merhaba, ben teşekkür ederim. Benim jenerasyonumun bilgisayar ve internetin henüz olmadığı zamanlarda en fazla kullandığı kitle iletişim aracı televizyon ve sinemaydı. Sinemaya dair zihnimdeki ilk imge, 90’lardaki Parliament Sinema Kulubü’nün jenerik müziği. Pek çok filmi heyecan içinde o büyülü …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Yeryüzü Müzesi
İsmail Yiğit ile Röportaj
Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Ben de bu röportaj serisinde bana yer verdiğiniz için teşekkür ediyorum. İlk olarak sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? Annem sayesinde diyebilirim. Bebeklikten itibaren masal kitapları, Cin Ali ve Ayşegül serileri gibi çocuklara yönelik kitapları sürekli okuyormuş bana. O okurken zamanla satırlardan takip ede ede 4 yaşlarımdayken …
Devamını gör »Tevfik Uyar’ın 2. Öykü Derlemesi: Firardan Sonra
İz Odası, Galaktik Tiyatro, Astrolojinin Bilimle İmtihanı ve Tek Kişilik Firar adlı kitaplarının yanı sıra ödüllü öyküleri, çevirileri ve popüler bilim çalışmalarıyla bildiğimiz Tevfik Uyar, ülkemizin üretken ve çalışkan yazarlarından biri. Yazarın ikinci bilimkurgu öykü kitabı olan Firardan Sonra, Entropol etiketiyle bir e-kitap olarak yayımlandı. İnternet üzerinden satın alınabildiği gibi, öğrenciler için ücretsiz olarak indirme imkanı da sunulmuş. Dilerseniz kitaptaki 13 öyküye …
Devamını gör »Yeryüzü Müzesi Yazarları 37. İstanbul Kitap Fuarı’nda
Bilimkurgu Kulübü‘nün 18. yaşında okurla buluşturduğu ve kısa süre içinde 3. baskısına ulaşan Yeryüzü Müzesi, sadece okurların ilgisini çekmekle kalmadı, aynı zamanda yerli bilimkurgu yayıncılığında yarattığı hareketlilikle de bilimkurgu edebiyatımız açısından bir dönüm noktası oldu. Birbirinden değerli 18 yerli yazarın 18 öyküsünü bir araya getiren eser, ülkemizde yükselen bilimkurgu sevgisinin son dönemdeki en somut kanıtı niteliğinde. İthaki Yayınları etiketiyle piyasaya sürülen Yeryüzü Müzesi, …
Devamını gör »Yerli Bilimkurguya Derinlik Katan Yazar: Selim Erdoğan
Bilimkurgu, hem romanın bir tür olarak ülkemize görece geç gelmesi hem de bilimsel üretimi güçlü olan kültürlere daha çok yakıştırılması nedeniyle olsa gerek bu topraklarda yeterince gelişip serpilme olanağı bulamamıştır. İmkânsızlıklar içinde verilmiş bir avuç öncül eserin de Batı’daki türdeşlerine imrendiği görülmektedir. Bilimkurgu edebiyatımızı kotarmacı girişimin indirgemeci kıskacına hapseden bu anlayış, türün geleceği adına da ciddi bir kötürümleşme riski barındırıyordu. …
Devamını gör »Üretken Bir Yazar: Aşkın Güngör
Aşkın Güngör, yazar ve şair vasfının yanı sıra editörlükten yazı işleri müdürlüğüne dek yayıncılık sektörünün hemen her alanında görev almış deneyimli ve üretken bir isim. 90’lı yıllardan itibaren verdiği eserleriyle, ülkemizdeki alternatif yazın türlerinin gelişip olgunlaşması adına önemli katkılara imza attı. Yarısı çocuk ve gençlik edebiyatı olmak üzere, yaklaşık 100’den fazla kitaba editör ve yayın danışmanı olarak destek verirken pek …
Devamını gör »Edebiyatta Alternatif Türlerin Yükselişi Paneli
Yazım Kılavuzu ve KalemKahveKlavye işbirliğiyle hazırlanan ve Olmadık Projeler Atölyesi evsahipliğiyle gerçekleşen panelin moderatörlüğünü Koray Sarıdoğan üstlendi. Panelin konuşmacılığını Yeryüzü Müzesi‘nin yazarlarından Funda Özlem Şeran ve Tevfik Uyar‘ın yanı sıra Galip Dursun ve Nazlı Berivan Ak üstlendi. Panelde bilimkurgu, fantastik, polisiye, korku gibi alternatif türlerin dünyada ve Türkiye’de son dönemde kazandığı ilgi masaya yatırıldı. İyi seyirler…
Devamını gör »Yeryüzü Müzesi Yazarları 10. Kocaeli Kitap Fuarı’nda
Bilimkurgu Kulübü‘nün 18. yaşında okurla buluşturduğu ve kısa süre içinde 3. baskısına ulaşan Yeryüzü Müzesi, sadece okurların ilgisini çekmekle kalmadı, aynı zamanda yayıncılık piyasasında yarattığı hareketlilikle de bilimkurgu edebiyatımız açısından bir dönüm noktası oldu. Birbirinden değerli 18 yerli yazarın 18 öyküsünü bir araya getiren eser, ülkemizde yükselen bilimkurgu sevgisinin son dönemdeki en somut kanıtı niteliğinde. İthaki Yayınları etiketiyle piyasaya sürülen …
Devamını gör »Sesli Öyküler [01×03]: İlk Görev – İsmail Yamanol
İsmail Yamanol‘un TBD 18’inci Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda ikincilik elde eden öyküsü İlk Görev, yaratıcı konusu ve sürpriz sonuyla dikkat çekiyor. Evrenin ortaya çıktığı Büyük Patlama anını konu alan öykü, bilimi rehber edinen insanların engin ufkuna düzülmüş bir methiye. Kahramanımız Suyla Odana paralel evrenler, nanoteknoloji ve ve solucan delikleri konusunda uzman bir bilim insanıdır. Yapılan bir keşif sonrası öteden beri hayalini kurduğu planını …
Devamını gör »Eserlerin Telif Ömrü
Eserlerden gelen telif geliri bir yazar için üretmeye devam edebilmesi adına soluduğu hava kadar önemlidir. Ama telif konusu bazı eserlerin uzun zaman boyunca, bazılarının ise sonsuza kadar ortadan kaybolmasına da neden olabilir. Yakın dönemde Türk okuru, telifin çetrefilli dünyasının tehlikeleriyle karşılaştı. Hatırlayın, birkaç yıl boyunca Isaac Asimov kitaplarını okumak isteyenler kitap bulamadı, zira Asimov’un kızı Robyn Asimov eserlerin teliflerini vakıf …
Devamını gör »