Dünya su sıkıntısı haritasında Hindistan, Kuzey Afrika çölleri ve Orta Doğu ülkeleri kadar kurak görünüyor. Ama su sıkıntısı çektiği herkes tarafından bilinen ülkelerin aksine her yıl Muson yağmurlarıyla sulanan Hindistan, küresel bir tarım devi. Bu nedenle de yaşanan su krizi, milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atıyor. Ancak kuantum fiziği bu soruna bir çözüm olabilir. Avustralya Ulusal Üniversitesi Fizik Araştırma Okulundan Dr. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Yerçekimi
Geleceğin Teknolojisi: Yapay Yerçekimi
Yapay yerçekimi, yerçekim kuvvetini taklit etmek için uzay aracında bir eylemsizlik kuvvetinin yaratılmasıdır. Bu düşünce, “Star Trek” gibi bilimkurgu yapımlarında sıklıkla karşımıza çıkar, ancak gerçek uzay araştırmaları için planlanan istasyon ve gemilerde yapay yerçekimi oluşturmanın birçok avantajları vardır. Bu nedenle bilim insanları, uzayda yapay yerçekimi yaratma yöntemleri üzerinde çalışmaktadır. Yapay yerçekimi, uzay görevlerini kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda potansiyel uzay turizmi …
Devamını gör »Uzay Yolculuğunun Önündeki Engel: Uzay Anemisi
Uzay İstasyonlarının yerçekimsiz ortamlarında çalışan astronotlara özeniyor ve eğlenceli olduğunu düşünüyoruz. Oysaki yerçekimsiz ortama maruz kalan astronotların vücutlarında oluşabilecek hasarların farkında bile değiliz. Maalesef bu hasarların sebebini anlamadan ve çözümünü bulmadan, Mars yolculuğu gibi uzun uçuşlar hayal olarak kalmaya devam edecek. Bu sorunun farkında olan Ottawa Üniversitesi’nden Guy Trudel ve ekibi, yıllardır uzayda kemik iliği sağlığı ve kan üretimi alanında araştırmalar …
Devamını gör »Bilimkurgunun Anti-Yerçekimi Araçlarına Dair “Ufak” Bir Ayrıntı
Neredeyse her türden bilimkurgu eserinde on yıllardır, kerameti kendinden menkul tekno-büyüsel anti-yerçekimi araçlarını izliyoruz. Ne de olsa devasa bir aracın havada kolaylıkla süzülebiliyor olması kadar “GELECEK” diye bağıran pek az şey var. Buna rağmen, filmlerde ve dizilerde gördüğümüz onca farklı anti-yerçekimi aracının hiçbiri, olmazsa olmaz görünen bir detayı göz önüne almış gibi durmuyor. Tamam, anti-yerçekimi tamamen kurgu eseri bir konsept. …
Devamını gör »Yerçekimsiz Bir Ortamda Cinsellik ve Doğum Mümkün mü?
Yaşam kaynaklarımızı hızlıca tükettiğimizden mi, Dünya’nın ömrünün bir gün sona ereceğini bildiğimizden mi, yoksa sırf merak edip araştıran canlılar olduğumuzdan mı bilinmez ama, uzayda yaşam arayışına ve kendimize uygun gezegenler keşfetme çalışmalarına hız vermeden devam ediyoruz. Üsler, uzay giysileri, dünya dışı tarım gibi alanlarda araştırmalarını yürüten bilim insanları, uzayda cinsellik ve doğum konularında da çalışmalarını sürdürüyor. Çünkü eğer uzayda yaşayacaksak …
Devamını gör »Isaac Newton’ın Çığır Açıcı Buluşları
Isaac Asimov bir kitabında, “Tüm zamanların en büyük bilim insanı kimdir?” sorusuna tereddütsüz olarak “Isaac Newton” yanıtını vermişti. Geçenlerde yapılan “bütün zamanların en büyük bilim insanı kimdir?” soruşturmasında ise Einstein’dan sonra ikinci sırada yer alıyordu. Peki, 1642 yılında doğup 1726 yılında ölmüş olan bu büyük bilim dehasının hâlâ bu kadar ön sıralarda yer almasının nedeni neydi? Newton, her biri kendi …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatında Yaygın Olarak Kullanılan Temaların İlk Örnekleri
İkinci yüzyılda Samsatlı Lukianos’un “Gerçek Bir Öykü” isimli eseriyle istemsizce başlangıcını yaptığı “bilimkurgu” türü, 21. yüzyılın dünyasında hakkında en çok yazılan ve okunan türler arasındaki yerini sağlamlaştırmış durumda. Peki neydi tam olarak bilimkurgu adı verilen bu tür? Ne anlatırdı ve neye yarardı? Bu kadar kalıcı olmasını sağlayan etmenler nelerdi? İnsanları kendine çeken cazibesi nelerden oluşuyordu? Gelin, hep birlikte bilimkurgunun ve …
Devamını gör »Gravity Filminin Bilimsel Analizi
Ekim 2013’ün ilk haftasını vuran filmlerden biri kuşkusuz Gravity (Yerçekimi) oldu. George Clooney ile Sandra Bullock gibi iki usta ismin baş rolü paylaştığı film, sadece bilim-dışı halkın ilgisini değil, bilim insanlarının ve bilimseverler olarak bizlerin de ilgisini yakından çekti. Bu kısa analizde, ünlü astrofizikçi Neil deGrasse Tyson‘ın filmle ilgili değerlendirmelerinden bazılarına yer vereceğiz. Yazı içerisinde filmle ilgili çok kritik ve …
Devamını gör »Işık Hızı Neden Aşılamaz?
Birçok insan için ışık hızının sabit olması rahatsız edici ve pek de inandırıcı olmayan bir olgudur. Işıktan hızlı gidemeyişimiz gerçeğine burun kıvırırlar. Maxwell Denklemlerine falan girmeden bu konuyu anlamak için çok basit bir benzetmeyi kullanabiliriz. Dominolar! Diyelim ki bir odaya bir sıra halinde dominoları dizdik ve bir tanesine fiskeyi vurduk? Ne olur? Dominolar birbirini devirmeye başlarlar… Peki, devrilen dominoların hareketi …
Devamını gör »Baş Döndüren Bir Anime: Sakasama no Patema
Şunca yaşınıza gelene kadar en sık duyduğunuz kelimelerden biri kuşkusuz empatidir. Sonra, bu mantıksal terimin ondan daha az duyulan bir versiyonu var; o da sempati. Sakasama no Patema için “empati ve sempatinin animesi” desem hatalı bir şey söylemiş olmam. Film ilk dakikalarından son anlarına kadar, karakterlerden birinin diğerine güvenmediği takdirde hayatını kaybedeceği, dünyanın beşten daha büyük olduğunu ispatlamak isteyenlerin diktatörlere …
Devamını gör »