Edebiyatist Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Ayan, “Yapay Zekâ ve Türk Edebiyatının Geleceği” hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Söyleşi teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Rica ederim. Edebiyata bir nebze katkımız olacaksa her zaman taşın altına elimizi atarız. Geçtiğimiz günlerde Türk Edebiyatında şaşkınlık yaratan bir olayla karşılaştık. Dedalus Kitap’ın telifsiz olarak adlandırılabilecek dokuz eserin çevirisini yapay zekâ programı DeepL aracılığı ile yaptığını …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Yayıncılık
Muammer Kıranoğlu ile Röportaj
Merhabalar. Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sizi tanıyabilir miyiz? Ben teşekkür ederim. Tabii neden olmasın? İstanbul’a özlem duyan birisiydim. Doğduğum şehir bir süre beni besledi, büyüttü. Orası Giresun. Karadeniz’in şirin bir şehri. Denizle güzelleşen, yeşilliğiyle insanı büyüleyen bir yer. Ama yetersizdi benim için. En kötü tarafı artık 90’lardan sonra tutuculuğun, her yerde olduğu gibi yobazlığın artarak devam …
Devamını gör »Venezuelalı Yayıncılar Büyük Ekonomik Krizi Nasıl Aştı?
Bir ülkede ekonomik durum kötüleşirse, sessiz sedasız da olsa bundan en çok etkilenen sektörlerin başını yayıncılık çeker. 2000’li yıllar boyunca Yunanistan’dan İspanya’ya, Arjantin’den İtalya’ya pek çok yayıncı kötü ekonomik koşullar sebebiyle çeşitli zorluklar yaşadı. Nitekim 2020’li yıllar itibariyle Türkiye’de de giderek kötüleşen bir durum söz konusu. Kâğıt fiyatlarının ve baskı maaliyetlerinin artması bir yana, bir ülkede ekonomik durum dibi bulursa …
Devamını gör »Yerli Bilimkurgunun Unutulmaz Savaşçısı: Bülent Akkoç
“Daha iyiyi ve güzeli arayışın sonu yoktur.” Eğer yerli bilimkurgunun tarihine doğru bir yolculuğa çıkarsak, geçmişte ortaya konulmuş çoğu işin kişisel fedakârlıklara dayandığı görülür. Türkiye gibi bilimkurgunun yaygın olmadığı coğrafyalarda doğup da türe gönül verenlerin ortak yazgısıdır bu. Kimisi bu makûs yazgıya boyun eğer, kimisi de Bülent Akkoç gibi hayatını mücadeleye adar. Nasıl ki erken dönem Amerikan bilimkurgusu Hugo Gernsback …
Devamını gör »Kitapyurdu’ndan Yeni Yayıncılık Hizmeti
Artık kitap yayımlamak kolaylaştı. Son olarak Kitapyurdu da yeni bir sistem kurdu. Kitap yazdıysanız hiç ücret talep etmeden basıyor. Gerçi bu işin kapak tasarımı var, editörlüğü var, o kısmında illa ki ücret talep ederler –bilmiyorum. Yalnız fikir güzel. Kitap piyasası artık bu şekilde yürüyecek diye düşünüyorum. Dünyada Amazon, Türkiye’de Kitapyurdu ve idefix gibi kuruluşlar basacak kitapları. Risk yok. Zarar yok. …
Devamını gör »“Youtube Killed The Television Star” ve Tüketim Alışkanlıklarının Değişimi
Teknoloji duraklamaz, aksine en kötü zamanlarda bile logaritmik artışla tek yönlü olarak gelişimini sürdürür. Toplumlar ise bu hıza uyum sağlayabildiği ölçüde gelişir. Asimov‘un da dediği gibi “Hayatın en üzücü yanı, bilimin bilgi toplama hızının toplumun bilgelik edinme hızından daha yüksek olmasıdır.” İnternetin hayatımıza girmesiyle beraber bilgi toplama hızının yanında bunu paylaşma hızı da değişti, bilginin alışverişi kolaylaştı ve toplumların alışkanlıklarının …
Devamını gör »Yerli Bilimkurgu Edebiyatına Güncel Bir Bakış
Eğer bundan birkaç on yıl önce yerli bilimkurgu yazınına güncel bir bakış atmak isteseydik, olasılıkla derlenmeye ve çözümlenmeye yetecek denli veri toplamakta güçlük çekerdik. Ne mutlu ki bilimkurgu yazınımızdaki üretim, 2000’lerden sonra dikkate değer bir artış eğilimine girdi. Bir başka deyişle yerli bilimkurgu yazını, toprağından fışkırmaya kararlı bir fidan gibi kıpraşıyor. Türkiye Bilişim Derneği’nin yayımladığı öykü antolojileri, orada burada sıkça …
Devamını gör »Yazarlık ve Yayıncılık Üzerine
İster grup olarak bir evren tasarımı oluşturmuş ve üzerine öyküler, romanlar inşa etmiş olun… İster bireysel olarak var ettiğiniz öykü veya romanları yayın aşamasına taşıma vakti gelmiş olsun. Ürettiğimiz şeyin “ne kadar iyi” olduğuna karar verebilmek, önümüzdeki ilk zorlayıcı duygusal engeli oluşturur. Bize kişisel olarak tatmin edici gelen, kendi çocuğumuz gibi gördüğümüz bir eseri başkalarının beğenisine sunmak genellikle en çetin …
Devamını gör »