Geçtiğimiz günlerde “AB Yapay Zekâ Yasası“, Avrupa Konseyi tarafından onaylanarak nihai hâlini aldı. Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan yasada bilimkurgu eserlerini anımsatan çok sayıda madde bulunuyor. Yasa kapsamında yapay zekâ sistemlerinin risk seviyeleri kabul edilemez risk, yüksek risk, sınırlı risk gibi kategorilere ayrılıyor. Devletler tarafından oluşturulan sosyal puanlama sistemleri, insan haklarına aykırı bulunduğu için kabul edilemez risk seviyesinde değerlendiriliyor. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Yasa
Yüz Tanıma Teknolojisine Dair Tartışmalar Sürüyor
Uzun süre boyunca yüz tanıma, bilimkurgu filmlerindeki bir öğeden ibaretti ve fütüristik bir konseptten fazlası değildi. Ama gelecek çoktan geldi bile; üstelik insanlar tam olarak tehlikelerini anlayamamışken. Zira işin ucunda, vatandaşların mahremiyetini ihlal etme tehlikesi de var. Yüz tanıma programı, uzak geleceğin bir teknolojisi olmaktan çıkıp günümüzün gerçeğine dönüştü. New South Wales Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Dr. David White, bunun CCTV …
Devamını gör »Mars’a Yerleşmeden Önce Aşılması Gereken Yasal Zorluklar
İnsanlık Mars’a yerleşmeden, hatta kızıl gezegene ilk adımını atmadan önce, mühendislerin ve bilim insanlarının çözmesi gereken birçok sorun var. Örneğin, uzay yolcularını tehlikeli radyasyondan korumak gibi. Buna benzer birçok problemin çözülmesi epey zor olacağa benziyor. Ancak Dünya dışında gerçekleştirilecek kolonileşme, yasal ve siyasi birçok sorunu da beraberinde getirecek. Aeon’da çıkan bir yazıda, bir düşünce kuruluşu başkanı ve danışman olan Marko …
Devamını gör »Bilimkurgunun Büyük Hukukçuları
Eğer sayısız bilimkurgu eseri tek bir konuda uzlaşabilseydi, bu büyük ihtimalle geleceğin kusursuzluğu olurdu. Anlaşmazlıkların destansı bir uzay savaşıyla çözülemediği nadir durumlarda ise, avukatların kapısını çalmanın vakti gelmiş demektir. Avukatların, diğer türlerdeki temsillerine oranla bilimkurguda hak ettiği yeri bulduğu pek söylenemez. Hemen hemen her tür yapımda ortaya çıkan doktorlara kıyasla, bir avukatın sahneye çıkması için genelde çok belirgin bir sebebe …
Devamını gör »Eserlerin Telif Ömrü
Eserlerden gelen telif geliri bir yazar için üretmeye devam edebilmesi adına soluduğu hava kadar önemlidir. Ama telif konusu bazı eserlerin uzun zaman boyunca, bazılarının ise sonsuza kadar ortadan kaybolmasına da neden olabilir. Yakın dönemde Türk okuru, telifin çetrefilli dünyasının tehlikeleriyle karşılaştı. Hatırlayın, birkaç yıl boyunca Isaac Asimov kitaplarını okumak isteyenler kitap bulamadı, zira Asimov’un kızı Robyn Asimov eserlerin teliflerini vakıf …
Devamını gör »