Şunu kabul edelim artık, Holywood bize asla istediğimizi veremiyor. Öte yandan bu çalışkan sektör, bize daima bir şeyler veriyor; ama bir filmde verdiğini, diğerinde eksik bırakıyor ya da birinde eksik bıraktığını, diğerinde tamamlıyor. Holywood kendisinden mükemmel yapıtlar bekleyenlere omuz silkerek, “Bademli karamelli dondurma yok, onun yerine çilekli ya da limonlu ister misiniz? Ayrıca karamelli keklerimizi deneyebilirsiniz,” diyerek gülümsüyor. Star Wars’ın …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Yalnızlık
Kozmik Yalnızlık
“…büyüktür. Gerçekten büyüktür. Ne kadar engin, uçsuz bucaksız ve akıllara zarar büyüklükte olduğuna inanamazsınız…” Otostopçunun Galaksi Rehberi uzay için böyle diyor ve haklı da. Çünkü ne kadar çırpınırsak çırpınalım, uzay akli sığamızın alamayacağı ölçüde büyük, karmaşık ve kayıtsız. Oysa bir zamanlar manzara bu kadar da nobran değildi. Dünyamızı evrenin merkezinde sanıyor, gökyüzünde devinen yanar döner her şeyi varlığımızın birer süsü …
Devamını gör »Yalnızlık Distopyası
Birkaç yıl önce evinde yalnız başına ölen, aylar sonra yatağında iskelet halinde bulunan biri hakkında bir haber vardı. Annem, “Ne yazık, yalnız başına ölmüş,” diye tepki verdi. İlk başta bu tepkiye eşlik ettim, onayladım ama sonra, “Bunun nesi kötü ki, adamcağız huzur içinde, sessiz sedasız ölüme kaymış,” diye düşündüm. Üstelik ortada ayağı kırılıp da bir çukurda günlerce can çekişme veya …
Devamını gör »Suç ve Ceza Günümüzde Neden Yazılamaz?
“Temmuz başında, aşırı sıcak bir vakitte, bir akşamüstü, genç bir adam S. Sokağı’ndaki bir kiracıdan kiraladığı odasından sokağa çıktı ve ağır ağır, kararsızlık çeker gibi, K. Köprüsü’ne doğru yola koyuldu.” Bu cümleyle başlıyor Dostoyevski‘nin başyapıtı Suç ve Ceza… Edebiyat tarihinin en önemli yazarlarından biri olan Dostoyevski, 19.yy Rus toplumuna dair bütün gözlem ve birikimlerini aktarıyor bu romanında. İnsanın iç dünyasını, …
Devamını gör »Passengers ve Yalnızlık
Passengers’ı hiçbir beklentim olmadan izledim. Her ne kadar “bilimkurgu diye girdik, aşk filmi çıktı” gibi yorumlar okumuş olsam da, bilimkurgu filmlerine bir şans verme taraftarıyımdır. Bu film ne bir Arrival, ne de bir Interstellar ile karşılaştırılabilir. Öte yandan, genel kanının aksine filmi beğendiğimi söylemeliyim. Passengers bir aşk hikayesinden çok öte, The Quiet Earth’ü (1985) anımsatan bir yalnızlık filmi. İnsanoğlu başkalarının …
Devamını gör »H. G. Wells ve Sosyalizm – 2. Bölüm: Görünmez Adam
Bugün pek çok bilimkurgu romanında kullanılan motiflerden biri olan görünmezlik, H.G. Wells’in 1897 yılında yayınlanan Görünmez Adam romanında bir bilim adamı olan Griffin’in toplumdan soyutlanma ve kimlik bunalımı gibi meselelerle mücadelesinin temel dayanağıdır. Görünmezlik motifi Plato’nun Devlet adlı eserinde kullanılmış olacak kadar eski bir motiftir. Zaman Makinesi romanında sınıfların net çizgilerle birbirinden ayrılması ve birlik beraberlik kavramlarının unutulmasıyla medeniyetin toplumculuk …
Devamını gör »