Etiket Arşivleri: x men

Ondan Kötüsü Yok: Michael Ironside

Michael Ironside

Sinema dünyasında sıkça “kötü adam” olarak tanınan oyuncular vardır. Oyunculuk kariyerlerinin önemli bir kısmında kötü adamı canlandırmış ve bununla ün yapmışlardır. Ülkemiz sinemasında bunun akla gelen ilk ve hâlâ en büyük temsilcisi merhum Erol Taş’tır. Dünya sinemasında da canlandırdığı kötü adamlarla meşhur olmuş çok sayıda oyuncu vardır. Yazımızın konusu olan Michael Ironside, uzun, başarılı ve etkileyici kariyeri boyunca sayısız filmde …

Devamını gör »

Yeni X-Men ’97 Hakkında Bildiklerimiz

x-men-97

2009’da Marvel Comics’i satın aldığında, Disney‘in günümüze kadar uzanacak bir çizgi roman filmleri hegamonyası başlatacağını kimse beklemiyordu. Disney, bunu Avengers filmleri ve Avengers üyelerinin solo filmleri ile yapmıştı. Başka çaresi de yoktu aslında. 1990’larda yaşadığı ekonomik sıkıntılar yüzünden X-Men, Fantastik 4’lü gibi önemli serilerinin film haklarını Fox’a, Spider-Man’i ise Sony’ye satmıştı. Yıllar içinde Disney, Sony ile anlaşıp Spider-man’i kendi filmlerine …

Devamını gör »

Bilimkurgu Alt Türlerinden Esinlenen Süper Kahraman Çizgi Romanları

Çizgi roman yazarlarının çoğu, özellikle Grant Morrison ve Mark Millar gibi ustalar, bilimkurgu tutkunu kimselerdir ve sevdikleri temaları kullanmayı severler. Özellikle ellerinde Batman gibi her yere çekebilecekleri bir kahraman varsa… Zaman Yolculuğu: The Return of Bruce Wayne Batman: The Return of Bruce Wayne, çizgi roman sektörünün muhtemelen en uçuk yazarı ve tutkulu bilimkurgu hayranı olan Grant Morrison’un tartışmalı klasiklerinden biri. …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerindeki Kötülük Timsali Karakterler #1

Darth Vader

Eğer filmlerde adeta kötülük yapmak için doğmuş karakterler yer almasaydı, şüphesiz ki çoğu filmi izlemek can sıkıcı olurdu. Başkahramanların bu kötü adamlarla –ve elbette kadınlarla- zorlu ve ölümcül mücadeleleri, onların zaaflarını ve güçlerini sınayarak gerçek potansiyellerini açığa çıkarmakta. Söz konusu bilimkurgu filmleri olduğundaysa işler biraz çetrefilleşiyor. Bu sefer kötülük, bazen bir uzaylı yaratığın bazen de bir robotun bedeninde vücut bulabiliyor, …

Devamını gör »

X-Men: Dark Phoenix Gişede Neden Başarısız Oldu?

Geçtiğimiz haftalarda gösterime giren X-Men: Dark Phoenix (Karanlık Anka), gişede beklenen performansı gösteremedi. Bunun sebebi sinemanın son dönem genel eğilimleriyle de alakalı olduğundan, esasında Dark Phoenix’in başına gelenlerden film sektöründeki herkesin çıkarması gereken pek çok ders mevcut. Dark Phoenix’in yönetmenliğini, Elysium, Marslı gibi başarılı filmlerin de yapımcılığını üstlenen Simon Kinberg gerçekleştirdi. Dark Phoenix’in, Kinberg’in ilk uzun metraj yönetmenlik deneyimi olduğunu …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasında 10 Cüretkar Kostüm

Bilimkurgu Sineması başlı başına bir şölen. Uzay gemileri, sunduğu teknolojileri, gelecek öngörüleri, hayal gücünü zorlayan karakterleri, ötelerdeki tuhaf gezegenleri, sürükleyici serüvenleri, hakkında kaleme alınan eserleri derken rengarenk ve ufuk açıcı bir gökkuşağı adeta. Öyle bir evren ki neresinden bakarsanız bir başka macera çıkıyor karşınıza. Biz de bu yazımızda size farklı bir pencere açalım ve Bilimkurgu Sineması’ndaki göz alıcı on kostümü sıralayalım …

Devamını gör »

Radyasyon Süper Güçler Kazandırabilir mi?

Radyoaktif bir örümceğin ısırması, fazla miktarda gama ışınına maruz kalmak, radyoaktif madde dolu varillerin üzerinize devrilmesi… Hepsini çizgi romanlarda okuyup, filmlerini izledik. Eğer Bruce Wayne ve Tony Stark kadar paranız yoksa veya Clark Kent gibi uzaydan gelmemiş iseniz tüm süper güçlerin kaynağı hep radyasyon olarak gösterildi. Peki günümüzden yaklaşık olarak 120 yıl önce keşfedilen radyasyon süper güçler kazandırabilir mi? İlk …

Devamını gör »

Marvel ve Bilimkurgu

Marvel Sinematik Evreni, son yıllardaki süper kahraman çılgınlığının en büyük sebeplerinden olduğu gibi insanları çizgi romanlara da çekti. Bu kültürel etki ve başarının en büyük sebeplerinden biri kaynak materyaldeki abartı kısımları atarak genel izleyicinin ilgisini çekecek bir sunum hazırlamasıdır. Bu taktiğin işe yaradığının en büyük göstergesi Christopher Nolan‘ın Dark Knight üçlemesidir. Serinin ilk iki filmi olabildiğince gerçekçi karakterlerle mümkün olan …

Devamını gör »

Mutasyon: Dost mu, düşman mı?

jennifer-lawrence-in-x-men-days-of-future-past

“Mutantlar. Keşfedilişlerinden bu yana korkuyla, şüpheyle ve çoğunlukla nefretle bakılıyorlar. Bugün tüm dünyada tartışma sürüyor: Mutantlar, evrim zincirindeki sonraki halka mı yoksa sadece varolmak için çabalayan yeni bir insan türü mü? Her halükarda cevap belli; insanlık hiçbir zaman bu dünyayı paylaşmak istememiştir.” -Profesör Charles Xavier Bilimkurgu, bilimin hayal gücüdür. Bilimin olmadığı yerde kurgusu da mümkün olmaz. Evrim ise, mutasyon ve …

Devamını gör »

Kısa Bilimkurgu Filmi: The Leviathan

Yönetmenliğini Ruairi Robinson’ın üstlendiği ve senaryosu ise Fight Club‘ın senaristi Jim Uhls tarafından yazılan bu müthiş kısa film, yayınlandığı günden itibaren tüm bilimkurgu aleminde bir heyecan dalgası yaratmayı başardı. 22. yüzyılda insan türü, pek çok gezegeni kolonileştirmiştir. Ne var ki ışıktan hızlı seyahati sağlayabilmek için, yalnızca dev uçan yaratıkların yumurtasında bulunan egzotik bir maddeye gereksinim vardır. Ve çok geçmeden av …

Devamını gör »