Etiket Arşivleri: Westworld

Bilimkurgu Yapımlarındaki Habis Bilgisayarlar #2

bilimkurgu bilgisayar yapay zeka

Bilgisayar denince edebiyatta, sinemada ve televizyonda büyük yer kaplayan envai çeşit hayali ve sahte cihaz akla geliyor. Elbette bu kurgusal cihazların hepsi de sütten çıkmış ak kaşık değil. Hatta bazısı var ki sinsiliği, çıkarcılığı ve kötücüllüğüyle kabuslarımıza bile girdi. İşte bilgisayarların içinden çıkan bu kötü örnekleri hatırladığımız yazı dizimizin ikinci bölümüyle tekrar karşınızdayız. Türlü marifetlere imza atan bu kötü çocukları …

Devamını gör »

Son Sezonuyla Hayal Kırıklığı Yaratan 10 Bilimkurgu Dizisi

lost son dizi

Bilimkurgu, dünya ile kısıtlı olmayan mekânları ve gökyüzünün ötesine ulaşan hikâyeleri ile büyük potansiyele sahiptir. Bu potansiyelden sonuna kadar yararlanan yapımların başında ise diziler gelir. Bir filme sığmayacak uzun soluklu maceraları merkezine alırken, bizleri de her bölümde yeni olay örgülerinin içine atar. Hatta öyle diziler vardır ki, milyonlarca insanı sezonlar boyunca peşinden sürüklemeyi başarır. Sevdiğimiz, karakterleriyle bağ kurduğumuz o güzel …

Devamını gör »

Ulaşımın Geleceği ve Bilimkurgu

ucan-araba

Pandemi öncesinde bir işe gidiş geliş için yürümeyi, araba veya toplu taşıma kullanmayı seçebilirdiniz. Hatta yolculuk paylaşım uygulamaları sayesinde ortak bir arabada, bir motorda yolculuk talebinde bulunabilirdiniz. Yürüyüş yaparken kalabalık bir caddeden geçmek zorunda kalabilir, motosikletlerden, kuryelerden kaçarak yoğun kavşaklardan karşıya geçmeniz gerekebilirdi. Pandemi çoğu kişi için işe gidiş geliş şeklini değiştirdi, şehirler arasında da hareket etmeye başladık. Belediyeler daha …

Devamını gör »

Blade Runner’dan Westworld’e: Bilimkurguda Fabrikasyon Kadınların Tarihi

Blade-Runner-2049

Bilimkurgu yapımlarında insan eliyle üretilmiş olan “fabrikasyon” kadınlar, ekseriyetle erkek fantezilerine hizmet eden nesneler olarak kullanılırlar. Bu, bir tür klişeye dönmüştür artık. Lakin tüm film klişelerinde olduğu gibi bu klişe de tersine çevrilip eleştirilebilir ve hatta tamamen ortadan kaldırılabilir. Gelin şimdi bu fabrikasyon kadınların tarihine biraz yakından bakalım… Kadın nedir? Doğurma kabiliyetinden dolayı yaratıcı güce sahip olan biri midir? Ya …

Devamını gör »

Bilimkurgu Giderek Daha Karanlık Anlatılara mı Yöneliyor?

black mirror

Bilimkurgu, popülerliğe ulaştığı 50 ve 60’lı yıllardan bu yana insanlığın mevcut durumunu doğrudan hedef almasına gerek kalmadan eleştirebilecek bir tür olageldi. On yıllardır bilimkurgu yazarları ve senaristleri, hem kitlelerinin ilgisini çekip onları kendilerine bağlayacak hem de kendileri ve içinde yaşadıkları dünya hakkında düşünmeye zorlayacak paralel gerçeklikler yaratıyor. Bilimkurgu, doğası gereği özellikle de sinema alanında hep sınırları zorlayan ve hem anlattıkları …

Devamını gör »

Bilimkurguda Portatif Telefon ve Tabletler

Bilimkurgu eserlerinde, özellikle film ve dizilerde kullanılan cihaz, aksesuar ve gereçler her zaman ilgi çekmiştir. Örneğin, ilk Matrix filmi gösterime girdiğinde başlattığı “Matrix Gözlüğü” ve Nokia cep telefonu kasırgasını yaşı yetenler hatırlayacaktır. Tabii Matrix Resurrection’la birlikte Nokia, 8110 4g’yi piyasaya sürme fırsatını kaçırmadı. Bu yazıda filmlerde ve TV şovlarında onlarca yıldır gördüğümüz bükülebilen, katlanabilen ve hatta gazete gibi dürülebilen ekranlara …

Devamını gör »

Black Mirror Tadında 15 Bilimkurgu Filmi

black mirror gibi filmler cam

2011’in Aralık ayındaki çıkışından bu yana Black Mirror, dünya çapında büyük bir şöhret kazandı. Netflix’e geçince dizinin şöhreti giderek daha da büyüdü, iki tane de Emmy Ödülü kazandı. Dizinin bu katlanarak artan şöhreti belki de Netflix’in son zamanlarda kendine çekmeyi başardığı teknoloji delisi ve topluma adeta düşman kesilen “millenial” nüfusuna bağlı. İnsanlar geleceğin hep kasvetli ve korkunç olacağından bahseder. Black …

Devamını gör »

Michael Crichton’ın Eserlerinden Uyarlanan Filmler

michael-crichton filmleri

Michael Crichton hem Jurassic Park‘ı hem de Westworld‘ü yaratmış olabilir, ancak ünlü yazarın bunlardan başka film uyarlamaları da bulunuyor. Bir değil, iki ikonik bilimkurgu franchise’ı yaratmasıyla ünlü olan yazar, heyecan verici hikâye anlatımını iyi işlenmiş karakterler ve başarılı konseptlerle birleştirebilen nadir yeteneklerden. Zaten Westworld ve Jurassic Park’ın yeni uyarlamalarının halâ yapılıyor olması, Crichton’ın bir yazar, senarist ve yönetmen olarak çekiciliğini …

Devamını gör »

Fringe’in Yaratıcısından Yeni Dizi: Debris

debris

Yeni NBC bilimkurgu dizisi Debris (Enkaz), oldukça “The X-Files”vari görünüyor. Dizide biri erkek diğeri kadın iki hükümet ajanı, parçalanıp Dünya’ya düşen bir uzay aracının tetiklediği tuhaf olayları incelemek üzere Batı Yarıküre’ye seyahat ediyor ve uzaylı enkazının fizik kurallarını değiştiren parçalarıyla başa çıkmaya çalışıyor. Debris’yi The X-Files’dan farklı kılan şey, Jonathan Tucker ve Riann Steele tarafından canlandırılan ajanların, olayların gerçekliği konusunda …

Devamını gör »

Üçüncü Sezonuyla Westworld

İkinci sezonun finalindeki kan banyosundan sonra eğlence parkı kapatılmıştı –en azından şimdilik– ve biz de simülasyondan çıkıp gerçek hayata girmiştik. Kasvetli ama ışıltılı bir gelecekti bu. Succession dizisindeki Tom’un bekarlığa veda gecesinden esintiler taşıyan bir gelecek… Kafayı bulmuş karakterlerden biri diğerlerine bütün sezon boyunca havada asılı kalacak olan bir soru soruyor: Ya bu bir simülasyonsa ve şu park da simülasyonun …

Devamını gör »