Etiket Arşivleri: Waterworld

david-twohy-riddick

David Twohy: İsmi Filmlerinin Gölgesinde Kalan Adam

Kimi yönetmenler vardır, adları âdeta bir markaya dönüşmüştür. Çektikleri birbirinden başarılı filmler, onların da adını markalaştırmıştır. Steven Spielberg, bu konuda dünyadaki en ünlü yönetmen ve hatta markadır. Kimi yönetmenler vardır, onlarınsa eserleri kendi adının önüne geçmiştir. Filmleri sinemaseverler tarafından tanınsa da, kendi adlarını bilen yok denecek kadar azdır. İşte David Twohy de bunlardan biridir. Özellikle bilimkurgu sinemasına nice yapıtlar kazandırmış, …

Devamını gör »

The Postman ve Waterworld: Haksızlık mı Edildi, Az Bile mi Yapıldı?

Kevin Costner… 18 Ocak 1955 Kaliforniya doğumlu oyuncu, yapımcı ve yönetmendir. Sıkı bir western hayranıdır. Kariyerindeki filmlerin ve dizilerin önemli bir bölümü western türündedir. Amerikan kültürünün her şeyine aşık bir adamdır. Hatta şu anda sinema uğraşısı dışında ‘Modern West‘ adlı bir country grubunun da gitar ve vokalidir. Kimi yönetmenler vardır, Oscar aldıktan sonra tabiri caizse rahatlar ve artık ödüle değil …

Devamını gör »

Amerikan Post-Apokaliptik Bilimkurgu Sineması #5: 1990’lar

Post-apokaliptik filmler 1990’larda özellikle dönemin ilk yarısında olmak üzere, halen yoğunluğunu sürdürse de, 80’lere göre daha azdır.  Bununla birlikte blockbuster filmlerin üretimi daha fazladır. Felaketin nedenleri konusunda, virüs, ekolojik ve dışsal nedenlere doğru çeşitleme söz konusudur. Dönemin modası dövüş sanatları ve vücut geliştirme, bedenin ifşası hemen pek çok filmin arka fonunda yer almaktadır. Ayrıca hem sinemanın hem de edebiyatın çeşitli …

Devamını gör »

Gişede Umduğunu Bulamayan Bilimkurgu Filmleri #1

Genel olarak yedi sanat dalından bahsedilir: Resim ve heykel, müzik, tiyatro, dans, edebiyat, mimari (yapı) ve sinema. Ancak sinema bir sanat dalı olduğu kadar, aynı zamanda ticari bir sektördür de. Çünkü kamera arkasında ve önünde emek veren herkese ödenen para, reklam, dekor, efektler gibi birçok kalemden ötürü oluşan giderin karşılanabilmesi için belirli bir miktarda gelirin de elde edilmesi gereklidir. Bu …

Devamını gör »

Bilimkurguda Çevreci Eleştiri

İnsanlık, yüzyıllar boyunca içinde yaşadığı çevreyi kendi amaçları doğrultusunda şekillendirmiş, sadece barınma için kullanmakla kalmamış, kar amacı güden tüm eylemlerine alet etmiştir. Endüstri devriminin hız kazanmasıyla insanlığın çevreye yapmış olduğu tahribat had safhaya ulaşmıştır. Tüketime dayalı sermayeci toplum düzeninin dünyaya egemen olmasıyla birlikte insan ile çevrenin bir bütünü oluşturmasından ziyade çevrenin insana ait olduğu görüşü yaygın olarak benimsenmiştir. Tüm bunlara …

Devamını gör »