Etiket Arşivleri: Walter M. Miller Jr.

Post-Apokaliptiğin Edebi Zirvesi: Leibowitz İçin Bir İlahi

Dünyada iki süper güç vardı bir zamanlar ve bu ikisi birbirini bitirmeye kafayı takmış durumdaydı. Ötekini korkutmak ve gerekirse hızla yeryüzünden silmek için durmadan yeni silahlar çıkarıyorlardı. Nagazaki ve Hiroşima’da patlayan atom bombaları bu yeni silahlara kıyasla çata pat düzeyinde kalıyordu. İnsanlar bir gün bu nükleer bombalardan birinin her şeyi sona erdireceğini düşünüyor ve korkuyordu. Bu korku bilimkurguya epey yansıdı. …

Devamını gör »

Tek Romanla Ölümsüzleşen Bir Yazar: Walter M. Miller Jr.

Walter M. Miller, JR. 1961 yılında Hugo Ödülü kazanan ünlü distopyası A Canticle for Leibowitz (Leibowitz İçin Bir İlahi, İthaki) ile tanınır. Bu, Miller’ın hayatta olduğu süre içinde yayımlanan tek romanıydı. İkinci romanı Saint Leibowitz and the Wild Horse Woman, 1997 yılında ölümünden sonra ortaya çıktı. Her ikisi de Miller’ın dini kaygılarını ve sahip olduğu karamsar Spenglerian vizyonunu yansıtıyordu. Bu vizyona …

Devamını gör »

Bilimkurgu ve Nükleer Enerji

Nükleer enerjinin ortaya çıkışı Albert Einstein’ın ünlü ‘Görecelik’ kavramına dayanır. Bu formülde görülebileceği gibi az bir miktar madde sayesinde oldukça fazla enerji elde etmek mümkün olacaktır. Zaten BK yazarlarının da binlerce ışık yılı uzaklıktaki gezegenlere, yıldızlara gidebilecek uzay gemilerinin yakıt sorununu bir yoldan halletmeleri gerekmektedir. Çünkü bugünün teknolojisine sahip uzay araçları tonlarca sıvılaştırılmış yakıtı beraberlerinde götürmek zorundadırlar ve ancak Dünya’dan …

Devamını gör »
captain video 3

Kaptan Video ve Onun Video Kolcuları

Bu yazımızda başlangıçlardan bahsedeceğiz. Daha doğrusu bilimkurgunun kitaplardan çıkıp önce sinemalara, daha sonra da televizyona ve nihayetinde de hayatımızın neredeyse her noktasına nasıl ulaştığını konu edeceğiz. Hemen her şey gibi, bilimkurgunun da kitap sayfalarından, aylık ve haftalık dergilerden çıkmasının, hızla popüler olmasının bir başlangıcı var. Ve o başlangıca ulaşmak için önce küçük bir zaman yolculuğu yapmamız gerekiyor. Bu yolculuğa var …

Devamını gör »
bilimkurguda-tanri

Bilimkurguda Tanrı Figürleri

“Bir kez bilincin üzerine yükseldi mi, geleneksel dinin tanrısı yalnızca bilimkurgu kaynakları tarafından temsil edilebilecek bir çeşit bulut haline gelir.” – Harold Bloom Arthur C. Clarke‘ın Çocukluğun Sonu adlı romanının bir yerinde “insanlık tanrılarından vazgeçti” ifadesi yer alır. Fakat aynı romanda bu kayıptan sonra dünyanın egemenliğini devralan iyi niyetli uzaylılar da Üst Zihin (Overmind) adını verdikleri ve gezegenden gezegene atlayarak gelişmiş …

Devamını gör »

Bilimkurgu Edebiyatının Sosyal ve Politik Yönü

Bir çok insan hala bilimkurgunun işe yaramaz, değerlendirmeye değmez bir kaçış edebiyatı olduğunu düşünüyor. Doğru, bazı bilimkurgu eserleri sadece vakit geçirmek veya eğlendirmek için yazılmış olabilir; ama hepsi değil. Özellikle bilimkurgunun kaşıç edebiyatı olduğunu söyleyenlere J.R.R. Tolkien’in fantezi edebiyatı için kullandığı cevap verilebilir: “Kaçma ihtimali en çok gardiyanları telaşlandırır!” Bununla beraber iyi bilimkurgu eserleri okuyucusunu düşündürür, “eğer şöyle olursa, olsa …

Devamını gör »