İlk günden itibaren Star Trek, tüm büyük bilimkurgu yapımları gibi politikti. Her zaman dünyayı açıklamaya ve gelecek için umut vermeye çalıştı. Ne zaman yeni bir Star Trek dizisi veya karakteri ortaya çıksa ve içinde bir tür güncel sosyal mesaj içerse, kaçınılmaz olarak birileri diziden ve karakterden hoşnutsuz olduğunu belirtir. Bu tür yorumlarda bulunanlar genellikle dizinin çok politik hâle geldiğinden yakınır. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Walter Koenig
Star Trek VII: Generations
Oldukça özgün bir hikaye çizgisine, tanıdık karakterlere, birinci sınıf özel efektlere ve Kirk (William Shatner) ile Picard (Patrick Stewart) arasındaki uyuma rağmen, yedinci Star Trek filmi ile ilgili tatmin edici olmayan bir şeyler vardı. Sorun şu ki, Star Trek: Generations inkar edilemez biçimde büyük bir sinema filmi olsa da, çoğu zaman Next Generation televizyon dizisinin abartılı ve çift uzunlukta bir …
Devamını gör »Star Trek VI: The Undiscovered Country
6 Aralık 1991’de, Atılgan’ın ilk ekibi son macerasına çıktı. Star Trek VI: The Undiscovered Country, Kaptan Kirk’ün kendi önyargılarıyla yüzleşmesini ve Klingon İmparatorluğu ile düşmanlıkların sona ermesini Berlin Duvarı’nın yıkılması için bir alegori olarak kullandı. Böylece gelmiş geçmiş en karanlık ve en bilindik Star Trek filmlerinden biri ortaya çıkmış oldu. Belirgin bir şekilde yaşlanan Atılgan ekibinin görünüşteki son yolculuğu olan …
Devamını gör »Star Trek III: The Search for Spock
The Search For Spock başlığına sahip bir filmde Spock’ın bulunmama gibi bir ihtimali zaten yoktu. Filmi Leonard Nimoy‘un yönettiği de göz önüne alındığında sorulması gereken asıl soru şu: Peki bu arayış keyif veriyor mu? Cevap, en azından hikaye akmaya başlayana kadar, evet. Malum, bir önceki The Wrath of Khan filminde Spock’ı kaybetmiş, hatta ardından duygusal bir veda töreni bile düzenlemiştik. …
Devamını gör »Star Trek II: The Wrath of Khan
Spock‘ı diğer Star Trek karakterlerinden ayıran önemli bir özelliği vardır. O yarı insan, yarı Vulkan’dır ve davranışları da buna uygun olarak değişiklik gösterir. Vulcan mantık dsiplinine bağlı yaşamaya çalışsa da, zaman zaman insani tarafının önüne geçmekte güçlük çeker. Bu zamanlarda onu kendisinden beklenmeyecek davranışlar sergilerken izleriz. Karakterimiz, ikinci Star Trek filmi olan The Wrath of Khan‘da da böyle bir seçim …
Devamını gör »Efsanevi Bilimkurgu Gemisi: Enterprise NCC-1701
“Yeni dünyalar keşfetmek, yeni uygarlıklar aramak, daha önce hiç kimsenin gitmediği yerlere cesurca gitmek…” Uzay Yolu (Star Trek) dizisinin her bölümünün başında Kaptan Kirk’ün sesinden bu kelimeler tekrarlanır. Ardından da uzay gemisi Atılgan’ın çeşitli yönlerden görüntüsü ekranda belirir. Biz izleyiciler olarak o zaman anlarız ki, hiç kimsenin daha önce gitmediği yerlere bu uzay gemisi ile gidilecektir. Türkçe’de Atılgan olarak bilinen …
Devamını gör »Bir Bilimkurgu Klasiği: Star Trek (Uzay Yolu)
Artık bir efsane haline gelen Star Trek’in (Uzay Yolu) ABD’de ilk gösterildiği yıllarda izlenme oranı açısından son derece başarısız olduğunu ve izlenme sıralamasında ilk 50 arasına bile giremediğini belirtmek gerekiyor. Sonradan anlaşılan dahiler gibi Star Trek de hak ettiği değeri yayından kaldırıldıktan sonraki tekrar gösterimleri sırasında yakalamıştır. Star Trek’in fikir babası Gene Roddenberry’dir. Yazar ve yönetmen Roddenberry, 1960’ların başında umut …
Devamını gör »