Etiket Arşivleri: Virüs

12 Monkeys: Deliliğin Vebası ve Gilliam’ın Anarşist Rüyası

“Aralarında belli bir mesafe yoksa ne gerçekten söz edilebilir ne de düşselden.” Simülakrlar ve Simülasyon’da, bu cümleden hemen önce, “O eski günlere özgü güzelim bilimkurgusal düşsellik ölmüş ve yerini başka şeyler almaya başlamıştır,” der Baudrillard. 12 Monkeys (12 Maymun), Terry Gilliam’ın Baudrillard’ya ve onun hipergerçekliğine “hodri meydan” deyişi gibidir. Terry Gilliam… Sinemanın anarşist masalcısı, rüya ressamı, espri anlayışı olan Kafka’sı, …

Devamını gör »
Sweet Tooth

Post-Apokaliptik Bir Masal: Sweet Tooth

Yakın dönemin en etkili ve okunması gereken çizgi romanları arasında gösterilen Sweet Tooth, incelemede de bahsettiğimiz üzere usta kalem Jeff Lemire’in en başarılı eseriydi. Serinin Robert Downey Jr. yapımcılığında Netflix dizisine uyarlanacağı haberi ise hayranları heyecanlandırmıştı. Nihayet beklenen uyarlama geldi ve dizinin sekiz bölümden oluşan ilk sezonu Netflix’teki yerini aldı. Öncelikle belirtelim ki Sweet Tooth gerçekten başarılı bir dizi. Netflix bu …

Devamını gör »

Kanda Aranan İpucu Nobel Ödülü’nü Kazandırdı

Hepatit C, günümüzde artık tedavi edilebiliyor. Çünkü hastalığın arkasındaki virüsün keşfiyle Harvey Alter, Michael Houghton ve Charles Rice bunun yolunu açtı: Ayrıca bu keşifleri onlara Nobel Tıp Ödülü’nü getirdi. Koronavirüs salgınının ardından, bu yıl birçok küresel sağlık sorunu arka plana atılmak zorunda kaldı. Ancak sadece koronavirüs değil, bulaşıcı hastalıklar her zaman insanlar için zaten bir sorun olmuştu. Bunlardan biri de …

Devamını gör »

Virüs Yiyen Canlı Keşfedildi

Bilim insanları ilk kez, özellikle virüsleri gıda olarak kullanan tek hücreli organizmalar keşfetti. Virüslerin konakçı spektrumunda sadece insanlar değil, aynı zamanda diğer memeliler, omurgasızlar, mantarlar, bitkiler, hatta bakterileri de bulunuyor. Kısacası virüsler için, dünyadaki neredeyse tüm canlılar ve bölgeler yaşam alanı konumunda. SARS-CoV-2 örneğinden de anladığımız gibi, virüslerin yüksek uyum yetenekleri ve hızlı yayılabilmeleri, onları gezegenin en başarılı sakinleri yapıyor. …

Devamını gör »
riems

Dünyanın En Tehlikeli Adalarından Biri: Riems

Masmavi su, minik kulübeler ve rüzgârda hafifçe sallanan yeşil sazlıklar… Baltık Denizi’ndeki küçük bir Alman adası olan Riems‘e uğrayan gezginler, burayı bir tatil yeri sanabilir. Ancak adanın içine doğru biraz daha yürürseniz bir anda yüksek duvarlar ve dikenli tellerle karşılaşıyorsunuz. Üstelik bu engellerin arkasında, dünyanın en tehlikeli araştırma tesislerinden biri var. Almanya’nın kuzey doğusundaki 1,3 kilometre uzunluğunda bir ada olan …

Devamını gör »

Yeniden Çekilse de İzlesek Dediğimiz 10 Bilimkurgu Filmi

Harika hikâyelere sahip olduğu hâlde, çeşitli sebeplerle yerle yeksan olmuş o kadar çok bilimkurgu filmi var ki… Bu başarısızlıklar için stüdyoların müdahalesi, sette çıkan hadiseler ya da ana akım medyanın ilgisizliği suçlanabilir. Suç hangisinde olursa olsun, bu filmlerin yıldızı parlama fırsatı bulamadı. Şimdi gerçekten harika hikâyelere sahip olan ve ikinci şansı hak eden 10 bilimkurgu filmine bir göz atalım… Sphere …

Devamını gör »
bilimkurgu koranavirus salgin

Bilimkurgu, Koronavirüs Salgınını da Önceden Gördü!

Mark Twain’in de dediği gibi, “Gerçekler kurgudan daha mı garip?” Karantina günlerinde insanlar da benzer sorular soruyor. Peki romanlarda, bugün tüm yaşananlar önceden tahmin edilmiş miydi? Aslında salgın hastalıklar üzerine kurulu kıyamet senaryolarıyla birçok kitapta ve filmde karşılaşılmıştı. Sosyal medyada büyük yankı uyandıran Dean Koontz’un “The Eyes of Darkness” romanı, günümüzden 39 yıl önce yazılmış bir kehanet kitabı olarak görüldü. …

Devamını gör »

Virüsler Hayvanlardan İnsanlara Nasıl Sıçrar?

Bu sorunun cevabını iyi anlamak, aynı zamanda virüslerden korunmak için insanlığın atacağı ilk adım. Yarasalarda görülen SARS-CoV-2 virüsünün de daha sonra muhtemelen başka bir hayvan yoluyla insanlara atladığı tahmin ediliyor. Ara konağın bir pangolin türü olduğu düşünülüyor. Sorulması gereken soru ise, tür bariyeri üzerinde böyle bir sıçrama nasıl meydana geliyor? Yeni korona virüsü gibi zarflı virüsler neden bu kadar salgın …

Devamını gör »

Oyunlarda 10 Yıkıcı Salgın!

The Last of Us, Resident Evil, Sunset Overdrive, The Division… Hepsinin ortak yanı, salgınları ele alan oyunlar olmaları. Ancak, belirli oyun pandemilerini sürekli büyüyen zombi istilasına karşı öne çıkaran nedir? Aşağıdaki liste, salgınların egemen olduğu oyun dünyasından bir kesit sunuyor. The Division Video oyunları hayal ürünü senaryolara dayanmakla birlikte, bizi en çok korkutanlar gerçeğe en çok yaklaşanlar oluyor. Zombilere inanmak …

Devamını gör »

Salgın Temalı 7 Bilimkurgu Animesi

Salgın filmleri, salgın dizileri derken sıra salgın animelerine geldi. Dünyanın kaderini, dönüşü olmayan şekilde değiştiren o virüs, bazen bir hamam böceği, bazen bir android, bazen de insanın ta kendisi olarak karşımıza çıkıyor. Henüz yeteri kadar salgın temalı yapım izlemediyseniz ya da “bir animemiz eksikti!” diyorsanız eksik kalmayın, sizi listemize alalım. Black Bullet 2021 yılında insanlık, “Gastrea” olarak bilinen bir virüs …

Devamını gör »