“Platon’un farkına vardığı gibi, dünyanın ruhunda bir delilik damarı vardır. Diğer bir deyişle, evrenin kendisi ve onun arkasındaki zihin delidir. Bu nedenle gerçeklikten kopmamış olanlar delilikle temas halindedir.” 1974 yılı Mart ayında Philip K. Dick (PKD) geçirdiği zorlu diş ameliyatı nedeniyle evinde acı içinde kıvranmaktadır. Eşi Beth’ten eczaneye telefon etmesini ister ve sabırsızlıkla eczacının eve göndereceği ilacı beklemeye başlar. Nihayet …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: VALIS
Kısa Bilimkurgu Filmi: Valis
Slovak asıllı Adrián Adamec‘in yazıp yönettiği Valis, kontrolden çıkan yapay zekânın gölgesindeki bir dünyayı anlatıyor. 2020 yılında, kendi kendini geliştirebilen yapay zeka üretme çalışmaları başlar. Önceleri her şey yolundadır. Yapay zekâ sayesinde suçun önüne geçilmiş, huzur ve refah dolu bir düzene adım atılmıştır. Ancak henüz test aşamasındaki yeni yapay zeka yazılımının kontrolden çıkmasıyla her şey tersine döner. Artık üstün zeka …
Devamını gör »Fibonacci Serisinden Popüler Kültüre
Bilimkurgu ve gerilim yazarları, gizemleri ortaya çıkaran, gizli kodlar ve gizli formüller içeren döngüsel hikayeler yazmayı severler. Bu tarz gizemleri oluşturmada da genellikle matematiğe başvururlar. Gizem oluşturmada matematikçiler de yazarlardan geri kalmaz. Örneğin Orta Çağ’da yaşamış en büyük matematikçilerden biri olan ve Fibonacci (Bonaccio’nun oğlu) olarak da bilinen Leonard da Pisano kendi adını taşıyan bir dizi sayı geliştirdi ve doğanın, evrenin …
Devamını gör »Philip K. Dick’in Matrix Öngörüsü
Philip K. Dick 1963 yılında “Yüksek Şatodaki Adam” romanı ile Marion Zimmer Bradley ve Arthur C. Clarke gibi bilimkurgunun önemli yazarlarını geride bırakarak, türün en değerli ödülü olan Hugo Ödülü’nü kazandı. The Guardian gazetesi bu roman için “Kitapta hiçbir şey göründüğü gibi değil. Karakterlerin birçoğu gerçekte iddia ettikleri kişi değiller ve birçok araç da sahte…” yorumunu yapmıştır. İkinci Dünya Savaşı’nı …
Devamını gör »