Etiket Arşivleri: Uzay Yolu

Gene Roddenberry ve Isaac Asimov

Gene Roddenberry ile Isaac Asimov’un Star Trek Tartışması

Tupac-Biggie, Ali-Frazier veya Apple-Microsoft kavgalarını unutun; bir dönem bilimkurgu çevrelerinde Isaac Asimov ile Gene Roddenberry arasındaki tartışma konuşuluyordu... Kasım 1966’da, Star Trek‘in prömiyerinden iki ay sonra, ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov, o dönemdeki birçok bilimkurgu dizisinde rastlanan bilimsel yanlışlar hakkında sert bir makale yazdı. Gene Roddenberry, TV Guide‘de yayımlanan bu yazıya oldukça içerledi. Cevaben Asimov’a, Star Trek‘i olabildiğince gerçeğe uygun …

Devamını gör »

Star Trek’teki Ataların Kısa Tarihi

Star Trek: Discovery‘nin son sezonunda ekip, geleceği tehdit eden bir yapay zekâyla ya da galaksi dışından ölümcül bir güçle uğraşmıyor; Star Trek evreninde karşımıza çıkan çoğu türün neden az çok insana benzediğine dair temel gizemleri araştırıyor. Sezonun ilk bölümü Red Directive‘de, kadim Atalar tarafından kullanılan teknolojinin gizemi araştırılıyor. Peki kim bu Atalar? Jean-Luc Picard, türler arası uzaylı DNA’sının sırları hakkında …

Devamını gör »
star trek - Tomorrow is Yesterday kapak

Bir Star Trek Kehaneti: Tomorrow is Yesterday ve Ay’a Yolculuk

Daha önceki yazılarımızdan birinde bilimkurgu için şu ifadeleri kullanmıştık: “Bilimkurgu bize sınırsız hayal edebilme imkânı tanır. Bilimin önünden koşup ona yön verir, akıllara sorular düşürüp cevapları bulmaya teşvik eder. Bugün için mümkün olmayanı düşletir, bunu yarın mümkün kılabilmek için heveslendirir. Ya da yarın için korkulanı gösterip bugünden uyarı verir. Bilim ve teknoloji ilerledikçe o da gözünü daha yükseğe diker, daha …

Devamını gör »
Star Trek Strange New Worlds

İkinci Sezonuyla Star Trek: Strange New Worlds

İlk sezonuyla izleyiciye özlediği Star Trek ruhunu hatırlatan Star Trek: Strange New Worlds, ikinci sezonuyla da aynı çizgide bir seyir sunuyor. İlk sezondan farklı olarak karakterlere daha fazla odaklanan yeni sezonda, her bölüm o bölümde karşılaşılan olayların merkezinde bulunan mürettebatın bakış açısından anlatılıyor. Aslında Star Trek gibi bir evrende, tek tek karakterlere ve onların duygularına eğilmek bir risk oluşturabilir. Zira …

Devamını gör »
picard sezon 3

Üçüncü Sezonuyla Star Trek: Picard

Star Trek, kırk yılı aşkın bir süredir büyük başarı yakalayan The Wrath of Khan‘ın gölgesinde yaşıyordu. Hâlâ yaygın olarak Star Trek’in en iyi iki saati olarak kabul edilen Kirk ve Spock’ın bu ikinci büyük beyazperde macerası, sonraki tüm Star Trek’lerin kıyaslandığı yüksek standart olma özelliğini koruyordu. Ama artık, Star Trek: Picard‘ın heyecan verici üçüncü sezonuyla birlikte ciddi bir rekabet oluştuğu …

Devamını gör »
star trek hemmer

Kahraman Olmaya Engel Yok: Hemmer, Diğerleri ve Bozuk Olanı Düzeltmek

Fiziksel ya da zihinsel engeli olan kahramanlarla karşımıza çıkan eserlerin sayısı ne yazık ki fazla değil. Bilimkurgu engelli bir kahraman tasarlamak için zor bir tür gibi gelebilir. Aslında yalnızca hayal ederek mevcut koşulların ve sınırların dışına çıkılabildiği düşünüldüğünde, tam aksine belki de bunun en mümkün olduğu tür bilimkurgudur. Her ne kadar sayıca yetersiz olsa da bilimkurgu, gerek kitaplar ve çizgi …

Devamını gör »
star trek tng measure of a man

Robot Hakları ve İnsanlığın Geleceği: The Measure of a Man

Otomasyon teknolojilerinin gelişmesiyle beraber insan hayatındaki rolü hızla artan robotlar, hiç şüphesiz geleceğimizde de büyük bir yer kaplayacak. İşin teknik boyutu bir kenarda gelişirken, etik ve felsefi sorunların da benzer bir çabayla ve büyük bir dikkatle tartışılması gerekiyor, aksi takdirde bu teknolojinin de insan tarihindeki birçok buluş gibi “kötü ellere geçmesi” veya olumsuzluklara sebep olması ve geçmişte yapılan hataları tekrarlatması …

Devamını gör »
Star Trek Strange New Worlds kapak

Birinci Sezonuyla Star Trek: Strange New Worlds

Anson Mount‘ın Star Trek evrenine gelişi, iyi idare edilemeseydi bir figüran gösterisine dönebilirdi. Ancak bunun aksi oldu. Yıldız Gemisi Atılgan’ın asıl kaptanı Christopher Pike‘ın dönüşü, sadece Star Trek: Discovery’nin bir sezonunu güzelleştirmekle kalmadı, aynı zamanda 90’ların efsanevi Star Trek TNG ve Deep Space Nine serilerinden bu yana, tüm bir sezon olarak ele alındığında Star Trek evreninin en iyisini ortaya koyan …

Devamını gör »
star trek picard

İkinci Sezonuyla Star Trek: Picard

Galiba ne dilediğimize dikkat etmeliyiz! Star Trek: Picard‘ın ikinci sezonundan başka hangi dersi alabiliriz ki? Patrick Stewart‘ın birkaç yıl önce ikonik Jean-Luc Picard rolüne geri döneceği duyurulduğunda, bu herhangi bir Trekkie’nin umabileceğinden çok daha fazlasıydı. Kaptan Picard sonunda hak ettiği finale kavuşacaktı! Ancak bu kadar baştan savma bir dizi izleyeceğimizi nereden bilebilirdik? Başkarakteri ile The Next Generation günleri arasına bir …

Devamını gör »

Star Trek Her Zaman Politikti

İlk günden itibaren Star Trek, tüm büyük bilimkurgu yapımları gibi politikti. Her zaman dünyayı açıklamaya ve gelecek için umut vermeye çalıştı. Ne zaman yeni bir Star Trek dizisi veya karakteri ortaya çıksa ve içinde bir tür güncel sosyal mesaj içerse, kaçınılmaz olarak birileri diziden ve karakterden hoşnutsuz olduğunu belirtir. Bu tür yorumlarda bulunanlar genellikle dizinin çok politik hâle geldiğinden yakınır. …

Devamını gör »