Etiket Arşivleri: Ulaşım

Ulaşımın Geleceği ve Bilimkurgu

ucan-araba

Pandemi öncesinde bir işe gidiş geliş için yürümeyi, araba veya toplu taşıma kullanmayı seçebilirdiniz. Hatta yolculuk paylaşım uygulamaları sayesinde ortak bir arabada, bir motorda yolculuk talebinde bulunabilirdiniz. Yürüyüş yaparken kalabalık bir caddeden geçmek zorunda kalabilir, motosikletlerden, kuryelerden kaçarak yoğun kavşaklardan karşıya geçmeniz gerekebilirdi. Pandemi çoğu kişi için işe gidiş geliş şeklini değiştirdi, şehirler arasında da hareket etmeye başladık. Belediyeler daha …

Devamını gör »

Uçan Arabaların Geleceği: Bir Piyasa Yoklaması

ucan araba

Otomobil, yaygınlaştığı ilk yıllarda üst tabaka tarafından lanetlenmişti. Çünkü otomobil sayesinde büyük kitlelerin elde ettiği güç artık yadsınamaz bir hâle geliyordu. Otomobil, bireylerin elde ettiği gücün bir sembolü sayılabilir. Gelecek hayallerinde hep uçan arabaların olması da şaşırtıcı değil. Çünkü insanların en büyük hayallerinden biri de uçmaktır. Otomobil bireylerin elde ettiği gücü hayata geçirmişken, insanların en büyük hayallerinden biri ile neden …

Devamını gör »

Günümüz Teknolojisiyle 2050’de Dünya

2050 teknoloji

Her ne kadar birçok insan gelecekten korksa da, 2050 yılına gelindiğinde muhtemelen dünyamız bugünkünden çok daha farklı olacaktır. İklim değişikliği, artan nüfus, pandemi, doğal kaynak gibi zorluklar önümüzdeki 10 yılda tüm dünyayı meşgul edecektir. Ancak devam eden sosyal ve ekonomik ilerlemeler, bilim ve teknolojideki tüm yenilikler düşünüldüğünde iyimser olmak için de sebeplerimiz var. Bilgisayarlar, Yapay Zekâ ve Robotlar Var olan …

Devamını gör »

NASA’nın Üzerinde Çalıştığı 5 Bilimkurgusal Teknoloji

nasa bilimkurgu teknoloji proje

Ay’da mobilize manyetik yollar, yabancı dünyalarda yüzebilecek robotlar, uzayda ekilebilir toprak oluşturan mantarlar, prefabrik uzay evleri, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren süper optikler… Kulağa tüm bunlar bilimkurgu eserlerinden fırlamış gibi geliyor olabilir, ancak gerçekliğe bilimkurgudan çok daha yakınlar. Söz konusu projelerin tasarımcıları çeşitli teknoloji şirketlerinde, eğitim kurumlarında ve NASA‘da çalışan isimler ve amaçları Ay, Mars ve ötesine yapılacak seferleri kolaylaştırmak. NASA, …

Devamını gör »

Yakın Geleceğe Bir Bakış

Gelecek belirsizliklerle dolu vahşi bir dünya. Peki insanların çoğunluğu nerede? Geçmiş zamanda mı, yoksa şimdiki zamanda mı? Belki de geniş zaman. Geniş zaman çok baskıcı değil mi? Rutinlerle ve değişmezlerle dolu. Peki kurduğumuz cümlelerin kaçı şimdiki zamanda kaçı geçmiş zamanda? Kaçımız gelecek zamanda yaşıyor. Gelecek belki düşündüğümüzden daha sıradan, hatta sıkıcıdır. Soğuk Savaş boyunca tüm zaman kipleri biraz paranoyaktı. Özellikle …

Devamını gör »

Sovyet Sanatçıların Gözünden Ulaşımın Geleceği

ABD ve İngiliz hegemonyası yakın geçmişte tartışılmaz bir gerçekken, Sovyetler de küçümsenecek bir bilimkurgu sahnesi değildi.  Tekhnika Molodezhi (Gençler İçin Teknoloji), 1933 yılından beri her ay yayınlanan Sovyet ve Rus bilim dergisidir. ABD’de Popular Mechanics ya da Fransa’da the Le Petite Journal isimlerindeki muadilleri gibi gelecekte karşımıza çıkabilecek fantastik manzaraları resmeden harikulade kapaklarıyla ünlüdür. Nadir bulunan Sovyet ve Rus dergilerine adanmış …

Devamını gör »

Zaman, Gelecek ve Makulü Aşan İnsan

makuliyet-teorisi

Konusu veya amacı önemli değil; insan her zaman bilmek ister. Tek derdi karnını doyurmak olan, sadece çocukları için yaşayan, sadece kendisi için var olan veya dünyayı ele geçirmeye çalışan insan da küçük veya büyük bir mesele olması fark etmeksizin bir arayış içerisindedir. Yani insanın minimalist olup olmaması kendi doğasını reddeden bir anlam taşımamaktadır. Bu arayışın en önemli nüvelerinden biri de …

Devamını gör »