Etiket Arşivleri: Ufuk Cem Çakır

Bilimkurgu Sosyal Gerçeklik Değildir Makalesi Üzerine Eleştiriler

Voltaire'den Vonnegut'a Bilimkurgu

Bilimkurgunun değeri, güvenilirliği ve etki alanı üzerine epey çok şey yazıldı, çizildi. Pozitif bilimlerin ve dolayısıyla teknolojinin büyük bir ivme kazandığı şu son dönemlerde, bu incelemelerin ibrenin olumlu tarafına meylettiğini söylemek yanlış olmaz. Bu ivmelenmenin ise transhümanizm gibi, genel kabullere göre çok olası durmayan bir konunun bile ihtimallerini (kimilerine göre umudunu) artırdığı bir başka gerçek. Ne var ki, bu olumlu …

Devamını gör »

Çok Yönlü Bir Çizgi Dizi: Rick and Morty

Rick and Morty 3

Community dizisinden hatırladığımız Dan Harmon ve çeşitli yapımlarda yer almış ses sanatçısı Justin Roiland’ın yapımcılığında Rick and Morty, 2013 yılı Aralık ayında seyirciyle buluştu ve o zamandan beri adeta dünyayı kasıp kavuruyor. Son yılların en başarılı çizgi dizilerinden biri ve gerek karakterleri gerekse işlediği konularla oldukça derin. Günümüz izleyicisinin isteklerini büyük oranda karşılıyor ve buna rağmen “ortalama” bir yapım değil. …

Devamını gör »

Edebiyatın Karanlık Kahini: Aldous Huxley

1932 tarihli Cesur Yeni Dünya isimli kitabıyla ünlü yazar ve senarist Aldous Huxley 1894 yılında Godalming İngiltere’de, devrin önde gelen entelektüel ailelerinden birinin mensubu olarak doğdu. Küçük yaşta geçirdiği, kendisini kısmen kör bırakan hastalık sonucunda bilim adamı olma hayalini bir kenara bırakarak edebiyat kariyerinde ilerlemeye başladı. 1916 yılında Oxford Üniversitesi Balliol Koleji’nden onur derecesiyle mezun oldu ve bir şiir kitabı …

Devamını gör »

Bir “Bilginin Gücü” Güzellemesi: Esrarlı Ada

Esrarlı Ada

Jules Verne okumaya genellikle çocuk yaşta başlanır. Bunun sebebi Verne’in çocuk kitapları yazması değil, eserlerinin kısaltılıp çocuk kitaplarına dönüştürülmesinin ülkemizde yaygın oluşudur. On küsur yıl önce İthaki Yayınları, hepsi tam metinden çevrilmiş 46 kitaplık müthiş bir Jules Verne serisine imza attı. Çevirilerin üst kalite olduğunu söylemek doğru olmaz ancak yetersiz olduğunu söylemek de çevirmenlere haksızlık sayılır. Daha önce Esrarengiz Ada gibi …

Devamını gör »

Robot Korkusuna Farklı Bir Yaklaşım: Automata

2014 yapımı yakın gelecek kurgusu Automata, 2044 yılında doğal sebeplerin insanlığın sonunu getirdiği distopik bir ortamda geçer. Solar fırtınalar insanların %99.7’sinin ölümüne sebep olmuş ve dünya nüfusu 21 milyona kadar düşmüştür. ROC adlı bir robotik şirketi, medeniyeti yeniden kurmaya yardım etmeleri için Automata Pilgrim 7000 adlı robotları üretir. Bu insansı robotlar, Asimov’un robot yasalarına benzer iki protokolle kısıtlanmıştır: İnsanlara zarar …

Devamını gör »