Kökenini söylencelerden alan bilimkurgunun var oluş serüveni, düşünen ve düşleyen insanın ortaya çıkışına değin uzanır. Öyle ki insan, soyut düşünce yeteneğine sahip olduğu günden beri merak etmekte, araştırmakta ve neden-sonuç ilişkisi kurmaktadır. Dolayısıyla bu yeteneklere sahip bir türün erken tarihinde bile bilimkurgusal yaratılara rastlamak doğaldır. Nitekim her kültürün mitolojisi, irili ufaklı bir yığın bilimkurgusal anlatıyla bezelidir. Örneğin bir ölümsüzlük arayışını …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Türk Bilimkurgusu
Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk Dünyasında Bilimkurgu
Türkler, varlığını bugün de sürdüren dünyanın en kadim milletleri arasındadır. Eskiden boylar hâlinde ve ağırlıklı olarak göçebe şekilde yaşarlardı. Günümüzde bile gerek Orta Asya Türk devletlerinde gerekse Anadolu’da (Yörükler) hâlâ göçebeliğe kısıtlı da olsa devam edenler vardır. Uygurlar gibi yerleşik yaşama çok erken geçen Türk boyları da olmuştur. Yerleşik yaşama geçenler bilim ve teknikte ilerleme fırsatı yakalamış, göçebe olanlar ise …
Devamını gör »Bir Beyin Jimnastiği: Türk Usulü Bilimkurgu Dizisi ve Ötesi
İktisatta temel bir kural vardır: Arzlar talebe göredir. Yani, toplum neyi isterse üreticiler de onu üretir. İş olarak görülen her alanda bu böyledir. Elbette televizyonculukta ve sinemada da. Bu bağlamda düşünülecek olursa, Türk televizyonlarında neden şöyle doya doya izlenebilecek bilimkurgu, korku, fantastik veya aksiyon tarzında dizi olmadığının yanıtı da bu kanunda saklıdır. Çünkü talep yok. Evet, sosyal medya başta olmak …
Devamını gör »Türk Yazarlardan Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Öyküsü
Son yıllarda basılan nitelikli eserlerle birlikte Türkiye’de bilimkurgunun yeniden yükselişe geçtiğïni söylemek mümkün. Türk bilimkurgu edebiyatı zaman zaman bir çıkmaza girse de, bu alandaki üretim devam ediyor. Geçmişten günümüze, bilimkurgu alanında öyküler yazmış olan yazarlardan 10 öykülük bir seçki hazırlama fikri ortaya bu yazıyı çıkardı. Farklı yazarlardan, okunması gereken başarılı öyküleri bir arada bulmak ve Türk yazarların kaleminden bilimkurgu öyküleri …
Devamını gör »Yerli Bilimkurgunun Sorunlarına Dair
Distopyalar bir hezeyandır, tıpkı ütopyalar gibi. İnsanları olabilecek felaketlere karşı uyarmaktan ziyade, bir şok etkisi taşırlar. 1984 de, Cesur Yeni Dünya da hakikatin hep bir parçasıydı, fakat tamamı değildi. Örneğin Cesur Yeni Dünya’daki doğum teknolojileri ve uyuşturucular ya da 1984’deki gerçeklik manipülasyonu ve kitlesel histeri. Bunlar az çok gerçekti hep. Yine de dünyanın çivisi tamamen çıkmış değil. Asla da çıkmayacak. …
Devamını gör »