Etiket Arşivleri: Turing Testi

alan turing

Alan Turing’in 1951 Tarihli BBC Konuşması: Sayısal İşlemciler Düşünebilir mi?

Sayısal işlemciler (bilgisayarlar) sıklıkla mekanik beyinler olarak tanımlanmıştır. Muhtemelen bilim insanlarının çoğu bu tanımı medya abartısı olarak alacaktır ama bazıları için bu gerçek bir sorudur. Bir matematikçi karşıt görüşü oldukça güçlü bir ifadeyle yüzüme karşı dile getirdi, “Bu makinelerin beyin olmadığı söyleniyor, ama sen de ben de biliyoruz ki öyleler.” Bu konuşmada çeşitli olası bakış açılarının arkasındaki fikirleri açıklamaya çalışacağım, …

Devamını gör »
yapay zeka

Yapay Zekâ Turing Testini Geçti mi? #1

Alan Turing’in kim olduğunu bilmeyen varsa bu durum çok yakında değişebilir. Pek uzak olmayan bir gelecekte bu ismi sıkça duymaya başlayacağımızdan emin olsak da, biz yine de kısaca tanıtalım: Bu dâhi bilim insanı bilgisayar bilimine yaptığı katkılarla ünlenmiştir. Ama sıradan insanlar onu 1950’lerde ortaya attığı ve günümüzde “Turing Testi” olarak bilinen ünlü bir düşünce deneyiyle hatırlar. Buna göre bir görüşmeci, …

Devamını gör »
yapay zeka

Yapay Zeka #3: Yapay Zeka Dünyayı Ele Geçirebilir mi?

Çalıştığım kurumun verileri üzerinde yapay zekâ algoritmalarıyla yaptığım ilk denemeyi bugün gibi hatırlıyorum. Elde ettiğim sonuçlar karşısında dehşete kapılmıştım. Kullandığım makine öğrenmesi modelleri tahmin için kullanacağı değişkenleri otomatik olarak seçmekle kalmıyor, her birinin sonuca olan etkisini de otomatik olarak hesaplıyordu. Gözlerimin önünde gerçekleşen bu küçük çaplı mucizeden o kadar çok etkilendim ki daha yoğun bilimkurgu okumaları yapmaya ve ardından bilimkurgu …

Devamını gör »

Alan Turing: Enigma’nın Şifresini Çözmek

Alan Mathison Turing, 23 Haziran 1912’de Londra’da dünyaya geldiğinde kimsenin tahmin edemeyeceği ölçüde büyük olaylar zincirini de başlatmış oldu. Gerek çalışma prensipleriyle gerekse de özel hayatıyla dikkatleri üzerine çeken Alan Turing, henüz altı yaşındayken bir dâhinin bakışlarına sahipti. Günümüzde bilgisayar biliminin kurucusu, kriptolog, matematikçi ve filozof gibi birçok isimle anılan Turing hakkında David Boyle’un kaleme aldığı “Alan Turing: Enigma’nın Şifresini …

Devamını gör »

Destandan Yapay Zekaya: Edebiyatın Doğal Seleksiyonu #3

Horatius: Yergileriyle ünlü Antik Yunan şairi. Rivayetlere göre, öylesine keskin ve kıvrak bir zekaya sahipti ki, yerdiği kişilerin çoğu öznenin başkaları olduğu kanısına kapılır, alaycı bir şekilde kahkaha atarlardı. Yani Aziz Nesin hikayeleri gibi. Bir rivayete göre Horatius, bu kişilerin durumunu görünce şöyle seslenir; “quid rides? mutato nomine, de te fabula narratur”…(1) 14 Şubat 2005 tarihinde video barındırma sitesi YouTube kurulur. Basit …

Devamını gör »
philip-k-dick

Philip K. Dick’in Kurgusu Modern Bilime Nasıl Ulaştı?

Tıpkı diğer bütün büyük bilimkurgu yazarları gibi, Philip K. Dick de geleceği hayal ve inşa etme konusunda koca bir nesli etkiledi. Henüz dünya üzerinde var olmayan teknolojik gelişmeleri işleyen bilimkurgu kitapları ve kısa hikayeleri 50’li ve 60’lı yıllarda yayımlandı. Bu eserlerde duygusal robotlar, suçu öngören mutantlar, manipule edilmiş bellekler ve daha nicesi bulunuyordu. Dick’in eserlerinde sık sık kendi insanlık anlayışı …

Devamını gör »

Transhümanizm ve Yapay Zeka: Transcendence

Transhümanist hareket, bilincin beden ile bağını çözebilirsek, bunun ölümsüzlüğü getireceği fikriyle hummalı çalışmalar yürütmektedir. Bu hususta insanın, tüm varlığıyla 30 senelik bir sürecin ardından biyolojik koşullar ve faktörlerden arınacağını öngörür. Özellikle yapay zekanın yükselişinin ve bunun yol açması beklenen teknolojik tekillik çağının da dönüm noktası olacağı vurgulanmaktadır. Bilincin taşınması düşüncelerin, dolayısıyla da düşünceyi oluşturan elektriksel ve kimyasal tepkimelerden ibaret olduğunun …

Devamını gör »
Bilimkurgu ve Yapay Zeka

Bilimkurgu Romanlarında Yapay Zeka Tasvirleri

Bilimkurgu, bilgisayarların kontrolü ele geçirdiği çok sayıda gelecek tasvirine imza attı. Şunu söylemekte fayda var, gelecek insanlık için pek parlak görünmüyor. Henüz 2016’da olmamıza rağmen bir bilgisayarın usta bir Go oyuncusunu yendiğini ve sürücüsüz bir aracın minibüsle çarpışarak kazaya sebebiyet verdiğini bile gördük. Algoritmalardan oluşan yapay zekanın ve robotların, insan mesleklerini devralacağı bir döneme doğru hızla ilerliyoruz. Fakat robotların ayaklanıp bizleri …

Devamını gör »

Makinedeki Hayalet: Alan Turing

Alan Mathison Turing… Kimdir Turing? Bir matematik dahisi, şu anda bu yazıyı okumanızı sağlayan bilgisayar teknolojisinin babası, Almanların Enigma şifresini çözerek Nazilerin yenilmesini sağlayan kriptolog, yapay zeka kavramının yaratıcısı, ateist ve bir eşcinsel. Sonuncu kelimeyi özellikle yazdım, zira 7 Haziran 1954 yılında siyanürlü bir elma ısırarak intihar etmesinin, yargılanmasının ve kimyasal hadıma mahkum edilmesinin nedenidir… İnsanlık; bilgisayarlar, robotlar ve yapay zekalar sayesinde …

Devamını gör »

Ex Machina: Deus Ex Machina?

“Günün birinde yapay zekâlar bize Afrika düzlüklerindeki fosil iskeletlere baktığımız gibi bakacaklar. Kaba bir dil ve aletlerle, toz içinde yaşayan, dik durabilen bir maymun gibi. Soyu tükenmeye hazır.” – Nathan Beni Asla Bırakma (Never Let Me Go), 28 Gün Sonra (28 Days Later) filmleriyle adını duyuran İngiliz yönetmen ve senarist Alex Garland’ın yazıp yönettiği Ex Machina, yönetmenin diğer filmleri gibi oldukça ilgi …

Devamını gör »